iosMeni sadrži ribu, morske plodove, specijalitete od mesa sa akcentom na jagnjetini, kao i tradicionalna grčka jela na čelu s musakom. Posle besplatnog kuvera u vidu dobre tzatziki salate, svežeg peciva i aromatičnog maslinovog ulja sa začinima, preskočili smo riblju čorbu i prešli na preporučeno toplo predjelo Ios.

Ovaj svojevrsni the best of sekcije predjela stiže na ogromnom ovalu, u količinama više nego dovoljnim za dve osobe, a čine ga zapečeni i izuzetno ukusni patlidžan i tikvice, punjeni fino začinjenom smesom pirinča i belog luka, kao i lepo ispohovani kačkavalj, kockice fete posute mešavinom začina, uz neizbežno obilje maslinki. Ribu i plodove mora ostavili smo za sledeću posetu, a za glavno jelo odabrali jedan od specijaliteta kuće - jagnjetinu u medu.

Izdašni, mestimično žilavi, ali veoma ukusni komadi jagnjetine u medu posluženi su sa odličnim pekarskim krompirom, paprikom i grilovanim patlidžanom posutim belim lukom, koji je pravio idealan kontrast slatkoći mesa u ovoj atraktivnoj kombinaciji. Sličan prilog dobili smo i uz dobro pečeni, sočni Ios ramstek, serviran efektno, sa grilovanom slaninom preko velikog komada kvalitetnog mesa. Grčka salata ovde je ogromna. Jedino nam je zasmetao izostanak očekivane (i u meniju najavljene) grčke baklave kao deserta. Krajnje obične palačinke s nutelom bile su i suviše bleda zamena.

Vinska karta je bogata, cene veoma korektne, pa „Ios" slobodno možete ucrtati u vašu mapu kao prijatno i nepretenciozno gastronomsko ostrvce na obodu „kruga dvojke".

Kapetan Mišina 29;

Telefon:  (065) 99-10-990;

Radno vreme: od 10.00 do 23.00 (kuhinja radi do 22.30), ponedeljkom ne radi;

Glavna jela: od 500 do 1.200 dinara;

Obrok za dvoje: 2.500 dinara

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..