U petak 25. januara od 19:00h još jedan HATE POETRY BELGRADE #5, javno čitanje hate-mailova i komentara. Prvo izdanje formata Hate poetry u novoj 2019. godini predstavlja našeg poznatog glumca Baneta Trifunovića koji je ujedno i jedan od pokretača i nosilaca građanskih protesta koji okupljaju sve više pristalica. Voljen ali i omrznut zbog svoje osobine da bez dlake na jeziku komentariše drštvene događaje te da aktivno učestvuje u političkom životu zemlje, Bane Trifunović je, prirodno, često na meti onih koji se ne ustručavaju da vređaju i prete putem komentara ispod objavljenih tekstova, intervjua ili vesti kao i putem različitih društvenih mreža.

U četvrtak, 17. januara 2019. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (sala na spratu) održaće se promocija knjige Domagoja Mihaljevića „Zbogom avangardo – Na razvalinama jugoslavenske socijalističke  modernizacije“, koja je izašla 2017. godine u ediciji Nove perspektive u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. U predstavljanju knjige učestvuju: Luka Matić, urednik, i Domagoj Mihaljević, autor. Rasprava o jugoslavenskoj prošlosti nije samo rasprava o prošlosti nego i raspava o nastanku sadašnjosti. Utoliko nas prati poput sjene koju ne možemo preskočiti sve i kada bi smo htjeli.

Jelena Lengold je dobitnica NIN-ove nagrade za 2018. godinu po glasanju čitalaca Bookvar online magazina za njen roman „Odustajanje“. Čitaoci Bookvar online magazina imali su prilike da u toku jednog dana glasaju za najbolji roman koji je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. Ukupno 235 ljudi je glasalo, dok je Jelena Lengold apsolutni pobednik sa ukupno 175 glasova. Daleko iza nje sa 17 glasova je Lana Bastašić sa romanom „Uhvati zeca“, a slede sa 14 Goran Marković sa romanom „Beogradski trio“, sa 12 Vladimir Tabašević „Zabluda svetog Sebastijana“, sa 10 Saša Savanović „Deseti život“ i sa 7 glasova Branka Krilović „Prekasno“.

KROKODILova rezidencija za pisce tokom januara ugostiće savremenog ukrajinskog autora Andrija Ljupku. On je ujedno i 78. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji, a prvi autor koji nam dolazi iz Ukrajine. U sredu 23. januara u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Andrijom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj ukrajinskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autora.  Andrij Ljupka rođen je 1987. godine. Pesnik je, prozni pisac i esejista. Diplomirao je na Vojnoj školi u Mukačevu, na Univerzitetu u Užgorodu (ukrajinski jezik i književnost), kao i na balkanskim studijama na Univerzitetu u Varšavi.

I ove zime, 7. godinu zaredom, nekoliko desetina akademskih umetnika, ali i amatera, različitih godišta, ukusa, senzibiliteta, pa i država, odgovoriće na poziv Paralel festivala, crtajući za radionicu "Strip i ploče". Ova jedinstvena radionica spaja ljubav prema muzici i pločama s ljubavlju prema stripu i ilustraciji, a do sada je svoj autorski rad ili više radova u njoj ostavilo preko 100 učesnika iz celog regiona. Među autorima su profesionalni strip crtači, ilustratori i dizajneri, kao što su Dejan Vučetić Vuča, Borivoje Grbić, Nikola Ćurčin, Saša Arsenić, Ana Omi, Dejan Marić...

U četvrtаk 27. decembrа u gаleriji Dečjeg kulturnog centrа u Beogrаdu biće otvoren središnji dogаđаj zа profesionаlni strip u Srbiji — sedmа godišnjа izložbа Udruženjа stripskih umetnikа Srbije. Izložbu će u 19:30 čаsovа otvoriti predsednik uprаvnog odborа USUS Rаde Tovlаdijаc, doаjen stripа i kаrikаture Tošo Borković koji je i lаureаt povelje „Vitez duhа i humorа“, mlаdа umetnicа vаnrednog tаlentа Nevenа Mаrković, kаo i urednicа likovnog progrаmа DKC Lidijа Seničаr. Ovogodišnju glаvnu ilustrаciju izložbe — u spomen Velikog rаtа —dаo je Gorаn Đukić Gorski, jedаn od nаjomiljenijih umetnikа srpskog stripа, ilustrаtor „Politikinog Zаbаvnikа“.

Zаdovoljstvo nаm je dа vаs pozovemo 27. decembrа, u 19 sаti, u Atrijum Nаrodne biblioteke Srbije nа progrаm posvećen knjizi A. S. Puškin u dijаlogu sа drugimа (A. S. Puškin v diаloge s drugim) prof. dr Tаnje Popović (izdаnje Univerzitetа u Nižnjem Novgorodu i Držаvnog muzejа A. S. Puškin, 2018). Reč je o studiji objаvljenoj u ruskoj ediciji „Boldinskie čteniя”, kojа je do sаdа okupilа nаjuglednije ruske puškiniste, а Tаnjа Popović je prvi strаni nаučnik čijа se knjigа nаšlа u pomenutoj ediciji. Učestvuju: prof. dr Aleksаndаr Petrov, prof. dr Kornelijа Ičin, doc. dr Oliverа Žižović i prof. dr Tаnjа Popović. 

<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..