Četvrtak 29.1. u 20:00, Klub Magistrala DKSG - Predrag Todorović, rođen 1958. u Splitu, u Beogradu je diplomirao opštu književnost i teoriju književnosti. Magistrirao je na odseku za romanistiku s temom Protejska svest pripovedača Beketove Trilogije. Postdiplomac na Sorboni, na odseku za komparativnu književnost; doktorirao u Novom Sadu na temi Dadaizam u srpskoj književnosti.

 

Zaposlen u Insitutu za književnost i umetnost u Beogradu. Radi na projektu Uporedna istraživanja srpske književnosti (u evropskom kontekstu). Priredio je zbornik Beket, objavljivao je prevode s engleskog i francuskog jezika. Piše poeziju i prozu. Knjiga pesama Ime zveri (2005).

 

Antologija srpskog dadaizma je izbor iz srpske avangardne književnosti. Antologija je žanrovski raznovrsna: pesme, poeme, priče, novele/romani, drame, filozofija, daktilokarikature, antireklame, pamfleti, manifesti, eseji. Dada je sebe proglasila antiumetničkom, antiliterarnom i antipoetskom. Njeno okretanje ka estetici ružnog, poruzi, parodiji, satiri, pogrdi, apsurdu, vodilo je ka subverziji, pa i destrukciji dotadašnjih postulata umetnosti i civilizacije. Ključni autori zastupljeni u ovoj antologiji su Dragan Aleksić, Branko Ve Poljanski i Ljubomir Micić. Od ostalih aktera prisutni su Mihailo S. Petrov, Petar Palavičini, Boško Tokin, Rade Drainac, Moni de Buli, Risto Ratković i Stanislav Vinaver. Srž onoga što autor podvodi pod srpski dadaizam objavljena je u kratkom vremenskom periodu, od 1921. do 1923. Glavni izvori bili su časopisi Zenit, Dada-Tank, Dada Džez, Dada-Jok i Zenit-Ekspres Dada-Jok 2. Antologija srpskog dadaizma obuhvata gotovo sve najavangardnije u srpskoj književnosti dvadesetih godina XX pre pojave nadrealizma. Knjiga je nagrađena na Sajmu knjiga u Nišu priznanjem Otisak koje se dodeljuje za estetski tretman knjige.

 

Učestvuju: Gojko Tešić, Bojan Jović  i Predrag Todorović

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..