Juče, 18. marta, u Berlinu, u Akademiji umetnosti dodeljena je Berlinska nagrada za umetnost za 2015. godinu u šest umetničkih oblasti, a naša umetnica Marta Popivoda dobitnica je ove prestižne nagrade za vizuelnu umetnost. Nagradu su joj u zgradi Akademije umetnosti na Pariskom trgu pored Brandenburške kapije uručili gradonačelnik Berlina, Michael Müller i predsednik Akademije umetnosti, Klaus Staeck.


Berlinska nagrada za umetnost ustanovljena je 1948. od strane Berlinskog senata u znak sećanja na Martovsku revoluciju 1848. U ime države, nagradu od 1971. dodeljuje Akademija umetnosti u Berlinu. Akademija je od najstarijih institucija kulture u Evropi, koja predstavlja zajednicu renomiranih internacionalnih umetnika i trenutno broji 400 članova u šest različitih oblasti (vizuelne umetnosti, arhitektura, muzika, književnost, izvođačke umetnosti i film). ADK je zapravo pandan našoj Akademiji nauka i umetnosti, s tim što su u Nemačkoj oblasti nauke i umetnosti odvojene. Sa svoje dve izložbene lokacije u srcu Belina, ADK predstavlja mesto susreta za umetnike i ljubitelje umetnosti – gde se dešavaju izložbe i javne debate o umetnosti i kulturnoj politici – kao i jednu od najznačajnijih arhiva umetnosti 20. veka. Takođe, ADK dodeljuje i širok spektar nagrada za izvanredna dostignuća u oblasti umetnosti, a među njima je najznačajnija Berlinska nagrada za umetnost (Fondacije jubilej 1848/1948).

Marta se u obraćanju članovima Akademije i ostalim prisutnim gostima zahvalila Gradu Berlinu, koji je postao njen drugi grad i čiju otvorenost potvrdjuje i sama nagrada koja je otišla u ruke umetnici koja nije rođena u Berlinu, već je tu došla tek pre nekoliko godina. Takodje, Marta se zahvalila žiriju koji ju je odabrao za ovogodišnju nagradu, a među kojima su, kako je naglasila, i neki od umetnika čiji rad zna i poštuje već godinama. Pored toga, istakla je važnost saradnje i podrške koju joj pružaju njeni stalni saradnici, kao i beogradski umetničko-teorijski kolektiv, Teorija koja Hoda.

Berlinska nagrada za umetnost se dodeljuje iz Akademijine Fondacije «jubilej 1848-1948.», u znak sećanja na Martovsku revoluciju u Nemačkoj, iako umetnički opusi i dela dobitnika nagrade tematski nemaju veze sa nemačkim nacionalnim oslobođenjem. Umetnici se nagrađuju za izuzetna umetnička dostignuća, te se ovim činom simbolički odaje počast i podseća na revoluciju 1848. i ohrabruje umetnost koja promoviše ideje slobode i demokratije, koje su 1848. motivisale revolucije u raznim krajevima Evrope a za koje i danas moramo svakodnevno da se borimo.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..