Beyond-The-Hill-04-2Međunarodni žiri 19. Festivala evropskog filma Palić 2012. godine, koji je održan na Paliću od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: glumica Mira Furlan (Hrvatska/SAD), predsednica, producent i reditelj Ahmet Bojacioglu (Turska), glumica i rediteljka Aleksandra Dalstrom (Švedska), producentkinja Gabrijel Krancelbinder (Austrija) i publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić (Srbija / Kanada), članovi.

Pošto je pogledao 14 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM
dodeljuje se turskom filmu IZA BRDA, u režiji Emina Alpera. “Film je uspeo da pokaže koliko je lako stvoriti neprijatelja iz naše nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama. Polazeći od mikrokosmosa porodičnih odnosa film se uzdiže do metafore za nastanak rata. Svojom efikasnom jednostavnošću film doseže dimenziju klasične grčke tragedije.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Ulrihu Zajdlu za austrijsko-nemačko-francuskom film RAJ: LJUBAV. „Za hrabru, inteligentnu i originalnu studiju našeg društva kao i za njegov jedinstveni rediteljski rukopis, podržan izuzetno hrabrom glumom brilijantne Margarete Tizel. Zajdlov beskompromisni pogled i radikalna kritika našeg sveta je bez presedana i izuzetno originalna.“ 

Žiri dodeljuje i dva SPECIJALNA PRIZNANJA:
Mađarsko-nemačko-francuskom filmu SAMO VETAR u režiji Benedeka Fligaufa za izuzetnu humanost u snažnoj i upozoravajućoj priči o rasizmu i ksenofobiji, i Izraelsko-francuskom filmu BOŽJE KOMŠIJE u režiji Menija Jaeša, upečatljivoj studiji uticaja radikalnih religioznih uverenja u svakodnevnom životu.

Članovi žirija zahvaljuju se organizatorima Festivala na njihovoj izuzetnoj gostoljubivosti koja je boravak na Paliću učinila nezaboravnim. Bila nam je velika čast da budemo, barem za neko vreme, građani ovog prekrasnog grada i da budemo deo ove porodice. Četrnaest izuzetnih filmova u konkurenciji učinilo je naš posao veoma teškim. Morali smo da napravimo mnoge kompromise. Želimo spomenuti visok umetnički kvalitet odličnih filmova IZA BREGOVA, PARADA i BARBARA.


<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..