U petak, 26. maja u 20.00, u maloj sali SKC Beograd, održaće se šesta epizoda Alinejinog video kursa savremene pod nazivom: (Pseudo)dokumentarnost. Umetnici danas više ne izbegavaju dokumentarnost u svojim radovima, čak je vrlo često i naglašavaju do mere koja treba da ih predstavi prvenstveno kao svedočenja o nečemu što je od autorove volje nezavisno. Forma dokumentarnosti je već postala nešto po čemu se radovi pojedinih autora prepoznaju. Neki od tih autora se bave konceptualnim ili procesualnim načinima rada u umetnosti, pa su dokument uveli kao način fiksiranja nekog sadržaja, koji je vremenom prerastao u sam sadržaj.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe ilustracija “Screwed and Tattooed”, studija The Street, u petak 26. maja u 20h, u Uličnoj galeriji. Na otvaranju vas očekuje i performans Ineks Cirkus Teatra, nastup Ljubana scratch majstora i koncert grupe Fantastični Nunenune Duo. Navodno su prve tetovaže pronađene na telima egipatskih mumija još 2000 godina pre nove ere. Neki smatraju da su one imale ulogu amajlija, neki da je uloga prenošenje poruka, ili pak identifikacija. Njihovo značenje zavisi od istorijskog perioda i podneblja. Pored dekorativne funkcije, one vrlo često sadrže i simbolično značenje.

U subotu 27. maja u 20h u Galeriji ŠTAB biće otvorena izložba slika i crteža „Procesi“, umetnice Ivane Aranđelović. Izložba "Procesi" predstavlja seriju crteža i slika nastalih u periodu od 2013. do 2017. godine, svrstanih u tri ciklusa: „Organski oblici i vizuelizacija bola“, „Četiri elementa - Život u Istanbulu“ i „Oltar za dermatitis“. Na izložbi u Galeriji ŠTAB Ivana Aranđelović će se predstaviti beogradskoj publici sa 35 crteža i slika kao i sa 4 sveske crteža (Art book).

Memorijalna izložba Maje Skovran (1961-2016), se otvara u četvrtak, 25. maja 2017. u 19 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložbu će svečano otvoriti princeza Jelisaveta Karađorđević. Širok dijapazon umetničkog delovanja osvedočio je Maju Skovran kao istaknutog poslenika kulture na našim prostorima. Bila je magistar slikarstva, član ULUS-a i predsednik LADE, zapaženi urednik kulturnog programa RTS-a ali nadasve senzibilna ličnost koja je u svim sverama društvenog života ostavila zapažen trag.

U utorak, 23. i 30. maja, u periodu od 17 - 20 časova, u Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj biće održane promotivne radionice grafičkog dizajna i digitalnog likovnog oblikovanja za sve uzraste, pod nazivom "Grafički dizajn za sve". Promotivne radionice su uvod u besplatnu školu grafičkog dizajna za uzrast od 14 -19 godina, koja će biti održana u periodu od 21. juna do 23. avgusta u Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj. Besplatna škola grafičkog dizajna se realizuje uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu.

Nemački fotograf Sven Marquardt, 5. juna 2017. u Velikoj galeriji kulturnog centra Grad, otvara izložbu ''Future's Past'', sa kojom je već obišao mnogo svetske metropole. Zahvaljujući saradnji KC Grada i Goethe instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti Beogradu i to u okviru projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

<<  Maj 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne