Prelistavajući katalog izložbe, koji nam je nedavno došao do ruke, pronašli smo jedno delo, na šta smo ponosni, koje se nalazi u kolekciji MUZEJA ZEPTER: Branko Miljuš, Pietà, 1965 (u postavci). Još jedna zanimljivost: u istom katalogu nailazimo i na delo slikara Miće Popovića koje će jedno vreme biti publici pred očima. To delo je ostalo u Americi i, nekim zanimljivim putevima, pre godinu dana stiglo je u Beograd.

 

Pod nazivom YUGOSLAVIA CONTEMPORARY TRENDS – THE YOUNGER GENERATION u Sjedinjenim Američkim Državama, u nekoliko gradova počev od Vašingtona, 1966. godine bila je organizovana izložba. Selektor je bio tadašnji direktor The Corcoran Gallery of Art iz Vašingtona Hermann Warner Williams. Boraveći neko vreme u Jugoslaviji, uz savete iz glavnih jugoslovenskih centara, gospodin Herman je odabrao: dva autora iz Ljubljane (Janez Bernik, Drago Tršar), šest iz Zagreba (Vojin Bakić, Dušan Džamonja, Oton Gliha, Stevan Luketić, Edo Murtić, Zlatko Prica) i četiri iz Beograda (Stojan Ćelić, Branko Miljuš, Mića Popović, Mladen Srbinović).

 

MIĆA POPOVIĆ /RASLOJAVANJE / STRATIFICATION, 1963

mešana tehnika na paltnu / mixed media on canvas, 200x150 cm

sign: d.l. ka sred. / d.l. towards mid. Mića Popović 963

vl. Miomir Stamenković

 

Ova, kao i slika INICIJACIJACIJA / INITIATION, 1963, iz stalne postavke MUZEJA ZEPTER, nastala je u trećem periodu  umetnikovog enformela („najznačajniji za moje enformel slikarstvo“) koji traje od 1961. do 1964. Tada „ne samo da je materija  zauzela primat u nastajanju i u definitivnom izgledu slike, nego više“ nije moglo biti reči o boji ili obliku. Za Popovića je boja počela da „devalvira priču o materiji, pa (sam) se stao približavati monohromnim rešavanjima najčešće u crnom“.

 

Na isteku 2013. godine želimo da ponudimo nove pogodnosti koje je MUZEJ ZEPTER pripremio za Vas:

 

- U Šopu  MUZEJA ZEPTER - Uveli smo mogućnost plaćanja kreditnim karticama (Visa, American Express, MasterCard, Maestro, DinaCard)

- Suvenire, knjige i grafike malog formata iz Šopa možete naručiti preko WEB SHOP-a na sajtu MUZEJA  www.zeptermuseum.rs

- Na pametnim telefonima sa sistemom ANDROID, u Play Store-u, postavljena je aplikacija ZEPTER MUSEUM (uskoro i na Windows Phone i iPhone-iOS)

- Museum Art Café Vam nudi predah u obilasku MUZEJA, uz video projekcije, sa Zespresso kafom ili toplim čajem

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..