Promocija prvog romana Marije Stupar ‘’A naročito Petra’’ (Čarobna knjiga,2014) održaće se u utorak, 23. decembra od 19 časova u Kući Đure Jakšića. O ovoj pripovesti o odrastanju glavne junakinje Petre Petrović, osim autorke, govoriće Branko Dimitrijević, pisac i dramaturg , Nikola Petaković, urednik u Čarobnoj knjizi, Katarina Lazić, urednica književnog programa UK Parobrod.


Kazivanja o detinjstvu i mladosti iz spleta dorćolskih ulica, Petra je posvetila svima koji su na vreme naučili pravila igrica ‘’Čoveče ne ljuti se’’ i ‘’Čik otvori pesnice’’. Zahvaljujući sećanju na ‘’Sunčanu stranu ulice’’,  Petra je žamor lažljive urbanosti Obilića i vozače kraj semafora u blizini Tanjuga i ‘’Proleća’’,  pretvorila u navijače đačke utakmice, preselivši ih u školsku salu ‘’Skadarlije’’.


Dorćolska Amelija Pulen uz dobro oko, bitno za fotografe i udobnu, zlata vrednu cipelu,  ostatak je postrojila među avanturiste. Kreatore veoma važnih reči, koje život znače. Ispod lustera. Gde nekada singerica ‘’štrikala je’’.  Tamo u ‘’Petri’’ za kraj, kao u filmu, koncertu i pozorištu, životima našim i vašim, Neko zviznu i viknu ‘’Bravo!’’

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..