U ponedeljak 16.12. za svoj rođendan ŠUMATOVAČKA DARUJE ZASLUŽNE POJEDINCE: Mira Adanja Polak, Jovan Ćirilov, Zoran Simjanović, Dragana Ognjenović, Ana Sofrenović, Irina Subotić, Dušan Otašević, Aleksandar Gajšek, Bojana Andrić, Gojko Božović, dr Dragan Delić i drugi.


Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka , u ponedeljak 16. decembra 2013., puni 65 godina. Reč je o ustanovi kulture od zančaja za grad koja je poznata po tome što u svom radu spaja umetnost, kulturu i pedagogiju. Mesto je inicijacije mnogima koji su tu stekli svoja prva i osnovna praktična i teorijska znanja o vizuelnim umetnostima. U Šumatovačkoj se stvara i razvija ljubav prema umetnosti i kulturi, pa su danas njeni programi namenjeni, ne samo onima koji de nastaviti svoju dalju profesionalnu umetničku edukaciju, ved i svima koji žele da razvijaju sposobnost kreativnog mišljenja i izražavanja. Počev od ove godine, Šumatovačka će obeležavati svoje godišnjice na jedinstven način – projektom Rođendani od 65., čija je autorka direktorka mr Vesna Bogunovid. Svake godine koncept proslave kreiraće istaknuti autori koji su prepoznali značaj i pronašli nadahnude u delovanju Šumatovačke, u predanom negovanju i obogadenju univerzalnih humanih i stvaralačkih vrednosti, i naporima da se te vrednosti sačuvaju i prenesu na svakog pojedinca. Ideja da povodom proslava godišnjica, Šumatovačka predstavlja jednog autora, a autor Šumatovačku, umesto da se na pasivan i statičan način reprodukuju fakta iz prošlosti, proizilazi iz namere da se stvore novi, kreativni koncepti i konstruktivni sadržaji, koji obogaduju i inspirišu svakog pojedinca i na ponos su čitavoj zajednici.


Kosta Bunuševac je ove godine zajedno sa Šumatovačkom osmislio integralni projekat koji obuhvata više elemenata – umetnički predmet/insptalaciju, masterklas radioniucu, film, perforamns... Na masterklas radionici nastao je kolektivni autorski rad pod nazivom Kutija-knjiga, izrađen po nacrtu i zamisli Bunuševca, u potpunosti od kartona. Svaki detalj ima svoje posebno metafizičko značenje, koje de Bunuševac dočarati performansom koji de izvesti 16. decembra, u opštini Vračar. Šezdeset unikatnih primeraka Kutije-knjige, ručno su izradili polaznici besplatne radionice, tako da svaka predstavlja originalno umetničko delo, ali i deo jednog jedinstvenog sistema, baš kao što je u životu svako odgovorna jedinka i autentični pojedinac, ali i deo jedne modne, vede celine. Na svečanosti u opštini Vračar, bide uručeno tridesetak primeraka Šumatovačkinog dara: kolektivnog autorskog dela Kutije-knjige, za doprinos umetnosti, kulturi, očuvanju i poboljšanju života pojedinca i našeg društva, ličnostima iz kulturnog i javnog života, ali i onima koji su svojim profesionalnim angažovanjem i ličnim naporima delovali i u okviru drugih oblasti života : Mladen Božovid, čovek i privrednik; Jasminka Petrovid, dečji pisac; Ana Sofrenovid, glumica, džez autorka i izvođačica; Aleksandar Gajšek, TV autor i voditelj; Jovan Ćirilov, srpski teatrolog, književnik; Gojko Božovid, pesnik, književni kritičar i esejista, delegat srpskog PEN centra; Mileta Prodanovid, pisac i slikar, profesor; Mira Adanja Polak, TV autorka, novinar, pisac; Vladimir Lovrid, arhitekta, predsednik ULUPUDS-a,osnivač magazina EKO kuda; Dragana Ognjenovid, modna kreatorka, vizuelna umetnica; Bojana Andrid, TV autor; Dušan Otaševid, profesor, akademik, vizuelni umetnik; Zoran Simjanovid, kompozitor; Susane Vasovid-Bohse, Koordinatorka programa Gete instituta u Beogradu; Radoslav Zelenovid, vd diektor Jugoslovenske kinoteke; Goran Milašinovid, lekar; prof. Irina Subotid, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka; Vesna i Mima Marjanovid, SEE kult portal; Tihomir Stojanovid, Mreža kreativnih ljudi; Ljubica Beljanski, inovacije u obrazovanju i pozorištu; Kreativ teh, tim žena pronalazača; Saša Pančid,umetnik; dr Dragan Delid, lekar; Tanja Petrovid, sportistkinja; prof. Raša Dinulovid,profesor univertziteta u Novom Sadu; Adir Elal, direktor kompanije Airportcity i Goran Milidevid, direktor marketinga Komercijalne banke. Premijerno de biti prikazan film o Šumatovačkoj Aku i Ki, čiji je scenarista i režiser Kosta Bunuševac, koji ovom prilikom i glumi u filmu. Film je koprodukcija kompanije Badstards Producion i Šumatovačke, glavne uloge igraju polaznici Šumatovačke - Marija Uroševid i Nenad Nenadovid , direktor fotografije i montažer je Staša Tomid , a izvršni producent Nenad Veličkovid.


U periodu od 16. do 23. decembra 2013. godine, u galerijskom prostoru opštine Vračar u Njegoševoj 77, bide izloženi radovi polaznica i polaznika Šumatovačke 2012/13, dok de 24. decembra biti otvorena izložba akvarela Koste Bunuševca, na istoj adresi.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..