"Izgubljeno dugme" - uzbudljiva biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, tragičnom bubnjaru najpopularnijeg rock sastava s prostora bivše Jugoslavije - Bijelog dugmeta, biće premijerno u Srbiji prikazan 23. marta u Domu sindikata (sala 1, 22.30h) u okviru Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

 

Film ide duboko u prošlost kada je Ipe kao klinac upao bend koji je „pokorio“ zemlju sa više od 20 miliona stanovnika. Ovaj film otkriva kako je mladić iz Vareša izgradio imidž muzičke zvezde već u dvadesetoj godini života i zašto su njegove solo deonice bile najspektakularniji deo koncerata Bijelog dugmeta. Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere kad mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga dve i po godine u zatvor. Ta kazna uništila Ipeta i emotivno i psihički, pa je on posle zatvora upadao iz jedne krize u drugu, da bi njegovu dramu okončala misteroizna smrt u Beogradu 12. januara 1994. godine.

 

Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestog sprata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je ubijen...

 

Ovo je film u kojem ćemo videti neke od najnezaboravnijih trenutaka benda Bijelo dugme i rock scene SFRJ, kao i legendarne scene s koncerta kod Hajdučke česme... Kroz razgovore s nizom zanimljivljih svedoka autori otkrivaju i jednu širu priču o Bijelom dugmetu, rock'n'rollu i nekadašnjoj zemlji. Film je sniman u periodu od 2009. do 2014.  u Sarajevu, Beogradu, Londonu, Zagrebu, Beču, Budimpešti i Varešu.

 

Reditelji filma su Renato Tonković, Marijo Vukadin i Robert Bubalo (koji je i scenarista), a film je snimljen u austrijsko-hrvatsko-bosanskohercegovačko-srpskoj koprodukciji.

 

Dokumentarac "Izgubljeno dugme" imao je svetsku premijeru na nedavno završenom festivalu Zagrebdox, a prikazan je i na DORF-u 2015 u Vinkovcima (gde je pre nekoliko dana proglašen najboljim filmom), dok će na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma biti prikazan u okviru regionalne takmičarske selekcije Vidici (kategorija: dugometražni dokumentarci).

 

Trailer za film „"Izgubljeno dugme" možete pogledati ovde


Predstojeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

 

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog.

 

Predstojeći BFDKF imaće tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i regionalni autori takmičiće se u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film. U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

 

Treću takmičarsku selekciju Reflektor čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana.

 

U okviru festivala održaće se i prateći programi: Ciklus Animacija, CinemaPur, MarginaDox, „Duh grada“ - program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina, i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

 

Ulaznice za Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma su u prodaji i mogu sa kupiti na blagajni Doma sindikata po vrlo popularnim cenama: dnevna ulaznica - 350 dinara, pojedinačna ulaznice za takmičarski program - 150 dinara, pojedinačna ulaznica za prateće programe - 50 dinara. Napomena: ulaznice za program u Fontani će uskoro biti u prodaji, na projekcije filmova u DKSG-u ulaz je slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..