Pančevo će i ove godine biti centar dečjeg sveta, i to od 11. maja do 11. juna kada se održava međunarodna manifestacija: Bijenale umetničkog dečjeg izraza. Tema 7. BUDI-ja je „Lepo se igraj!” i inspirisana je najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama.  Tokom mesec dana BUDI će predstaviti preko 50 programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…). BUDI tradicionalno otvaraju gradonačelnik Grada Pančeva i ambasador zemlje gosta-domaćina. Ove godine predstavljamo Dansku i zajednički otkrivamo recept za srećnije detinjstvo.  Program svečanog otvaranja 7. BUDI-ja odvija se na 3 lokacije, a osim nagrađenih radova sa međunarodnog BUDI konkursa za decu do 15 godina očekuju vas zanimljive izložbe, performansi, radionice, nastup dečjeg hora i najveselijeg bratsko-sestrinskog dua.

Studentska organizacija Matematičkog fakulteta ─ Omikron ─ četvrtu godinu zaredom organizuje  timsko takmičenje osmišljeno sa ciljem predstavljanja realne slike razvoja softvera mladim programerima - MatHackathon. Ovogodišnji MatHackathon održaće se 12. i 13. maja 2018. godine na dve lokacije, u prostorijama Matematičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu (za srednjoškolce) i StartIT Centra - Beograd (za studente). Prijave su otvorene i traju do 30.04.2018. u ponoć. U studentskom delu takmičenja učestvuje 8 timova sa po 3 ili 4 člana, a u srednjoškolskom delu 6 timova sa po 4 člana. Takmičenje je otvorenog tipa, učešće je besplatno i jedini uslov je da svi članovi tima budu starosti od 18 do 26 godina za studentski deo, odnosno srednjoškolci za srednjoškolski deo.

U subotu, 5. maja u 20 časova, je proslava 6. rodjendana Ulične galerije u Čavketovom pasažu. Puno je razloga za slavlje. Šest godina znači mnogi posetilaca, otvaranja, koncerata, sajmova, instalacija, predstava ili umetničkih vođenja, ali i druženja, ljubavi i prijateljstava koja smo zajedno živeli u Uličnoj galeriji. Rođendan će biti obeležen izložbom Milorada Miće Stajčića, dok muziku bira Mr. Cash. Biće i iznenađenja! SVEPRISUTAN naziv je samostalne izložbe Miće Stajčića kojom autor identifikuje, obrađuje i podvrgava eksperimentu dominantan fenomen našeg doba  - novac.

Nakon spektakularnog otvaranja Serbia Fashion Weeka u Dunavskom parku, manifestacija je nastavljena 25. aprila u Galeriji matice srpske u duhu povezivanja mode i slikarstva, nakon čega je u SKC Fabrici održana revija alternativne mode “Grace&Heroes” predvođena Srđanom Šveljom. Dokaz da je moda povezana sa mnogim granama umetnosti jeste i projekat Serbia Fashion Weeka i Galerije Matice srpske “Kulturno nasleđe u modi”. Projekat koji je otpočeo pre godinu i po dana okupio je neke od najznačajnijih srpskih i inostranih dizajnera.

Udruženje Kreativna fabrika u okviru projekta DosijeUmetnik predstavlja izložbu fotografija Julije Erofeeve. Otvaranje je zakazano za četvrtak 26. april u 19h, u Noćnoj galeriji Petak, Lomina 14, Beograd. Na otvaranju će svirati "Raleigh Bruce & Boki Dusty Hat" američko-srpski duet (gitara & usna harmonica). Oni sviraju klasicki američki blues, country, soul i rock muziku plus njihove originalne pesme. Izložba je otvorena do 3. maja 2018. godine, svakim danom od 17h do ponoći. Julija Erofeeva je rođena u Čeljabinsku 1989. godine, gde je studirala ekonomiju i turizam na Južnouralskom državnom univerzitetu.

Umetnica Ružica Bajić Sinkević vas poziva na otvaranje izložbe crteža i mozaičkih instalacija, u petak, 27. aprila 2018. u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'' u 19h. Kroz oba likovna pristupa, crteže i mozaičke instalacije, Ružica Bajić Sinkević sugeriše oslobađanje i otvorenost svakog pojedinačnog umetničkog dela kroz proširivanje prostora delovanja, tj. istraživanja u okviru pojedinih vizuelnih disciplina. Sklonost ka preispitivanju sadržaja i slojevitosti u prirodi je integralna kreativna osobina ove umetnice i njena primarna motivacija.

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne