Manifestacija „Prijatelji dobre energije“ okupila je veliki broj posetilaca svih uzrasta ove subote na Kalemegdanu, pokazujući da kod Beograđana i stanovnika okolnih mesta postoji veliko interesovanje za brigu o životnoj sredini i očuvanje klime. Ovaj jedinstveni događaj posvećen ulozi održivih izvora energije u zaštiti životne sredine, koji je organizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, samo je deo brojnih aktivnosti i događaja koji su upriličeni tokom Klimatske nedelje u Beogradu.

Ceo događaj protekao je u znaku održivosti i zaštite životne sredine, a posetioci su imali priliku da se na različite načine upoznaju sa brojnim prednostima koje prelazak na obnovljive izvore energije nosi sa sobom, kao i sa načinima na koje i sami mogu da doprinesu ovom procesu. Pažnju najmlađih posetilaca privukla je predstava „Ko prirodu prlja, ima da nadrlja“, nakon čega su se priključili radionicama na temu energetske efikasnosti, u organizaciji Dečjeg inovacionog centra. Oni nešto stariji učestvovali su u zabavnoj aktivnosti konstrukcije i programiranja robota i tako se upoznali sa pojmovima energetske efikasnosti, štednje energije i zelene energije. Deca su se posebno zabavila na radionicama zanimljive fizike i elektronike, a ona najsmelija odlučila su da na kraju svoje znanje iz ove oblasti provere na kvizu.

Posebna pažnja bila je posvećena prozjumerima – kupcima-proizvođačima električne energije uz pomoć solarne energije – i svima onima koji žele da to postanu. Zainteresovani su mogli da se informišu o prednostima i izazovima koje ulazak u takav sistem nosi sa sobom i da se direktno posavetuju o svim pitanjima koja ih interesuju sa stručnjacima u ovoj oblasti.  

„Važno nam je da građane upoznamo sa konceptom prozjumera, odnosno kupca-proizvođača i približimo im značaj upotrebe solarne energije na putu ka energetskoj tranziciji. Nastavićemo da radimo na edukaciji i podizanju svesti građana u domenu obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti“, istakao je Til Barmejer, vođa projekta „Promocija održivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ koji sprovodi GIZ.

Na događaju je svoj rad predstavila i energetska zadruga „Elektropionir“, koja je osnovana sa ciljem da osnaži ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije. Na ovom štandu posetioci su imali priliku da se upoznaju sa uređajima za merenje proizvodnje energije iz solarnih panela, praćenje kvaliteta vazduha, te praćenje proizvodnje i potrošnje energije, koje mogu da naprave u kućnim uslovima.

Na štandu kompanije „Energy Net“ instaliran je solarni panel koji je bio posebna atrakcija za sve prisutne. Posetioci su mogli da vide kako se mobilni telefon i LED sijalice i trake napajaju iz ovog izvora energije. U Startap kutku nagrađeni studenti su gostima predstavili svoj prototip alarmnog sistema za solarne panele koji obaveštava korisnika o oštećenju i kvarovima preko IoS i Android aplikacije.

Ova edukativna i zabavna manifestacija je brojnim inovativnim pristupima približila oblast održivih izvora energije različitim generacijama i nastavila niz aktivnosti kojima Nemačka pruža Srbiji podršku u tranziciji na zelenu energiju već više od 20 godina.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..