Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, koje će se pod sloganom „Pokreni promenu“ održati od 10. do 12. oktobra u Sava centru, predstavljeno je juče (četvrtak, 21. septembar) učenicima trećeg razreda beogradske gimnazije Sveti Sava. Učenici su u biblioteci Petar Kočić pogledali film sa prošlogodišnjeg Bosifesta „I ti imaš hendikep“ Idrisa Gabrijela, a potom su na njihova pitanja o problemima inkluzije osoba sa invaliditetom odgovarali predstavnici Hendi centra „Koloseum“ (koji je organizator Bosifesta). Pored programa osmog Bosifesta, gimnazijalci su se upoznali i sa misijom i ciljevima festivala. Školski pedagog gimnazije Sveti Sava Nataša Stojanović ocenjuje da je Bosifest odlična prilika da se mlade generacije upoznaju sa problemima osobama sa invaliditetom.

Ubistvo u Orijent ekspresu u bioskopima od 9. novembra - Jedan od najuzbudljivijih filmskih naslova koji dolaze u bioskope ove jeseni sigurno je film „Ubistvo u Orijent Ekspresu“, adaptacija popularnog romana Agate Kristi iz 1934. godine, a pred nama je novi trejler u kome se krije trag ka razrešenju misterije. Rimejk filma „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ donosi nam poznatu priču o trinaestoro stranaca zarobljenih u vozu u kome nema nevinih. Ono što je izgledalo da će biti raskošno putovanje kroz Evropu, ubrzo se pretvorilo u jednu od najglamuroznijih, najnapetijih i najuzbudljivijih misterija svih vremena. Herkul Poaro, povešće borbu sa vremenom kako bi razrešio misteriju, pre nego što ubica ponovo napadne.

Letnja sezona najboljih nastupa operskih trupa iz Njujorka završava se u subotu 23. septembra od 18 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center brilijantnom produkcijom opere „Karmen“, kompozitora Žorž Bizea. Ulaznice za ovaj scenski spektakl su u prodaji na blagajni bioskopa. Opera „Karmen“ je remek-delo koje izaziva smeh zahvaljujući komičnim prevarama, nesvakidašnjim pokretima i lažnim identitetima živopisnih likova. Iako je danas jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera, „Karmen" je na premijeri u Parizu 1875. godine. doživela potpuni fijasko. Kao inspiracija Žoržu Bizeu poslužila je pripovetka „Karmen" koju je napisao Prosper  Merime  po uzoru na Puškinovu poemu „Cigani".

Od sutra, 21. septembra, u naše bioskope stižu dva nova filma, "VIKTORIJA I ABDUL" i "PONOVO KOD KUĆE"! Karte za oba filma su puštene u prodaju i mogu se kupiti na blagajnama navedenih bioskopa. Film "VIKTORIJA I ABDUL" (VICTORIA AND ABDUL), u režiji Stivena Frirsa, svetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Festivalu u Veneciji. Raskošna istorijska drama o poslednjim danima vladavine engleske kraljice Viktorije otkriva neverovatnu istinitu priču o neočekivanom prijateljstvu. Kad Abdul Karim (Ali Fazal), mladi službenik, doputuje iz Indije da bi učestvovao na Zlatnom jubileju kraljice Viktorije (oskarovka Džudi Denč), iznenadiće se kad shvati da je osvojio njenu naklonost.

U Briselu na svečanoj ceremoniji 2017 EFFE Awards predstavnicima Festivala evropskog filma Palić je uručeno izuzetno priznanje – Festival je proglašen jednim od 6 najboljih i najuzbudljivijih festivala u Evropi, u oblasti umetnosti, kao jedini filmski festival! Svečanoj ceremoniji sinoć su prisustvovali Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) i Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala. U širem izboru bilo je čak 715 festivala, dok je u julu mesecu naš festival ušao u izbor od 26 najboljih postavši EFFE Laureat, po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala (European Festivals Association, EFA). Tada je navedeno da je FEF Palić prepoznat kao festival koji posvećeno neguje "umetnost, dobar odnos sa zajednicom i evropske vrednosti".

U Domu omladine Beograda 21. septembra 2017. u 17:00 - Garažni film je filmski srodnik garažnog roka. Garažni film se zasniva na snimanju sa malom ekipom, malim budžetom, ali sa neograničenom autorskom slobodom. Garažni film pokazuje respect prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, ali istovremeno konstantno preispituje rad filmskih velikana. Garažni film je esencija filma. Treće veče predstavljanja garažnog filma u Domu omladine nudi pogled u rad scenariste i reditelja Saše Radojevića.

<<  Septembar 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
 
Visual Karavan