U petak 30.01.2015. u 19:00h - Ugledni i nagrađivani pisac, EMIR SOKOLOVIĆ, prošlogodišnji dobitnik prestižne italijanske nagrade “Citta di Sarzana” za najboljeg stranog autora i jedan od najaktivnijih kulturnih radnika u regionu, premijerno će predstaviti svoj bogati književni opus beogradskoj čitalačkoj publici.

 

Emirove stihove će kazivati doajen našeg glumišta, Goran SULTANOVIĆ, o Sokolovićevim delima će govoriti pesnik Goran SIMIĆ iz Sarajeva, dok će o zbirci "Poetica demonica" govoriti jedan od njenih recezenata, književni kritičar Marina ĐENADIĆ. Muzikom će ovo veče oplemeniti jedan od naših najboljih mladih violinista, Dušan PANAJOTOVIĆ.

 

SLOBODAN ULAZ  

 

EMIR SOKOLOVIĆ je rođen 1961. godine u Zenici. Njegova prva zbirka stihova “Gdje i zašto/ Dove e perche” objavljena je u Italiji 1983. godine, a do danas su se nizali naslovi koji su prevedeni na nekoliko svetskih jezika, dok su Emirovi stihovi objavljivani u brojnim međunarodnim zbornicima.

 

U Emirovoj bibliografiji nalaze se zbirke pesama, romani i dramski komadi koji su doživeli svoje pozorišne postavke i televizijske ekranizacije, i multimedijalni performansi koji su izazivali burne reakcije kritike i publike.

 

Jedan je od prvih umetnika koji je krajem devedesetih godina delovao sa jakom željom uspostavljanja prekinutih ljudskih i kulturoloških mostova u regionu, a 1998. godine objavljuje prvu bosansko-hercegovačku dvojezičnu zbirku pesama “Bio je tada trska”, koju promoviše u “Karađorđevom konaku” u Topoli, što je bio prvi konkretan pokušaj kulturne saradnje između naše dve zemlje.

 

2003. godine, nakon 20 godina rada, završava i svoj roman prvenac “Oslobađanje”, na čijoj promociji je ugostio i Edina Karamazova.

 

Uz bogat kreativni rad, Sokolović je mnogo učinio na približavanju istog slepim i slabovidim, i gluvim i nagluvim osobama, kroz specijalne projekte i audio-knjige, koje su im njegove radove učinili dostupnim.

 

2012. godine je u Zenici osnovao klub “Plava paleta”, koji za kratko vreme postaje mali centar kulturnog života regiona, uz oko stotinu do sada realizovanih kulturnih događaja, u kojima su publici predstavljene desetine umetnika iz celog sveta.

2013. godine za prestižnog italijanskog izdavača Cassa editrice “Rocco Carabba”, objavljuje stihozbirku “Era una canna allora”, a 2014. godine dobija prestižnu italijansku nagradu “Citta di Sarzana”, za najboljeg stranog autora, uz poseban presedan – nagrada je tada prvi put dodeljena istom autoru u dvema kategorijama - poezija i proza.

 

Iste godine objavljuje i veoma ambiciozno i luksuzno izdanje „Poetica demonica“, koje je pobudilo veliko interesovanje čitalaca i književnih kritičara.  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..