Novi datum takmičenja Fotomaraton je subota 8. jun 2013. Šansa da osvojite organizovanje samostalne izložbe fotografija ili letovanje za 2 osobe na najlepšim plažama Jadrana još uvek je tu! Kao što su organizatori najavili, Fotomaraton je bio odložen zbog nepogodnih vremenskih uslova. Međutim, loša vremenska prognoza ne mora uvek biti i loša vest. Pogotovo za one koji su propustili da popune prijavu za ovogodišnje takmičenje. Prijave za manifestaciju su otvorene sve do petka na sajtu www.fotomaraton.rs.

 

Fotografi će na dan takmičenja dobiti zadatke odnosno teme na koje treba da odogovore fotografijom. Festival je ove godine u znaku street i dokumentarne fotografije, tako da će i zadaci tokom dana takmičenja biti usmereni ka ovom žanru fotografije.


Svi učesnici mogu pogledati teme na zvaničnom sajtu već danas. Ovo je prvi put da Fotomaraton unapred otkriva teme sa ciljem da takmičare inspiriše i doprinese njihovom kreativnom stvaralaštvu.


Sve učesnike na dan Fotomaratona očekuje pristup specijalnim foto lokacijama i ručak u restoranu „Lipa“!

 

ODRŽANA SERIJA FOTO RADIONICA


Dokumentarna fotografija

 

U četvrtak 30. maja održana je prva radionica u nizu pod naslovom Nove fotografije ulice. Radionicu je vodila Ivana Tomanović profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu koja je i ove godine blistala, a svojom energijom i specifičnim pristupom inspirisala sve prisutne. Polaznici su imali priliku da se kroz brojne primere upoznaju sa najvažnijim karakteristikama dokumentarne fotografije, ali i da kroz diskusiju daju svoje mišljenje i stav. Uz teorijski deo radionice tokom kojeg su komentarisani i pregledani radovi čuvenih fotografa, polaznici su imali mogućnost da predaju svoje fotografije i da ih zajedno sa predavačem analiziraju kako bi naučili razliku između fotografija koje ne pripadaju ovom žanru, dobrih i izuzetnih dokumentarnih fotografija.


Street fotografija

 

Da život u getu nije baša onakav kakvim nam se čini na filmu i da Jamajka nije ostrvo iz snova, zaključili smo na radionici Street fotografije, kroz priču i živopisne fotografije Boogi-ja. Saznali smo u kakvim se sve situacijama može naći jedan fotograf ulice u potrazi za dobrom fotografijom, i kroz Boogi-jeve anegdote, pronašli smo odgovore kako se nositi sa opasnom situacijom i kako zabeležiti ključne trenutke. On je podelio sa nama zanimljive činjenice koje su mu tokom rada pomogle da postane uspešan street fotograf. Nakon dva sata inspirativne priče, učesnici radionice imali su priliku da pokažu svoje radove i prodiskutuju o svojim stilovima, vizijama i idejama sa predavačem, dobiju mnoštvo korisnih saveta i trikova za dobijanje fantastičnih fotografija. Tokom radionice smo se dotakli i tehničkih pitanja, te su prisutni mogli da se upoznaju sa opremom koju Boogie koristi u svom radu i koju opremu najradije savetuje početnicima u ovoj oblasti fotografije.


Photoshop

 

U subotu 1. juna u Novom Sadu smo ugostili Milana Živkovića, urednika časopisa “ReFoto” koji je vodio radionicu Photoshop-a. Možemo slobodno reći da je to bio više intezivni kurs nego radionica, s obzirom da je Milanov program trajao tokom čitavog dana, odnosno 8 sati. Polaznici su imali prilike da nauče brojne trikove zanata, da osveže svoja postojeća znanja i da kroz praktični rad testiraju svoje nove veštine. Sjajan sistem rada koji je predavač osmislio omogućio je polaznicima ne samo da usvoje nove trikove, već i da otklone određene nedoumice u vezi sa najpopularnijim programom za obradu fotografija. Svojim studioznim i metodičnim prisutupom, Milan Živković je još jednom dokazao da zaslužno zauzima vodeće mesto među stručnjacima Photoshopa u regionu.


Zahvaljujemo se svim polaznicima i predavačima koji su doprineli da i ove godine Fotomaraton bude najvažniji fotografski festival u Srbiji!


Takođe se zahvaljujemo Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija koji su nam bili domaćini tokom radionica.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..