Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Dom omladine Beograda u petak, 20. oktobra poziva posetioce na tri besplatna programa: tribina, koncert i izložba. U Tribinskoj sali DOB od 17h biće održana tribina pod nazivom “Sami smo gradili tebe, u borbi, patnji, krvi” posvećena pesmama koje su obeležile oslobođenje našeg glavnog grada. Vodiči kroz ovo muzičko putovanje biće dvojac RADIO PRAKSA, aktivisti i ljubitelji borbene muzike, Lidija Vasiljević (psihološkinja, politikološkinja i psihoterapeutkinja) i Nenad Glišić (književnik i urednik književne tribine u SKC Kragujevac).

Ovaj neformalni kolektiv nastao je iz entuzijazma i želje za otkrivanjem, upoznavanjem i širenjem borbene muzike među onima koji su otvoreni da je upoznaju. Pesme slušaju i analiziraju kroz istorijsko –politički kontekst, poeziju kao i živote stvaralaca i interpretatora/ki, otkrivajući značaj poruka i emacipatorske potencijale koje su imala tada, ali koje možemo ponovo razumeti i prihvatiti. Na tribini u Domu omladine, koja će publiku zagrejati za koncert partizanskih pesama od 19h, Lidija i Nenad će predstaviti listu odabranih pesama koje su oslobodioci Beograda i drugih gradova Jugoslavije nosili na svojim usnama i u svojim srcima. To su partizanske pesme o borbi za slobodu koje su obeležile bitke partizana, rat protiv fašizma i bratoubilačke mržnje. Neke od tih pesama su originalno nastale na drugim jezicima, spevane za vreme rata ili posle njega, neke su snažne i poletne, ali i dirljive i potresne.

U Velikoj sali Doma omladine za 19 časova zakazan je koncert KIC POP hora sa gostima, koji će izvesti program partizanskih i antifašističkih pesama, pod nazivom „Bez dileme – antifašizam“. KIC POP je prvi crnogorski pop hor, koji je počeo sa radom 2017. godine. Uspešno ga vodi menadžerski tim Snežana Burzan Vuksanović i Sanja Radusinović, pod okriljem NVU Kutak i uz logističku podršku KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici. Ovaj popularni hor čini oko 60 istinskih zaljubljenika u muziku, pevanje i druženje, raznih profesija i uzrasta od 20 do 70 godina. Umetnička voditeljka hora je Ivana Vlajnić. Do sada su održali skoro 90 koncerata širom Crne Gore, kao i u: Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Puli, Prijepolju, Konjicu, na Tjentištu. Hor je učestvovao na brojnim državnim i gradskim svečanostima, umetničkim festivalima, bio gost brojnih konferencija, kongresa, tribina.  U crnogorskom društvu KIC POP hor prepoznat je kao društveno angažovan ansambl koji organizuje i podržava događaje sa humanim, humanitarnim i filantropskim prefiksom. Osim bogatog i raznovrsnog pop repertoara,  hor je regionalno poznat i po svom projektu „Bez dileme – antifašizam“, odnosno repertoaru partizanskih i antifašističkih pesama, kojim će se premijerno predstaviti u Domu omladine Beograda 20. oktobra, povodom obeležavanja Dana oslobođenja glavnog grada Srbije. Na ovom koncertu, koji će ujedno biti i njihov 90. nastup, repertoar će činiti kompozicije: „Po šumama i gorama“, himna SFRJ „Hej Sloveni“, „Internacionala“, „Padaj silo i nepravdo“, „Budi se istok i zapad“, „Konjuh planinom“, „Oj, đevojko drugarice“, „Komandant Sava“, „Uz maršala Tita“, „Sa Ovčara i Kablara“, „Oj, Kozaro“, „Mlada partizanka“, „Bella Ciao“, „Kaćuša“, „Zemljo moja“, „Odiseja“, „Računajte na nas“, „Bilećanka“, „Kraj Sutjeske hladne vode“, „Aj Karmela“ i druge.

Posetioci Doma omladine Beograda imaće još jednu priliku da obiđu izložbu „Pruga snova“, koja je otvorena 11. oktobra a poslednji dan postavke je 20. oktobar. Kroz fotografsku dokumentaciju i drugu arhivsku građu, ova postavka govori o izgradnji pruge Beograd – Bar od 1971. do 1975. godine.  Železnička pruga Beograd – Bar intenzivno je počela da se gradi 1971. godine, posle raspisivanja Narodnog zajma za izgradnju. Iste godine organizovana je i počela sa aktivnošću omladinska radna akcija putem koje su se mladi uključili u izgradnju pruge. Omladinska radna akcija trajala je pet godina, a na ovom monumentalnom poduhvatu učestvovalo je 12345 brigadira, mladih Jugoslovena iz svih društvenih slojeva i 250 iz 13 drugih zemalja sveta, raspoređenih u 234 radne brigade. Dužina pruge Beograd – Bar iznosi 480 kilometara, prolazi kroz 254 tunela ukupne dužine 114 kilometara i preko 234 mosta dužine 14.593 metra. U Beogradu ona polazi sa oko 60 metara nadmorske visine, penje se do 1032 metra kod Kolašina, a zatim spušta prema Baru, gde završava na tri metra nadmorske visine. Puštena je u rad 28. maja 1976. godine sa “Plavim vozom” u kojem se nalazio Josip Broz Tito, dok je redovan saobraćaj počeo dva dana kasnije. Tih godina u Evropi izgradnja ovakve železničke pruge bila je jedan od najsloženijih građevinskih poduhvata zbog izrazito zahtevnog i teško pristupačnog terena. Izložba je realizovana u saradnji Udruženja učesnika ORA Beograd – Bar, Medija centra “Železnica Srbije” i Istorijskog arhiva Beograda. Autorka je Dušanka Duška Milošević, grafička dizajnerka, inicijator i konsultant je Velizar Popović,  predsednik Udruženja učesnika ORA Beograd – Bar, a stručni saradnik Marko Perić, istoričar i arhivist iz Istorijskog arhiva Beograda.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..