Na 17. međunarodnom video festivalu Videomedeja, održanom od 29. novembra do 1. decembra u Kulturnom centru Novog Sada u Novom Sadu, internacionalni žiri koji su činili Nataša Teofilović iz Srbije, Robert Arnold iz Sjedinjenih Američkih Država i Aleksej Dmitriev iz Rusije, dodelio je nagradu „Sfinga“ za najbolji video rad i nagradu „Bogdanka Poznanović“ za najbolju medijsku instalaciju.

 

Nagradu „Sfinga“ dobila je francuska autorka Céline Trouillet za video rad „Song n°21“. Žiri u obrazloženju navodi da se „rad izdvojio kao jedinstven po hrabroj i iznenađujućoj prezentaciji pri čemu koristi najjednostavniju i najdirektniju formu kako bi pružio snažno iskustvo koje transformiše gledaoce“. Dodeljena su i dva specijalna priznanja u takmičarskoj selekciji video radova. Autor iz Argentine, Sebastian Diaz Morales, zaslužio je specijalno priznanje za video rad „Insight“ u kojem se otkriva šta je s druge strane objektiva, a koji žiri pohvaljuje za „precizno formalno istraživanje sprovedeno tokom procesa snimanja, bez mnogo oslanjanja na digitalne efekte“. Specijalno priznanje žirija dobio je i Shahar Marcus iz Izraela za rad „Seeds“. „U poetskom filmu koji govori o veoma teškoj temi korišćena je metafora kako bi se izbeglo zauzimanje bilo čije strane, a osnovna poruka je – nada“, stoji u obrazloženju.


Nagrada „Bogdanka Poznanović“ pripala je grupi autora „Les Miserables“ iz Srbije za medijsku instalaciju „One good day“. Žiri u obrazloženju skreće pažnju na interaktivnost ovog rada, ističući da je njegov najveći kvalitet to što je „posvećen uspostavljanju različitih odnosa sa posmatračem“.


U okviru takmičarskog programa, na ovogodišnjoj Videomedeji predstavljena su 82 video rada i 9 medijskih instalacija. Urednici programa, Aleksandar Davić i Dragan Živančević, birali su među više od 900 prijavljenih umetničkih radova autora iz više od 50 zemalja.


Festival je realizovan u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, a podržali su ga Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..