Roman ’’Žena u snegu’’ Ivane Prentović Krivokapić (Književna radionica Rašić, 2014) biće predstavljen u četvrtak, 11. decembra u 19 časova u Kući Đure Jakšića. Pored autorke govoriće dr Maja Ristić, docent na FDU, Ivan Radosavljević, urednik u Književnoj radionici Rašić i Katarina Lazić, urednica književnog programa UK Parobrod, uz muzičku pratnju Vlade i Ace.


Pisan u duhu skandinavskih trilera, ’’Žena u snegu’’ donosi pripovest o junakinjama različitih profesija, čije su sudbine u osnovi nemilosrdno upletene u plavi šal žrtve ženskog pola iz naslova romana. Svaka od njih -- profesorka, policajka, muzičarka, rediteljka, maloletna učenica iz predgrađa -- pomalo je ’’žena u snegu’’, čiji sinonim za život glasi:  strah i stid.
Autorka veoma uspešno proniče u razloge rađanja zla, nažalost neproteranog s mračnih ulica velegrada, ali u međuvremenu  (pre)naseljenog u institucije države, razotkrivajući formulu: moćan zlostavljač – nebitna žrtva.

 

Kroz tamne odsjaje romana ’’Smrt u Veneciji’’ i ’’Lolita’’, ovaj nimalo naivni osvrt na vaspitanje, obrazovanje ali i red i poredak sistema, jasno s upitnikom, definiše jedna od ’’žena iz snega’’: Ima li nešto što u ovoj zemlji NEMA veze s politikom? Ima li života izvan mračne, ustajale, kartonske kutije ? Džoni Štulić pevao je. Darko Rundek još uvek peva.


Ovo je drugi roman Ivane Prentović Krivokapić. Prethodi mu ’’Strah od kofera’’(2009).

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..