“Ja ne želim da slikam ništa od onoga što bilo koji telefon ili foto aparat mogu da naprave bolje od mene, ja slikam isključivo ono što nikada nijedan kompjuter ili sprava, neće moći da postignu. Ja slikam čistu emociju.” - Miša Mihajlo Kravcev. Jedan od najplodonosnijih srpskih slikara, visoko rangiran na svetskom umetničkom tržištu Miša Mihajlo Kravcev ponovo izlaže u Beogradu! Povod je njegova monografija koja za 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga izlazi u izdanju Derete. Mnogobrojni Mišini poznavaoci i pratioci čudili su se da posle toliko plodne karijere nema monografiju. Izdavačka kuća Dereta Mišu odavno nagovara da se upusti u poduhvat “sumiranja” svoje umetnosti.

Od 20. septembra u novootvorenom prostoru galerije ARTE na adresi Kralja Milana 3, i u našoj galeriji na Andrićevom vencu 12, publika će imati priliku da uživa u reprezentativnim radovima velikog formata iz naše kolekcije. Ovom izložbom objedinjena su monumentalna i impozantna dela vodećih imena jugoslovenske/srpske posleratne likovne scene. Odabir radova koji čine postavku spaja na jednom mestu različite pravce, tendencije, slikarske grupe i pojedince koji su delovali u periodu od šezdesetih godina 20. veka, a od kojih su neki stvaralački aktivni i danas. 

U utorak, 24. septembra u 19 časova, u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, biće otvorena izložba “Načelo identiteta” beogradske slikarke Snežane Vujović Nikolić. Predmete koje je umetnica izabrala iz produkcije komercijalne kulture, kao što su lako prepoznatljivi keramički i porcelanski  tanjirići, viđeni u izlogu neke prodavnice mešovite robe ili prosto uzeti iz stare roditeljske vitrine - „okupljeni“ su na njenim radovima kao alegorija savremenog života sa korenima u raznim „džepovima“ prošlosti.

Predavanje čuvene slovenačke kustoskinje Zdenke Badovinac, direktorke Moderne galerije u Ljubljani koja će u okviru međunarodnog kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ predstaviti svoju knjigu "Drugarstvo: kustosiranje, umetnost i politika u postsocijalističkoj Evropi“ u subotu, 21. septembra od 19 časova u Ostavinskoj (Kraljevića Marka 8) u Beogradu. Značaj ovog predavanja ogleda se i u tome što je ovo njeno prvo predavanje u Srbiji otkako je direktorka Moderne galerije u Ljubljani, na čijem čelu je dvadesetak godina.

Pozivamo vas na otvaranje ciklusa predavanja i razgovora VEK SRPSKE AVANGARDE u Univerzitetskoj biblioteci u četvrtak 19. 09. 2019. sa početkom u 18.00. Univerzitetska biblioteka u Beogradu će ove godine organizovati ciklus razgovora o avangardi i neoavangardi pod nazivom: Vek srpske avangarde, sa 15 susreta u jesenjem semestru – četvrtkom u 18 časova. Planiramo da ovaj ciklus započne 19. septembra i završi se 26. decembra.

Good Game Beograd 2019 počinje u petak, 20. septembra 2019. u 11:00 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, pod sloganom Biznis i gejming. Good Game Beograd će okupiti 10 regionalnih kompanija na turniru zaposlenih  u jednoj od najpopularniji svetskih Esports igara – Counter Strike: Global Offensive, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung. Budući da Good Game kao regionalni projekat sarađuje sa poznatim i uvaženim ličnostima iz oblasti gejminga i Esporta, predstojeće beogradsko izdanje najavljuje voditeljski par – poznate Youtubere SupremeNexus i Anu Mitar.

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..