Prva književna promocija romana ’’Razbrajalica’’ Lasla Blaškovića ( Arhipelag - Zavod za kulturu Vojvodine, Beograd-Novi Sad,2014) održaće se u utorak, 3. februara 2015. od 19 časova u Parobrodu. Osim autora, Lasla Blaškovića, pesnika, romansijera, pripovedača, esejiste i aktuelnog v.d.upravnika Narodne biblioteke Srbije, o ovoj velikoj  ’’oktopod-priči’’ i prema proceni NIN-ovog žirija, jednom od najboljih jedanaest  romana u protekloj godini, govoriće urednici Gojko Božović i Vladimir Kopicl.


Nedavno objavljena , ’’Razbrajalica’’ od 54 poglavlja, sadrži osam ukrštenih narativnih tokova, o istoriji nekoliko porodica, raširenih od novosadskih kvartova, do obala dalekog Pacifika. Pipci ’’Razbrajalice’’  uokvireni su sa po dva stiha, pričom u priči, svojevrsnom himnom.  


Ovaj roman sa  ukoričenom  digitalnom  fotografijom  ’’Bodlerovih mačaka’’,  uz takt  ’’Should I Stay or Should I Go’’, sastoji se od obilja citata, anegdota i aluzija iz filmova, literature, filozofije, pop kulture, a prema tvrdnji Rolana Barta iz Blaškovićeve knjige eseja ’’Kraj citata’’ iz 2007. godine :


’’Šta je naše lice, ako ne citat?’’

 

Laslo Blašković dobitnik je mnogobrojnih književnih priznanja. Blaškovićev ’’Madonin nakit’’ izabran je među deset najboljih srpskih romana, napisanih posle pada Berlinskog zida, koji su sastavni deo antologijske celine ’’Sto slovenskih romana’’. Njegova proza i poezija prevođeni su na mnoge jezike.

 

Promocija „Razbrajalice“ u Parobrodu je deo tradicije tzv „ninovanja“ gde nas do kraja meseca (24.02.) očekuje i nagrađeni roman Filipa Davida „Kuća sećanja i zaborava“ (Laguna, 2014.)

 

Dobrodošli!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..