DjumaU Muzeju jugoslovenske kinoteke danas je održana press konferencija  na kojoj je najavljeno deveto izdanje EVROPSKOG FESTIVALA ANIMIRANOG FILMA – BALKANIMA koji će biti održan u  Domu kulture Studentski grad od 2. do 6. oktobra 2012. godine.

9. Balkanimu predstavili su:

Miodrag Milošević, direktor DKSG i direktor festivala, koji je istakao nedovoljnu podršku gradskih i opštinskih institucija u poslednjih
nekoliko izdanja Balkanime.

Nikola Majdak, osnivač i umetnički direktor festivala, koji je uporedio festival s onima istog tipa koji se održavaju u celoj Evropi i zaključio da Balkanima spada u red festivala s najvećim brojem prikazanih filmova. On je, takođe, pomenuo nedovoljnu pažnju medija, za razliku od drugih festivala animiranih filmova u Srbiji, koji imaju jaču medijsku podršku i veći budžet, a manje publike. Projekcije takmičarskog programa od 20 časova u Velikoj Sali DKSG su 95 % popunjene tokom trajanja festivala.

Iva Ćirić i Mićun Ristić, članovi selekcione komisije, rekli su da su za dve nedelje pregledali preko 350 filmova, od kojih je 45 (iz 21 zemlje) ušlo u glavni takmičarski program. Iva Ćirić, animatorka, davala je sugestije ostaloj dvojici članova selekcije (pored Ristića, Mihajlo Jevtić) kada su bile u pitanju tehničke veštine, dok su Jevtić i Ristić bili tu da prepoznaju dobre priče. Svo troje se složilo da je pored tehničkih majstorija, bilo važno da film ima dobru priču i da izazove emociju.

Predstavnica SAE instituta, koji je generalni partner festivala, Milena Popović, istakla je da je prošlogodišnja dobitnica njihove nagrade bila izuzetno zadovoljno kursom koji je osvojila. SAE Institut nagradjuje najbolji  domaći  studentski film.

Milan Milosavljević, glavni organizator festivala najavio je četiri glavna takmičarska i četiri programa studentskih filmova i filmskih škola, kao i dve panorame evropskog filma. Od pratećih programa istakao je program filmova Cartoon D’Or 2012, koji predstavlja filmove koji su ušli u izbor za ovu, najvažniju evropsku, nagradu za animatore. Zatim, tri izložbe: glavna je posvećena radovima češkog autora Jiržija Trnke - 100 godina od rođenja. Druga će predstaviti crteže i karikature člana žirija, Joška Marušića (Hrvatska), a treća je multimedijalna instalacija u prostoru Marije Ilić. Zemlja-gost ove godine je Češka Republika. Tu su i dva programa čeških autora, koje će predstaviti naš gost, profesor Jirži Kubiček. U pratećem programu videćemo i filmove slavnog norveškog lutka animatora Iva Kaprina, koga predstavlja gost iz Norveške Rune Erikson. Ekskluzivnost ovogodišnje Balkanime su dve srpske premijere - METAMORPHOSIS, Quay Brothers iz Velike Britanije i JUNOD, Shinichiro Kimura iz Japana.

Program 9. BALKANIME počinje u utorak 2. oktobra u 12 sati projekcijom Panorame evropskog filma 1, nastavlja se Studentskim takmičarskim programom 1 od 16 sati, od 18 je Program filmova Cartoon D’Or, a otvaranje ovogodišnjeg festivala odvijaće se sledećim redosledom dogadjaja:


Galerija u 19 – Otvaranje multimedijalne instalacije u prostoru
JA UMETNIK Marije Ilić

Velika galerija u 19:30 – Otvaranje izložbe JIRŽI TRNKA – 100 godina od rodjenja velikana češke animacije

Muzika uživo – Milan Petrović Quartet (MPQ)
Velika sala u 20 – Svečano otvaranje Balkanime
Velika sala u 20:45 – Projekcija filmova - Takmičarski program 1

Festival se održava u pet različitih prostora Doma kulture Studentski grad, a svi programi su besplatni. Festivalu će prisustvovati petnaestak gostiju iz evropskih zemalja i dva gosta iz Japana.

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa:
1. Jirži Kubiček (Jiri Kubiček), Češka
2. Joško Marušić, Hrvatska
3. Čedomir Vasić, Srbija

Međunarodni žiri studentskih filmova i filmskih škola:
1. Rune Eriksson, Norveška
2. Ivan Ramadan, BiH
3. Miroslav Simonović, Srbija

Selekciona komisija:
1. Mihajlo Jevtić
2. Iva Ćirić
3. Mićun Ristić

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..