tilvaFilm „Tilva Roš“, debitantsko ostvarenje reditelja Nikole Ležaića, nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji za najboljeg debitanta u Evropi tokom 2011. godine – EUROPEAN DISCOVERY – Prix FIPRESCI.

U istoj kategoriji nominovano je još 5 autora, a ekipa „Tilve“ 3. decembra u Berlinu prisustvovaće svečanosti proglašenja pobednika i dodeli nagrada, koje se dodeljuju i u drugim kategorijama: za najbolji film, najboljeg reditelja, glumca, glumicu... Nominacije za ostale nagrade biće objavljene 5. novembra.

Ova nominacija predstavlja veliki uspeh za reditelja Ležaića i celu filmsku ekipu, ali i za srpsku kinematografiju uopšte, budući da do sada nije mnogo filmova iz naše zemlje imalo priliku da se nađe među nominovanima za ovu prestižnu nagradu – evropski ekvivalent američkom Oskaru.

„Tilva Roš“ srpsku premijeru imao je u Boru, mestu u kojem je i snimljen i iz kojeg dolaze reditelj i glavni glumci. Beogradska premijera desila se 01. februara u prepunom Domu sindikata, nakon čega su usledile odlične kritike stručne i šire javnosti. Pre prikazivanja pred domaćom publikom,film „Tilva Roš“ je osvojio ogromne simpatije inostrane publike i kritike, a sa osvojenih 17 nagrada na stranim i domaćim filmskim festivalima jedno je od najnagrađivanijih srpskih ostvarenja u poslednjoj deceniji. Ipak, najveća nagrada za ekipu došla je od publike, prevashodno mladih, koji su „Tilvu“ već proglasili generacijskim fimom. Film je sa uspehom prikazivan u bioskopima širom Srbije, ali i u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni...

Svi oni koji do sada nisu videli film „Tilva Roš“, ili žele da ga imaju u svojoj ličnoj kolekciji, od ove nedelje imaće priliku da kupe zvanično DVD izdanje, koje će naći u prodaji u supermarketima i na specijalizovanim prodajnim mestima. Ovo specijalno izdanje, pored filma sadrži i trejler, audio komentar reditelja i dvojice glavnih aktera, izbačene scene i poseban dodatak – film o filmu, koji su snimali sami učesnici filma.

Produkciju „Tilve Roš“ potpisuje Filmska kuće KISELO DETE, a isti autorski tim uveliko priprema i dva nova igrana filma, koja su na konkursu Ministarstva kulture dobila finansijsku podršku za realizaciju. U pitanju su „Neposlušni“ Mine Đukić, road movie na biciklima, i "Pogledaj me, Kusturice" Uroša Tomića, komedija u stilu “Biti Džon Malkovič” , u kojoj će Emir Kusturica igrati sam sebe. Više informacija o novim filmovima biće objavljeno uskoro.


Official Site: http://www.tilvaros.com
Official Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=h7h7TKrjNrM
FB Page: https://www.facebook.com/tilvaros
FG Group: http://www.facebook.com/group.php?gid=121160903046
Twitter: http://twitter.com/tilvaros
YouTube: http://www.youtube.com/user/filmhousekiselodete
IMDB Profile: http://www.imdb.com/title/tt1516593/
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Tilva_Roš
Official Blog: http://tilvarosh.tumblr.com/
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..