Sreda, 26. april 2017. u 18:00 // Glavni hol Doma omladine Beograda // Ciklus tribina: STRIPOVI ZA SVE - Mebijus je psudonim legendarnog francuskog strip-autora Žana Žiroa. Pod svojim pravim imenom najpoznatiji je kao crtač strip-serijala Poručnik Bluberi. Međutim, Žiro je, osim svog konvencionalnog rada na stripu klasičnog izraza (u kom je ostavio neizbrisiv trag), poput kakvog Doktora Džekila skriven iza pomenutog pseudonima, stvarao potpuno drugačije, stilski smele i inovativne stripove.

Izdavačka kuća Booka objavila je u aprilu čak tri nova izdanja i sva tri pretenduju da postanu veliki prolećni hitovi. U pitanju su knjige: „Priča o novom prezimenu“ Elene Ferante, „Levijeva tkaonica svile“ Miljenka Jergovića i „Toni Pagoda i njegovi prijatelji“ legendarnog režisera i oskarovca Paola Sorentina. Knjige italijanskih autora Feranteove i Sorentina predstavljaju nastavke bestselera „Moja genijalna prijateljica“ i „Svi su u pravu“ dok Jergovićeva zbirka označava početak saradnje izdavačke kuće Booka sa vodećim postjugoslovenskim piscem.

Izdavačka kuća Heliks predstavlja novu knjigu iz projekta "Trans-Evropa: književno putovanje kontinentom". Ovoga puta u pitanju je islandki roman "Priča o Jonu", Ofejgura Sigurdsona. Neobičan autor. Neobična knjiga. Priča o Jonu, islandskog autora Ofejgura Sigurdsona tematizuje novi početak na jugu zemlje za proteranog sveštenika Jona. Kako je svaki početak težak, tako i Jona na novom staništu dočekuje eruptirani vulkan Katla, te je on primoran da se bori s prirodnom katastrofom i njenim posledicama, kao i sa unutrašnjim nedaćama koje ga progone budući da je optužen za ubistvo.

Kao deo buduće nacionalne strategije za strip, Beograd i Srbija dobijaju kulturni poduhvat koji će obradovati sve naraštaje. Nova programska celina, Centar za umetnost stripa, počinje sa radom u Domu omladine Beograda u sredu 19. aprila organizovanjem „Dana Šerloka Holmsa: od Dojla do Lacija“, a nastavlja se sutradan, 20. aprila, druženjem ljubitelja „Politikinog Zabavnika“ i promocijom drugog toma sabranih priča najomiljenijeg srpskog i jugoslovenskog stripa „Dikan“. Potom će u petak 21. aprila u Kragujevcu biti predstavljan nacrt nacionalne strategije za strip i sam Centar za umetnost stripa.

Izdavačka kuća Heliks predstavlja novu knjigu iz projekta "Trans-Evropa: književno putovanje kontinentom". U pitanju je roman "Prostori", islandske autorke Odni Ejr (prevod: Tatjana Latinović). Prostori su roman koji briše granicu između autobiografskog i fikcionalnog, i na veoma uspešan način izaziva empatiju kod čitalaca jer se naratorka nalazi na životnoj prekretnici kakvu je gotovo svaka tridesetogodišnjakinja proživela, nezavisno od dela sveta i kulture u kojoj je sazrevala. Pisan u formi dnevnika, roman prati godinu dana života mlade spisateljice i njena putovanja. Okosnicu romana čine odnosi naratorke s bratom arheologom i novim partnerom ornitologom, ali i odnosi sa članovima porodice i društva u celini.

Po pozivu Akademske knjige iz Novog Sada Oto Horvat, autor zbrike priča Kao Celanovi ljubavnici (Akademska knjiga, 2016), gostovaće u Srbiji od 20. do 22. aprila 2017. godine. Oto Horvat je pesnik, prozaista i prevodilac. Rođen je u Novom Sadu. Živi i radi u Firenci. Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu. Završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Studirao u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. Živi i radi u Firenci. Objavljene knjige poezije: Gde nestaje šuma (1987, „Brankova nagrada”), Gorki listovi (1990), Zgrušavanje (1990), Fotografije (1996), Dozvola za boravak (2002), Putovati u Olmo (2008, Nagrada „Miroslav Antić”), Izabrane & nove pesme (2009); roman: Sabo je stao (2014, Nagrada „Biljana Jovanović”, Nagrada „Mirko Kovač” i najuži izbor za NIN-ovu nagradu).

Roman Privrženost opisuje neobičnu avanturističku porodicu Ertl koja je posle Drugog svetskog rata napustila Nemačku i nastanila se u Boliviji. U toj njima tuđoj zemlji glava porodice Hans Ertl pokušava da ostvari svoj veliki san o pronalasku drevnog grada Inka Paititi, izgubljenog negde u bespućima amazonske prašume. Hansova potraga za nedostižnim himerama i njegovo stalno odsustvo od kuće neće proći nekažnjeno i obeležiće sudbinu njegove žene i triju kćeri. Monika, najstarija, naslediće očev avanturistički i nekonformistički duh, što će je tokom godina usmeriti na ciljeve u koje je verovala, ali koji su bili daleko više zastrašujući od očevih.

<<  April 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne