Umetnost, arhitektura i medijska (ne)kultura -Okrugli sto- Fakultet tehničkih nauka, amfiteatar, 17.03.2015. godine u 17 časova. Okrugli sto „Umetnost, arhitektura i medijska (ne)kultura“ pokušaće da odgovori na nekoliko ključnih pitanja koja su zanimljiva iz ugla odnosa medija i umetnosti, kulture, muzike, arhitekture i ostalih oblasti duhovnog stvaralaštva.

 

Učestvuju:

 

- Andrej Tišma, umetnik
- Prof.dr Rade Veljanovski, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu
- Branislav Smuk, muzičar
- Prof.dr Branimir Stojković, kulturolog i komunikolog, Univerzitet u Beogradu
- Dr Vladimir Barović, docent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u N.Sadu

 

Okrugli sto „Umetnost, arhitektura i medijska (ne)kultura“ pokušaće da odgovori na nekoliko ključnih pitanja koja su zanimljiva iz ugla odnosa medija i umetnosti, kulture, muzike, arhitekture i ostalih oblasti duhovnog stvaralaštva. Okrugli sto organizuje Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, a neka od pitanja o kojima će učesnici okruglog stola razgovarati su:

 

- Da li u opštoj tabloidizaciji medija, time i tabloidizaciji društva ima mesta za kulturu, umetnost u našim novinama, na radiju, televiziji?
- Ideja spektakla je sveprisutna, da li svesno ili podsvesno u vreme medijskog ubrzanja očekujemo spektakl u svim segmentima društva, time i u umetnosti, kulturi?
- Dosta se govori o medijskoj cenzuri, da li postoji autocenzura odnosno cenzura u svetu umetnosti, posle masakra u redakciji „Charlie Abdo“-a?
- Da li digitalni mediji i internet platforme pomažu ili odmažu u kreiranju umetničke imaginacije, i koliko nove tehnologije utiču na stvaranje asocijalnih, samodovoljnih jedinki?
- Koliko savremeni mediji utiču na umetnost i da li je moguće da umetnici utiču na humanizaciju medijske zbilje?
- Da li umetnost zahvaljujući informaciono-komunikacionim sistemima može biti zloupotrebljena u medijskom smislu, kao politička, ekonomska ili verska propaganda?
- Da li je arhitektura kao specifičan oblik umetnosti refleksija stanja u medijima odnosno stanja u društvu?

 

U prvom delu okruglog stola učesnici će razgovarati o navedenim temama a u drugom delu publika će imati priliku da postavlja pitanja, iznosi svoje viđenje, ocene i stavove. Moderator okruglog stola biće doc.dr Vladimir Barović sa Odseka za medijske studije, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Okrugli sto je otvoren za javnost i medije, a trenutna situacija u društvu navedeni temat čini veoma aktuelnim i zanimljivim za razgovor, razmenu ideja, poruka i mišljenja.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..