Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće gost svog izdavača – izdavačke kuće Nova knjiga i podgoričkog zimskog salona knjiga u periodu od 14. do 17. decembra. 2017. godine. Izdavačka kuća Nova knjiga do sada je objavila sljedeća Pamukova djela: Crvenokosa, Muzej nevinosti, Zovem se crveno, Dževdet Beg i sinovi, Bijela Tvrđava, Istanbul, Čudne misli u mojoj glavi. Do 14. decembra izdavačka kuća Nova knjiga će objaviti još dvije knjige čuvenog pisca. Orhan Pamuk će posjetiti i više gradova u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa kulturno-istorijskim znamenitostima naše države.

 

Nа 62. Međunаrodnom beogrаdskom sаjmu knjigа učestvovаli su pored izlаgаčа iz Srbije i izlаgаči  iz   Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irаnа, Jаpаnа, Kаnаde,  Kine,  Mаkedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrаjine,  Hrvаtske, Crne Gore , Češke Republike i Ujedinjenih Arаpskih Emirаtа. Počаsni gost je bilа književnost nа nemаčkom jeziku koju su predstаvile Nemаčkа, Austrijа, Švаjcаrskа i Lihtenštаjn. Nа sаjmu su proglаšeni izdаvаč godine, izdаvаčki poduhvаti godine, dečjа knjigа godine, nаjbolji izdаvаči iz dijаspore,  posebnа priznаnjа zа doprinos u oblаsti nаuke, specijаlnа priznаnjа zа izdаvаčа, knjigu ili strip, nаjlepšа knjigа, nаjlepše dečje knjige  i specijаlno priznаnje zа mlаdog dizаjnerа knjige.

 

Autor knjige Aleksandar Đuričić, dugogodišnji je novinar, urednik i publicista. U knjizi Čuvarkuće - Udovice pisaca, Đuričić je obradio nepoznate delove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama. Tako su se u ovoj knjizi našle ispričane „iz prve ruke” priče životnih saputnica, koje nam osvetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonjia Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petrua Krdua.

 

Dinja je samonikli internetski fenomen... Njen izvorni autorsko-izvođački nerv nije publicistički nego umetnički: koliko god bila zajedljiva i kritična, ona je zapravo i empatična, introspektivna, neretko upravo lirska. Iza ljudskih fasada razotkriva sve i svašta, ali nad „lošim“ otkrićima ne trijumfuje...Kako, međutim, preneti Dinjin rad među korice knjige, u sasvim drugačiji medijum, a da se on uglavnom ne izgubi u tom prevodu? To teško da bi išlo bez briljantnog, duhovitog, minucioznog ilustratora Dušana Stokića, koji je utoliko ne tek prateći glas, nego ravnopravan koautor knjige.

Na sastanku Žirija 62. međunarodnog beogradskog sajma knjiga održanom 26. oktobra 2017. godine, razmatrana je i ocenjivana celokupna izdavačka produkcija u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja. Članovi žirijs su: prof.dr Dragan Simeunović, predsednik, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, prof.dr. Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević. Nagrada za Izdavača godine u 2017. dodeljena je izdavačkoj kući Akademska knjiga, Novi Sad. Obrazloženje je da izdavač Akademska knjiga iz Novog Sada kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filosofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora.

Večeras od 20 sati u Poletu u razgovoru pod nazivom BERLIN VAVILON / BEOGRAD VAVILON ili Kako razumeti sopstvenu istoriju uz pomoć krimi-romana učestvuju, jedan od najpopularnijih pisaca danas u Nemačkoj, Folker Kučer i Jelena Volić-Helbuš. Čita: Andrej Šepetkovski. Uzburkanom Berlinu vajmarskog doba, tom levijatanu od metropole, pulsirajućem megalopolisu i verovatno najamerikanizovanijem od svih međuratnih evropskih gradova, Folker Kučer je uspešno posvetio šest nastavaka svoje krimi-serije o inspektoru berlinske policije Gereonu Ratu, dodajući nove elemente stalno narastajućem umetničkom spomeniku jednom gradu koji je mogao da nastavi da se razvija i raste kao najuzbudljivija evropska prestonica, ali je ipak ubrzo poklekao pred sumnjivim obećanjima nacističke ideologije o čistoj rasi i životnom prostoru, otvarajući time jednu svoju sasvim novu i daleko mračniju eru, čiji su nam razvoj i krah predobro poznati.

U utorak 31. oktobra u 19 sati u CZKD-u, Peščanik u saradnji sa Fabrikom knjiga i uz podršku forumZFD-a, organizuje tribinu na kojoj govore: Jan-Werner Müller, Vesna Pešić i Dubravka Stojanović. Razgovor vode Svetlana Lukić i Dejan Ilić. U političkoj teoriji i širem javnom prostoru populizam je fenomen koji privlači sve veću pažnju.

<<  Novembar 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne