U SREDU 24. MAJA 2017. • 17:00h - 17:45 // KEN PARKER – KRAJ JEDNE STRIPSKE EPOHE (POVODOM 40 GODINA OD POČETKA SERIJE I NAJAVE NOVIH IZDANjA U SRBIJI) - Tribina povodom četiri desetleća od početka „Kena Parkera“, kao i nedavnog kraja tog italijanskog serijala, te najavljenih reprinta u Srbiji u drugoj polovini 2017. godine u izdanju beogradske kuće „Darkvud“.

Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, održaće se od 24. do 27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 1), gde će se predstaviti 700 naslova iz oblasti  humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine. Više od 30 izdavača ali drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja  i nauke  (muzeji, biblioteke, instituti) će prezentovati svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči.

Književno veče: Laslo Vegel, Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile (Akademska knjiga, Novi Sad, 2017, preveo s mađarskog Arpad Vicko) održaće se UK „Parobrod”, u sredu, 24. maja 2017. u 19 časova. Laslo Vegel (Végel László), prozni i dramski pisac, esejista, kritičar, rođen je u Srbobranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Univerzitetu u Novom Sadu i filozofiju na Univerzitetu u Beogradu.

Pozivamo vas na predstavljanje knjige eseja Potemkinovi potomci Milana Vlajčića (Gradac, 2016), koje će se održati 25. maja, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Potemkinovi potomci Milana Vlajčića knjiga je ogleda i komentara, nastajalih u periodu od 2014. do 2016. godine, i svojevrsni je nastavak prethodne knjige ovog autora Pogled iz ogledala. Ona daje dijagnozu prilika i neprilika na srpskoj kulturnoj sceni.

Julija živi sama s mačkom u Beču. Jednog dana će se sprijateljiti s Elfride Jelinek i prestaće da traži razonodu u popunjavanju upitnika. Ali dok do toga ne dođe, držaće časove jezika preambicioznim direktorima preduzeća i nezainteresovanoj omladini. Na klupi u parku ona upoznaje Bena i rađa se ljubav. Sve je savršeno, osim detalja da Ben živi u žbunu…Ovaj roman je divna ljubavna priča o tome kako da se usudiš da biraš srcem i pogledaš ispod površine, očekivanja i pocepane odeće. „Jedan od najvećih kvaliteta romana Kako se zaljubiti u muškarca koji živi u žbunu jeste činjenica da je toliko zabavan.“ - Anika Koldenijus, Smolandsposten.

Jubilarni, petnaesti Majski dani knjige, najznačajnija književna manifestacija u Pančevu, održaće se od 22. do 26. maja u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo. Ove godine, u želji da publiku nagradimo za vernost i ljubav prema knjizi, na Majske dane knjige dodovodimo autore čiji je književni rad nagrađen visokim književnim priznanjima. Tako ćemo prve večeri imati priliku da se družimo sa dobitnicima Evropske nagrade za književnost - Jelenom Lengold, Tatjanom Stupar Trifunović i Uglješom Šajtinac, druge večeri ćemo predstaviti dva pisca koji su za svoj rad u poslednje vreme dobili nekoliko značajnih priznanja (Berislav Blagojević i Enes Halilović), dok će gošća finalne večeri Majskih dana knjige biti Ivana Dimić, aktuelna dobitnica Ninove nagrade za roman godine.

Istaknuta srpska književnica, Ivana Hadži-Popović, izdala je svoj deveti roman Ljubičice Leonarda da Vinčija u izdavačkoj kuće Albatros Plus. S Beogradom kao glavnim likom, kroz istorijski i dokumentarni  osvrt, Ivana je radnju svog dela pretočila u reči neponovljivog sadržaja. U ovom delo Ivana Hadži-Popović koristi realne segmente života svojih predaka, mlade filmske rediteljke Lile i njene prabake arhitekte Danice iz čije kuće nestaje statua vajara Đakometija Neizvesnost, davne 1949. godine. Ova priča ispičana je Iz ugla četiri žene i četiri generacije čija je snažna emotivna i duhovna nit personifikovana u kući sagrađenoj na mestu gde su francuski i srpski topovi 1914. i 1915. zajedno branili našu prestonicu.

<<  Maj 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne