Premijera na sceni Studio JDP u subotu 18. novembra 2017. u 20.30 časova. Nil Labjut je jedan od naznačajnijih savremenih američkih stvaralaca. Ovaj pisac, scenarista i reditelj radi jednako uspešno za pozorište, film i televiziju. Dobitnik je brojnih nagrada a njegove drame izvode se na scenama širom sveta. Ovo nije prvi put da se na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta izvodi Labjutov tekst, predstava Razvaljivanje (Bash, 1999) u režiji Ive Milošević premijerno je izvedena 2004. godine.

Za vikend u teatru Le Studio vas očekuje kao i uvek, neobičan ambijent, topla, domaća atmosfera i žive predstave, nakon kojih sledi druženje sa umetničkim timom pozorišta. U petak, 17.11. u 20h je na repertoaru Istrajnost, predstava koja "plodotvorno pretresa teme fizičke i duhovne migracije, u smislu traganja za boljim životnim uslovima, ali i novim početkom, promenom perspektive, oslobađanjem od bolnih balasta prošlosti. Takođe, potentno se otvaraju pitanja o različitim nacionalnim identitetima bivše Jugoslavije i njihovim odnosima, kao i o međuljudskim odnosima uopšte, krhkim i teško izgradivim, ali u konačnici ključno vrednim.” (iz kritike Maje Mrđenović).

od 15. do 19. novembra 2017. godine, Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović"pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, organizovaće festival akademskih, amaterskih pozorišta AKADEMFEST. Akademsko pozorište ove, 2017. godine poslavlja svoj jubilej, 95 godina postojanja. Za sve ove godine Akademsko je bilo mesto "početaka" glumaca, reditelja, scenarista...naših velikana filmske i pozorišne scene. Pored redovnog repertoara i obnove predstava, ali i premijernih izvođenja, preko deset godina bio je organizovan i festival amaterskih pozorišta pod nazivom "10 dana Krsmanca".

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave Mesec dana na selu Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Ive Milošević. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Marko Baćović, Branka Petrić, Irfan Mensur, Milena Vasić, Srđan Timarov, Dubravko Jovanović, Bojan Lazarov, Milica Gojković i Marija Klanac. Kostimograf je Boris Čakširan, scenograf Gorčin Stojanović a kompozitor Vladimir Pejković. Glavnu ulogu u predstavi igra Mirjana Karanović koja u JDP-u ima već tri uspešne saradnje sa rediteljkom Ivom Milošević u predstavama Fedrina ljubav, Drama o Mirjani i ovima oko nje i Zmajeubice.

U petak 17. novembra domaću publiku očekuje jedno posebno stand up veče jer nam u goste dolaze Nick Cody i Micky Bartlett! Australijski komičar Nick Cody je već poznat domaćoj publici jer je gostovao u Beogradu u novembru 2016. godine u rasprodatoj Ben Akibi, a sad dolazi s pojačanjem . U pitanju je komičar iz Severne Irske Micky Bartlett.

Od srede, 1. novembra, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se tokom 15. Beogradskog festivala igre izvoditi u Sava Centru. Prva u nizu trupa koje će gostovati na ovoj sceni je Kompanija Dimitrisa Papajoanua iz Atine, i to 15. marta. Papajoanu je danas verovatno jedan od planetarno najzanimljivijih i najtraženijih umetnika. On dolazi sa svojom postavkom “Veliki krotitetlj”, premijerno prikazanom u maju ove godine u Onazisovom centru u Atini. Kritičari kažu da se "komad otkriva kroz jedan-i-po-sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika koje ne prestaju da osvajaju do samog kraja, a ni dugo nakon završetka predstave.”

Drama Mental Studio predstavlja NA DAN BEZBEDNOSTI pozorišnu predstavu o smrti avangarde, po motivima pripovedaka Viktora Jerofejeva. Premijere: 3. i 4. Novembra 2017. u Gulan Garaži, Bulevar Vojvode Mišića 49. Predstava “Na dan bezbednosti” nastala je uokviru istraživačkog, studijskog rada čije su polazište bile pripovetke ruskog pisca Viktora Jerofejeva, sabrane u knjizi “Anino telo ili Smrt ruske avangarde” (prevod na srpski: Radmila Mečanin). 

<<  Novembar 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne