Narodna biblioteka Srbije, u svojstvu izvršnog organizatora nastupa Republike Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga u inostranstvu, sa velikim zadovoljstvom saopštava da je srpski književnik Uglješa Šajtinac jedan od ovogodišnjih laureata prestižne Evropske nagrade za književnost. To je u okviru posebne manifestacija na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu upravo saopštila evropska komesarka za kulturu i obrazovanje Andrula Vasiliu.


Evropska nagrada za književnost ustanovljena je 2009. godine kao podrška objavljivanju, prevođenju i predstavljanju savremene evropske književnosti.


Jedini dosadašnji laureat ovog visokog priznanja iz Srbije bila je Jelena Lengold (2011.).


Ugljenja Šajtinac nalazi se u okviru tima Nacionalnog štanda Republike Srbije u Frankfurtu. Predviđeno je da tokom trajanja ove sajamske manifestacije, pored ostalih brojnih aktivnosti srpskog tima u Frankfurtu, bude predstavljeno stvaralaštvo ovogodišnjeg laureata.


Izbor Uglješe Šajtinca za jednog od laureata Evropske nagrade za književnost izazvao je veoma pozitivne reakcije u Frankfurtu, kao i veliko interesovanje brojnih novinarskih ekipa.

 

Predstavljanje naše zemlje na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Narodna biblioteka Srbije upućuje iskrene čestitke Uglješi Šajtincu da izuzetnom priznanju koje mu je dodeljeno.

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971), dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Romani: Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), VOK ON! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011). Romani za decu: Vetruškina ledina (2006) i Čarna i Nesvet (2013). Knjiga priča: Čemer (1997). Drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? (2002), Hudersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet mojih plućnih krila (2009). Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima. Radio drame: U bunaru (1998) i Đakon Bogorodične crkve (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999). Po drami Hudersfild nastao je istoimeni igrani film (2007).


Za dramu Hudersfild dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005.
Za roman VOK ON! dobio je Nagradu „Biljana Jovanović“ za knjigu godine.


Za roman Sasvim skromni darovi (2011) dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“.
Živi u Zrenjaninu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..