I ove godine nastavljamo tradiciju od 1. do 4. aprila 2015. Aprilski susreti, posle prekida od dve i po decenije ponovo su ustanovljeni 2002. godine kao tradicionalna glavna godišnja manifestacija SKC-a, koja se organizuje početkom aprila. Iako u velikoj meri modifikovan, ovaj festival pokrenut je sa ciljem da se obnovi tradicija i ponovo uspostavi duh originalnih Aprilskih susreta koji su osnovani 1972. godine povodom 4. aprila, Dana studenata Beograda i dana SKC-a.

 

Prvu seriju AS-a (koja se održavala od 1972 do 1977. godine pod punim nazivom Aprilski susret - festival proširenih medija) karakterisao je aktivan interdisciplinarni umetnički program, koncipirani u aktuelnom duhu onog vremena - sa ciljem prevazilaženja klasičnih granica među umetnostima. Aprilski susreti su bili toliko uspešni u postizanju tih ciljeva tako da je festival ubrzo dokinuo smisao svog postojanja i bio napušten u korist drugačijih programskih praksi. Međutim, koncept višednevnih multidisciplinarnih događanja koja okupljaju u isto vreme i na jednom mestu veliki broj, pre svega mladih, umetnika i stvaralaca različitih profila, ostao je delotvoran i dalje. To se potvrđuje novom serijom AS-a čiji broj je, u nešto izmenjenom obimu i obliku, sa manje zahteva i ograničenja, i sa konkursom potpuno neformalnog karaktera, već prevazišao broj AS-a organizovanih u prvoj seriji.

 

PROGRAM / 1 – 4. april APRILSKI SUSRETI 2015.

Sreda, 1. april u 19.00 ispred svečanog ulaza
otvaranje AS 015
SVETLOST, performans teatar Mimart

Ideja ovog performansa jeste potreba da se istakne uticaj svetlosti na „istraživanja“ u umetnosti. Počela je Međunarodna godina svetlosti, manifestacija koja se odigrava širom planete sa ciljem da se ukaže na njen značaj na život ljudi, budućnost i razvoj društva. Svetlost vidimo, ali deo njenog zračenja osećamo. Koristeći i vidljive i nevidljive delove spektra, savremene tehnologije doprinose očuvanju životne sredine. Performans „Svetlost“ doprinosi promovisanju značaja svetlosti budući da ona ima veliki potencijal za rešavanje problema koji su se našli pred civilizacijom.

Sreda, 1. april u 19.15 Galerija Cirkus
OVDE U OVOM PROSTORU, ODRŽAVANI SU APRILSKI SUSRETI, STARI I NOVI...
otvaranje izložbe

Sreda, 1. april u 19.15 Galerija
Tijana Kojić: (Sub)ekumena
otvaranje izložbe

U prostoru između monumentalne slike, gigantskog kolaža i ambijenta, razvija se priča o tenziji između čovekovog egoizma i  potrebe da svoja htenja utopi u psihološke mehanizme gomile. Ambijentalna celina velikog formata (približno 20 x 4 m), izvedena je  sintezom različitih tehničko-tehnoloških mogućnosti na limovima velikih formata crtež-slika uljanih boja i otisaka sa linoreza. Tako je dobijena kompozicija kolažne strukture u kojoj se prepliću vizuelne varijacije na temu ljudskih figura. Tijana Kojić (Beograd,1987)  diplomirala je 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti.  Učestvovala je na više od 120 grupnih internacionalnih izložbi i realizovala je deset samostalnih izložbi.  Dobitnik je niza nagrada i priznanja na polju slikarstva i grafike među kojima se izdvaja prvu nagradu na konkursu Niš Art Fondacije (2012) i prvu nagrada za crtež Fonda Vladimira Veličkovića (2012). Od 2014. godine docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Sreda, 1. april u 19.15 Happy centar
IZ SKC-ove ARHIVE
otvaranje izložbe

Sreda, 1. april u 19.15 stepenište prema Happy centru
OVDE, NA OVOM MESTU...
Rekonstrukcija performansa ŽIVOT, SMRT, SAN
otvaranje izložbe


Šesti april 1972. u okviru I APRILSKIH SUSRETA 4 – 11. april 1972. Đina Pane (Gina Pane), Pariz, Francuska: Život, smrt, san, Jednovečernja akcija, performans. Projekat „Ovde na ovom mestu...“ pokrenut je 2009. godine sa ciljem da podseti na one događaje koji su tokom proteklih decenija realizovani u SKC-u i potom postali toposi u vremenu od opšteg kulturnog, istorijskog, pa i mitskogznačaja.

Sreda, 1. april u 19.15 Srećna galerija
Dragana Kuprešanin, EKSPERIMENTALNI STRIP
otvaranje izložbe

Dragana Kuprešanin (1982) diplomirani je likovni umetnik - specijalista slikarstva (FLU) i diplomirani grafički dizajner (FPU), kao i autorka alternativnog stripa. Do sada je ostvarila osam samostalnih i preko 200 grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Publikovala stripove u domaćim i stranim izdanjima. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti likovne (crtež) i primenjene umetnosti (dizajn, animacija). Član ULUPUDS-a, ULUS-a i USUS-a (po pozivu). Student doktorskih akademskih studija na FPU u Beogradu, gde je i saradnik u nastavi na predmetima crtanje i slikanje.

Serija crteža/stripa – REPRINT / Bajka o kruški i zecu započeta je 2008. godine kao eksperimentalno istraživanje odnosa vizuelnih medija i tehnika i pokušaj da se ispitaju granice likovnih i primenjenih medija (crtež/ilustracija/strip), njihove strukture i karakteristike. Rad je zamišljen kao serija crteža − kadrova koji postavljeni u prostoru u strip table ili kaiševe, grade strip naraciju. Zid galerije postaje tabla ili kaiš stripa, a svako novo izlaganje novi nastavak stripa.

Serija je rađena posebnim režimom stilizacije ugljena na natronu, sa kolažiranim i bojenim segmentima, a unutar crteža grade se jukstapozicije upotrebom kineskog pisma za tekst scenarija. Naracija prati odnos dva lika, u izmišljenom i semantički određenom svetu (simbola) koji omogućava doživljaj radnje. Upotreba konvencija strip jezika (filaktere, onomatopeje, kinetički znaci) daje radu i grafičku (ne samo fonetsku) vrednost, a naglašena dvodimenzionalnost kadrova omogućava posmatraču−čitaocu da svaki sloj crteža postavlja kao novi i menja narativni tok.

Serija je prikazivana u strip nastavcima na samostalnim izlaganjima u Beogradu (Galerija Kolarac (2010), Galerija Freedom (2011),  Mala galerija ULUPUDS-a (2012), Galerija SULUJ (2013), a celovito, peto samostalno izlaganje serije u Srećnoj galeriji SKC-a, koje obuhvata kompletan opus od 62 crteža, daje novo i usložnjeno čitanje rada u prostoru koji pruža mogućnost da naracija dobije paralelne vremenske tokove − a da svaki segment tog prostora postane faux terrain i donese nove obrte u stripu. (Dragana Kuprešanin)

Sreda, 1. april u 19.15 Novi prostor
Zorica Kostić, multimedijalni projekat (slike/skulpture/video)
otvaranje izložbe

Zorica Kostić rođena je 1990. godine. 2010. godine upisuje  Fakultet za umetnost i dizajn na odseku Dizajn tekstila i odeće na kome diplomira 2014. godine. Ubrzo nakon diplomiranja izlaže svoju kolekciju na Fashion weeku u Beogradu pod nazivom Infinity, gde biva i najviše zapažena. Tu započinje i saradnja sa slikarom Milošem Šobajićem, za  Zoričin dizajn haljina (letnja i večernja kolekcija) sa štampanim printom Šobajićevih slika preko kreacija. Tako i  nastaju ilustracije na kojima se može videti koncept buduće kolekcije.

U međuvremenu, dok prodaje svoje crteže, autorka radi editorijale za časopise čiji su urednici oduševljeni kolekcijom Infinity. Njeni radovi humanitarnog karaktera i dalje se promovišu i revijalno izlaze pod nazivom Test Yourself u Supermarket Concept Store. U decembru 2014. godine učestvuje i revijalno i takmičarski na prvoj Vip manifestaciji Fashion Touch Belgrade.

Izložba slika i skulptura na kojima je radila četiri godine na fakultetu i modno slikarskih ilustracija koje je radila zajedno sa Milošem Šobajićem, čiji je deo predstavljen i na ovoj izložbi, premijerno je prikazana u KC Lada u januaru 2015.godine.
„Kod Zorice nikada ne postoji inspiracija. Po njenom mišljenju to je laž. Postoji vizija. Urođeno ponašanje, osećaj koji nas vodi kroz život. Ili ga imaš, ili ga nemaš. Zbog toga u duhu buduće kolekcije i Zorinog dosadašnjeg životnog malog iskustva, izložba nosi naziv Bandit i dama. Uživajte!“ (Zorica Kostić)

sreda, 1. april u 19.15 mala sala
RECIKLAŽA
izložba studenata Fakulteta primenjene umetnosti

Radionicu „Reciklaža“ realizovali su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u okviru Aprilskih susreta Studentskog kulturnog centra Beograd. Radovi su slobodne forme načinjene od limenki i priručnih materijala a motivi su svakodnevnourbanog i angažovanog karaktera. Autor radionice profesor Marko Lađušić

UČIONICA
izložba skulptura Marka Stankovića

IIstraživanja Marka Stankovića koncentrisana su na ispitivanje promenljivog karaktera materijala i njegovog ponašanja u procesima transformacije prilikom ukalupljivanja, umnožavanja i izloženosti uslovima spoljašnje sredine. Zbog toga on za gradivo svoje Učionice bira parafin – derivat organskog porekla (nafte) koji se dobija industrijskom preradom, a čija osobenost leži u nepredvidljivoj pojavnosti sklonoj metamorfozama tokom vremena. Umnožavanjem elemenata izlivenih od ove specifične materije koji se stvaraju iz jednog, matičnog kalupa principom precizne fabričke proizvodnje po serijama, Marko razvija imaginarne industrijske pejzaže čiji predvidljiv ritam manifestacije destabilizuje neizvesno ponašanje ukalupljenog parafina...

Sreda, 1. april u 19.30 Galerija Cirkus
Zoran Mirković:Bekonačni plavi krug

Performans je igra sa samo dva elementa: plavim krugom i crnom kutijom - komponovani zajedno čine QI sound. U crnoj kutiji se nalazi zvučni uređaj koji emituje muziku (Miša Savić). Krug koji zajedno sa kutijom u početku stoji u sredini (publika je okolo) biva preuzet u ruke dvoje ili više prisutnih i lagano se okreće da bi potom bio spušten na zemlju i započeo svoje sve veće spiralno kretanje u prostoru. Zvuk tog kretanja (eho) pojačan je putem ozvučenja. Na kraju najvećeg spiralnog poteza krug odlazi iz prostora kotrljajući se niz stepenice i praveć najveću buku. Ostaje samo zvuk njegovog prisustva.
performans
izvodi: Miša Savić

Sreda, 1. april u 20.30 velika sala
Muzičko teatarski performansRain Dogs

Fantastični beogradski tribute to Tom Waits, bend  sa tradicijom dugom skoro jednu deceniju, Waitsovu muziku drži  „u malom prstu“, a zahvaljujući unikatnoj interakciji s publikom i odličnoj interpretaciji, Dogsi pune beogradske klubove stvarajući svojevrstan muzičko/poetski performans. Rain Dogsi, na čelu sa frontmenom  Nenadom Vasićem, svojim autentičnim izvođenjem Toma Vejtsa vode publiku u zadimljeni njujorški lokal u koji se ne ulazi pre ponoći i gde između zavodljivog zvuka saksofona i hrapavog vokala oživljava mala gradska noćna magija.

Četvrtak, 2. april u  18.00  velika sala
Dragan Ve Ignjatović:Splav meduza

Izložba skulptura i projekcija autorskih filmovaMićićev kofer, Tri kape za čuvanje, Kino arhaik, Bangla Borča i Vazdušne puške Dragan Ve Ignjatović rano je i tragično preminuli multimedijalni umetnik koji se bavio svim oblicima vizuelne umetnosti: slikanjem, skulpturom, fotografijom i filmom. „Splav meduze” je instalacija – replika čuvene slike francuskog romantičara Teodora Žerikoa koju je Ignjatović rekomponovao sa prijateljima, a potom je fotografski I filmski zabeležio. Pored filma i slike na izložbi njegovih skulptura biće predstavljeni radovi u metalu koje je ranije izlagao pod nazivom „Hladne oči”.

Četvrtak, 2. april u  19.00  velika sala
Muzički hologram Nikola Tesla, Miša Savić
video: Marica Radojčić

Performans, promocija CD-a ,video projekcija, projekcija snimka sa koncerta iz 2007. U instalaciji koja se sastoji od zvuka (muzika sa CD-a koji se tako i promoviše), slike (virtuelne munje u prostoru Marice Radojičić) i Teslinog oscilatora koja baca ogromne varnice generišući napon od više desetina hiljada volti autor dvema crnim fluorescentnim cevima sa zastavicama od staniola ispisuje mornaričkom azbukom naziv rada. Varniučenje oscilatora prati posebna uređaj koji sinhronizuje svetlo sa zvukom.

Četvrtak, 2. april u  21.00  velika sala
Reč u prostoru: čitanje poezije + koncert benda OKO ALEFA

PRE DESET GODINA IDEJA JE bila ne prejudicirati nijednu poetiku, samo birati najreprezentativnije različite iskaze. Beležiti potpuno različite i oprečne stilske izraze, od jednostavnih lirskih zapisa, preko modernih izričito urbano-kataklizmičkih slika do futurističkih transcedentalnih putovanja. U tom smislu JUBILARNO  veče čiji su organizatori studenti Filološkog fakulteta i autori i uredništvo lista „Vesna“ sa gostujućim književnim grupama i klubovima, prirodno obeležavaju duh i ritam festivala.

učestvuju: Studentski književni list „Vesna“, ARGH, „Orfisti“, „Klub 128“
organizatori: Studentski kulturni centar Beograd, Studentski književni list „Vesna“
moderatori: Uroš Ristanović (u ime SKL „Vesna“), Danilo Lučić (u ime ARGH!) i predstavnica u ime „Orfista“

Petak, 3. april
Veče performansa
19.30 velika sala
JA SAM PROSTOR, TI SI VREME
transmedijalni performans Teatra Mimart i grupe Katarina & Ljubica DUO

U otvorenom konceptu prožimanja prostora i vremena učestvuju performeri, muzički i vizuelni umetnici koji donose drugačiji pogled na savremeni performans. Eksperiment otvara mogućnosti za istraživanje interaktivnosti raznih oblasti umetnosti, gde će publika prisustvovati performansu koji nastaje na licu mesta jer su se umetnici prvi put sreli okupljeni oko teme. Performans je moćno sredstvo povezivanja umetnika, ali je i sredstvo za komunikaciju umetnosti i publike.  
učestvuju:Katarina Ranković, pijanistkinja; Ljubica Damčević, violinistkinja;Predrag Radovančević, perkusionista;
Lidija Antonović, vizuelna umetnica;  Anja Nikolić, savremena umetnica; Galina Ralić, baletska umetnica; Nikola Vranić, performer

20.20  velika sala
REBRO  
performans Katarine Orlandić

U 20.30 velika sala
Gde je Milena? - sedamdeset godina posle…
performans Miodraga Kovačevića, multimedijalnog umetnika

Kao i u svom dosadašnjem i dugogodišnjem višemedijskom stvaralaštvu, autor se i u ovom performansu bavi problematikom mesta i zastupljenosti Milene Pavlović Barilli u srpskoj, ali i evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini.  Pitanje „Gde je Milena?” ne prestaje da postavlja kroz sopstveno umetničko istraživanje dok traga za odgovorom u različitim geografsko-kulturološkim prostorima i kontekstima. Ovaj performans otvorio bi njegovo samostalno obeležavanje ovog velikog jubileja - 70 godina od smrti Milene Barilli. O skrajnutosti ove velike umetnica svetskih dometa i uspeha govori i činjenica da ne postoji plansko institucionalno obeležavanje ovog važnog jubileja, iako je sasvim jasno da je Milena to više nego zaslužila.

U 20.45 velika sala
EOS; performans Anje Nikolići Lidije Antonović

U 21.00velika sala
Andrija Sagić, Miša Savić: Fishing (pecanje za dva klavira)

Na pozornici se nalaze dva otvorena klavira i za svakim sedi jedan od izvođača sa štapom za pecanje na čijem kraju se nalaze različiti predmeti (izmenjivi). Izvođači "pecaju" zvuk iz otvorenih klavira. Ambijent upotpunjuje prazan i ozvučen akvarijum u kojem cirkuliše voda.

subota, 4. april od 21.00 velika sala

KONCERTI:

MEHANIKA - Projekat je orijentisan ka elektronsko-plesnoj muzici i u potpunosti se oslanja na živo izvođenje i improvizaciju što svaki nastup čini jedinstvenim doživljajem. Elementi muzike Mehanike nastaju na licu mesta beleženjem organskog gruva i njegovim provlačenjem kroz lanac digitalne manipulacije. Ovakav pristup stvaranju muzike - kroz njeno izvođenje - omogućava značajnu inerakciju sa publikom i donosi zvuk zasnovan na zajednički izgrađenoj atmosferi.

FISH IN OIL - Od svog nastanka 1993. godine u Prištini grupa Fish in oil je prošla kroz brojne inkarnacije, a njeni članovi bili su mnogi muzičari koji su poslednjih godina prisutni na domaćoj sceni.  Grupa izvodi instrumentalnu muziku na tragu bluzu, rokenrolu, surfu, folk muzici, fri džezu, filmskoj muzici, pank roku… , izbegavajući svrstavanje u bilo koji od tih pravaca. Muzika ove grupe oslikava vreme i podneblje u kome je nastala: vreme u kom se sadašnjost ne vidi bez prošlosti i podneblje gde su tako izmešani uticaji istočne I zapadne kulture.  Grupa izvodi kompozicije gitariste Bratislava Radovanovića, a svoj prvi album nazvan  „Poluostrvo“ objavila je 2012. godine. Drugi album nazvan  „Drnch“  grupa je objavila u oktobru 2013, neposredno pred Beogradski džez festival na kome je i nastupila. U proteklih nekoliko godina grupa Fish in oil je nastupila na brojnim festivalima u Srbiji I regionu. Beogradski Jazz Festival(2013), Ring Ring(2012), Mikser festival(2012, 2014), Nišvil jazz festival(2011, 2014), Cetinje jazz festival(2012), White field jazz festival u Bijelom Polju(2014), Roland Jazz Festival u Rumuniji(2104)… su samo neki od njih. Pored gitariste i kompozitora Bratislava Radovanovića članovi Fish in oil su ljudi koji iza sebe imaju brojne autorske projekte ikoji su svojim  kreativnim radom ostavili snažan pečat na domaćoj muzičkoj sceni. Tako saksofonista Dušan Petrović predvodi „Menson Benson Sekstet“i„Dvojac bez kormilara“,  basista Branislav Radojković je pokretačka snaga grupe „Naked“i autor muzike za ovu grupu, bubnjar Tom Feđa Franklin je, između ostalog, član „Menson Benson“seksteta, „Dvojca bez kormilara“…, a perkusionista Papa Nik  pored toga što je u karijeri svirao sa veličinama poput Miloša Petrovića, Lale Kovačeva itd, već četrdeset godina predvodi improvizatorsku skupinu „Institut“. Članovi:Branislav Radojković, kontrabas, električni bas; Tom Feđa Franklin, bubanj;  Veljko Nikolić Papa Nik, perkusije; Dušan Petrović, saksofoni, flauta; Bratislav Radovanović, gitara

E – PLAY - E-Play je srpski alternativni sastav iz Beograda, osnovan 1998. godine. Vrlo jedinstvenog zvuka kojeg karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne- atmosferične gitare, ovaj bend veoma brzo nalazi svoje mesto na srpskoj rok sceni.Sastav E-play iza sebe ima četiri studijska albuma, veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa (od Main stagea na Exit festivalu, preko koncerta u Parizu za Dan muzike pa do koncerta u Bolonji povodom “Dana Beograda”), učestvovao je i na više kompilacija (kompilacija muzike iz filma Munje, kompilacija posvecena Milanu Mladenoviću..,). Bend E-play je krajem 2013. objavio album „Obični ljudi” sa koga su se ubrzo izdvojili hitovi „Divan dan”, „Hiljadu ljudi” i „Ljubica”. Tokom prošle godine pesma „Divan dan” osvaja prvo mesto na mnogim domaćim listama, a u isto vreme dobija i „Megafon” nagradu za najbolji singl godine. Iako ima oko pola miliona pregleda na Youtubeu, „Divan dan” spada u najomiljenije pesme kada je u pitanju koncertno izvođenje ovog sastava.

EYESBURN - Posle veoma uspesnog rođendanskog  koncerta povodom dvadesetogodisnjice rada benda u prepunoj velikoj sali SKC-a krajem decembra prošle godine Eyesburn u 2015. godini ulazi u novu fazu rada na novom materijalu kao i sa novom postavom i upravo će nastup na Aprilskim susretima biti prilika da publika čuje novi zvuk Eyesburna.

JARBOLI - Grupa Jarboli je tokom svog sada već više od dvadesetogodišnjeg rada bila shvatana na razne načine: kao dečačka pojava, vojvođanski pop devedesetih, intelektualni rok, vanžanrovska muzika teška za etiketiranje, protohipsterska tvorevina, romantični i istovremeno angažovani rok. Sve ovo može i ne mora biti istina. Ono što je važno je da su se Jarboli upornim radom razvili u svirački i sadržinski beskompromisne izvođače, rokenrol atrakciju kakve više skoro i da nema na ovim prostorima, ljude koji su sposobni da urone u muziku i uz pomoć publike izgrade specifične zone radosti na svojim koncertima. To najbolje znaju oni koji dolaze na koncerte, i onda se ponovo vraćaju znajući da je doživljaj koji Jarboli stvaraju na koncertu jedinstven. Na koncertima Jarbola stvara se osećaj zajedništva i komunikacije između publike i muzičara, vazduh postaje gust od nabijene energije i pozitivnog osećaja koji traje dugo posle završetka koncerta. Koncerti Jarbola su jedan kompletan događaj bez mnogo scenskih pomagala zasnovan na sviračkom umeću, iskustvu na sceni, harizmatičnosti muzičara i spremnosti da se podeli radost sviranja sa publikom.

TRESE.LUPA.UDARA. - ad-hoc postava, koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara+ vokal), Švaba (Električni orgazam, bas+ vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, Popečitelji, bubnjevi + vokal). Gostujuće prateće vokale obezbeđuju Manja i Đurđica. Repertoar T.L.U, kako i samo ime kaže, baziran je na Kojinoj muzici (na tekst Gorana Gajića) iz filma „Kako je propao rokenrol", ali ponekad uključuje i srodne rock-standarde.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..