Svi ljubitelji  Remarkovog osećajnog i  nepoklebljivog stila koji prožima sva njegova dela, mogu uživati u njegovim romanima koje je izdavačka kuća Nova knjiga plus iz Beograda objavila u saradnji sa Novom knjigom iz Podgorice. Nemački književnik Erih Paul Remark postao je poznat  pod pseudonimom  Erih Marija Remark, gde je njegovo srednje ime znak sećanja na majku.

 

U svojim delima E. M. Remark izuzetno vešto prikazuje slike i osećanja  sa bojnog polja.Osećanja straha, gladi, izmorenosti, nesanice...Podjednako je vešt i u opisivanju kako ulazak u vojnu uniformu menja karakter čoveka. Kako vojna uniforma ljudima donosi osvetnički instikt i želju za uništavanjem.


Njegova dela svsrtavaju se među napoznatije i najreprezentativnije romane koji se bave temom rata. Budući da je i sam bio učesnik Prvog svetskog rata gde je na front poslat sa svojih osamnaest godina, na jako realan način opisuje surovost rata. Remarkova popularnost, koju je stekao objavljivanjem svog prvog romana Na zapadu ništa novo, naglo počinje da raste, a on i u  delima koja slede opisuj ratne i posleratne godine. Uslediće spaljivanje Remarkovih dela pod uticajem nacističkog režima koji pokreće kampanju protiv njega.


Svoj prvi roman  Na zapadu ništa novo  Remark objavljuje 1929 godine. Paul Bojmer je tokom Prvog svetskog rata sa svojim vršnjacima regrutovan u nemačku vojsku. Mladi i puni entuzijazma, oni postaju vojnici. Ali uprkos onome što su naučili, slamaju se nakon prvog bombardovanja rovova. I ma koliki bili užasi rata, iz godine u godinu, Paul će se čvrsto držati jednog načela: da se bori protiv mržnje koja besmisleno tera mlade ljude, vršnjake, ali u različitim uniformama, da se bore jedni protiv drugih - samo ako uspe da preživi rat.


Trijumfalna kapija je priča o čoveku bez zemlje, ujedno i klasik o Drugom svetskom ratu. Godina 1939. Iako mu je zakonom zabranjeno, Ravik, nemački doktor i izbeglica koji živi u Parizu, dve godine operiše i leči neke od najuticajnijih građana Pariza umesto manje sposobnih i veštih francuskih lekara.Uprkos tome što mu je zabranjeno da se vrati u svoju zemlju i uprkos svakodnevnom opasnom izbegavanju zatvora i deportacije, Ravik uspeva da preživi - sve vreme tražeći nacistu koji ga je mučio u Nemačkoj. Digao je ruke od mogućnosti da zavoli, ali sudbina ima čudne puteve da mu u život vrati romansu, čak i u najgore moguće vreme.

 

Remarkovi romani Na zapadu ništa nov i Trijumfalna kapija, mogu se naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..