Izložba “Istorija = polovna budućnost” umetnika Vladimira Perića, ovogodišnjeg predstavnika Srbije na Bijenalu u Veneciji i kustoskinje Milice Stojanov biće otvorena 18. decembra 2013. u 19 časova u Muzeju istorije Jugoslavije. Na izložbi će biti izloženi odabrani predmeti iz kolekcije Muzeja detinjstva: fotografije, spomenari, igračka Paja Patak proizvedena u jugoslovenskoj fabrici Biserka...

 

 

...ploča sa muzikom za decu iz šezdesetih godina kroz zajednicku interpretaciju umetnika i kustosa koji predmete vide i kao svedočanstva prošlosti i kao materijal za umetničko stvaralaštvo.


Vladimir Perić je 2006. godine počeo desetogodišnji projekat Muzej detinjstva, nakon decenijskog rada u okviru grupe Talent Factory. Projektu se kasnije pridružila i kustoskinja Milica Stojanov.

 

Muzej detinjstva istražuje, sistematizuje i interpretira svedočanstva detinjstva (ambalažu, igračke, literaturu, garderobu, fotografije itd, većinom pronađene na buvljim pijacama), koja su najpre vezana za socio-kulturni prostor Jugoslavije, ali imaju i univerzalnu vrednost, razumljivu i bez znanja o istorijskoj i kulturnoj konotaciji. Muzej detinjstva istražuje složeni koncept detinjstva i povezanih kategorija poput sećanja, identiteta, intimnih i kolektivnih narativa, koristeći muzeološki i antropološki pristup, u kombinaciji sa specifičnim autorskim pristupom, oličenom u kolekcionarskoj pasioniranosti i interpretaciji prožetoj umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom autora prema detinjstvu. Za sada Muzej postoji u virtuelnoj formi, dok se publici prikazuje kroz izložbe, predavanja i prezentacije. Zamišljeno je da se zbirka od nekoliko stotina hiljada predmeta koje je Perić skupljao tokom prethodne dve decenije nađe u u realnom fizičkom prostoru Muzeja detinjstva 2016. godine.

 

Izložba „Istorija = polovna budućnost“ kroz različite fragmente, preispituje složeni odnos detinjstva, prošlosti i budućnosti jer osnovno polazište autora je da ne postoji celovitost ni kada je materijalnost u pitanju, niti kada je u pitanju pisanje istorije. Istorija se uvek sastavlja i prepravlja od raznih fragmenata, i to uvek iz pozicije budućnosti.


Vladimir Perić (1962) je studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Radove je objavljivao u časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin… Dobitnik je „Politikine” nagrade iz fonda „Vladislav Ribnikar” 2006. godine za izložbu „Made in Yugoslavia” u Galeriji Haos u Beogradu. Vladimir Perić, zajedno sa Milošem Tomićem, predstavio je Srbiju na upravo završenom 55. Venecijanskom Bijenalu izložbom pod nazivom „Nema ničega između nas”.
 
Izložba u MIJ biće otvorena do 12. januara 2014. svakoga dana osim ponedeljkom od 10 do 18 časova.

U okviru izložbe biće organizovana vođenja, razgovor sa autorima i susreti sa ljudima koji bi želeli da doniraju predmete Muzeju detinjstva.

 

Autori izložbe: umetnik Vladimir Perić i kustoskinja Milica Stojanov

Izložba će biti otvorena od 18. decembra do 12. januara svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 18 časova.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..