U sredu, 8. oktobra u 13 časova u Svečanoj sali Univerziteta u Beogradu (Studentski trg 1) je održana dodela počasnog doktorata Verneru Zaueru (Werner Sauer), profesoru u penziji Univerziteta u Gracu za izuzetan naučno-filozofski doprinos, utemeljivanje plodne i trajne saradnje između Univerziteta u Gracu i Univerziteta u Beogradu i njegovo angažovanje u dobavljanju dragocene humanitarne pomoći izbeglicama.

 

Verner Zauer je rođen 18. maja 1942. godine. U periodu od 1971. do 1980. godine je studirao filozofiju i klasičnu filologiju na Karl-Francens Univerzitetu u Gracu. Školsku godinu 1974/75. proveo je u Bristolu, gde se usavršavao pod mentorstvom Stivena Kernera i Kristofera Viliamsa. Doktorsku disertaciju i habilitaciju je odbranio na Univerzitetu u Gracu. Od 1976. bio je asistent na Odeljenju za filozofiju Karl-Francens univerziteta u Gracu, a od 1989. profesor na istom odeljenju, do penzionisanja 2005. godine.

 

Zahvaljujući tome što je pored filozofije završio i klasičnu filologiju, postao je legendarni predavač Aristotela i jedan od retkih stručnjaka za filozofiju Tome Akvinskog. Ipak, njegov najveći doprinos sastoji se u širenju i daljem razvijanju ideja Bečkog kruga, od Karnapa do Kvajna. Naročito je značajan i po tumačenju učenja Gotloba Fregea, tvorca savremene logike i utemeljevača analitičke filozofije, koja je zahvaljujući Raselu, Vitgenštajnu i Muru, postala dominantna vrsta savremene filolozofije. U isto vreme, Verner Zauer godinama radi na obimnom delu Komentari Lajbnica.

 

Prilikom ranijih boravka u Beogradu tokom, Verner Zauer je bio u prilici da se upozna s teškom situacijom u kolektivnom centru kod Avale u kome su boravile osobe izbegle iz okoline Suve Reke. To ga je navelo da organizuje sakupljanje humanitarne pomoći, koju je donosio u Beograd dva do tri puta godišnje, a što je trajalo čitavu deceniju. Upravo zahvaljujući toj pomoći, izbeglice, koje su tada boravile u kolektivnom centru kod Avale, uspele su da izgrade kuće u okolini Pinosave.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..