U utorak 23.12. u 20:00, u Klubu Magistrala DKSG - Predstavljanje romana PESMA O VEČNOJ SETI:ROMAN O ŠANGAJU Vang Anji, u prevodu Ivane Elezović i izdanju Zepter Book World i prikazivanje odlomaka iz intervjua s autorkom. Učestvuju: Radosav Pušić i Ivana Elezović. „Istorijski, fiktivni, lični, društveni, umetnički i surovo realni Šangaj u ovom romanu oživljavaju stapajući se u jedan identitet koji na neki način postaje glavni lik.

 

Anji prikazuje kako grad kroz svoje istorijske i kulturne promene gazi i ponovo stvara likove, dok ga oni oblikuju svojom percepcijom i estetikom. Anji se bavi odnosom javnog i intimnog i pokazuje kako su se Šangajci kroz XX vek borili da stvore svoje male svetove daleko, uprkos i unutar opštih društvenih zbivanja. Centar romana je ženski lik koji se kroz pedeset godina XX veka transformiše tražeći svoj identitet u ulogama koje društvo pred nju stavlja, čime autorka preispituje stalnu borbu ženskog roda za novo nalaženje svog identiteta.“ - Ivana Elezović.

 

Vang Anji, rođena u Nankingu 1954. u umetničkoj porodici, detinjstvo i mladost provela je u Šangaju. U vreme kulturne revolucije, zbog desnih skretanja njenog oca, upućena je na selo, u duboku provinciju. Teške fizičke poslove izbegla je priključivši se umetničkoj trupi kao čelistkinja. Prve priče objavila je sredinom sedamdesetih godina XX veka, a posle pada Četvoročlane bande, vratila se u Šangaj i počela da radi za dečji časopis. U ranim delima, koja će brzo postati nagrađivana, često se osvrtala na iskustva iz kulturne revolucije.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..