Majkl Aketman, End Time City - Još od svoje prve izložbe 1999. godine, Majkl Aketman ostavio je neizbrisiv trag uvođenjem novog, radikalnog i jednostavnog pristupa. U crno-beloj postavci, uz rizike koji su ga pratili u istraživanjima osvetljenja, omogućio je istačkanim, „zrnastim“ slikama da stvore, enigmatičnu, drugačiju viziju stvarnosti.

 

On se bavi traganjem i otkrivanjem sveta kojim se kreće, sa obeležjima njegovih ličnih nedaća, sumnji i patnji. Dobitnik je nagrade Nadar za End Time City 1999. godine, kao i 1998. godine nagrade Infinity za mlade fotografe, koja se dodeljuje od strane Međunarodnog Centra za fotografiju.

 

Džeremi Suton- Hibert, Romi u Sintesti, Rumunija - Svake godine između 1990-1997., Džeremi Suton Hibert je fotografisao kamp Roma u Sintesti, nadomak Bukurešta. Kamp nastanjuju Kalderari Romi , koji se tradicionalno bave sakupljenjem i prodajom sekundarnih sirovina od metala. Ovi nekadašnji nomadi prezreni su od strane Rumunskog stanovništva, kao ljudi koje prati glas da donose nemire i probleme. Umetnik se bavio beleženjem svakodnevnog života Roma, svetkovina, tradicije, njihovog načina života i rada u ambijentu post-komunističke Rumunije sa osetnim uplivom uticaja sa Zapada. Nakon ove serije fotografija 2004. i 2006. ponovo dolazi u Sintestu i tada nastaje nova serija fotografija. Naselje je postalo postaje neprepoznatljivo, sa stotinama novih velikih kuća fantastičnog dizajna. Materijalno blagostanje koje je nastupilo nisu pratile promene u domenu kulture, što podrazumeva način na koji percipiraju sebe i način kako ih vide drugi.

 

Haj Čang, Ne prati me, ja sam izgubljen - Kina je postala zemlja sa najvećom globalnom ekonomijom. Neverovatne promene kroz koje je prošla ova zemlja, još od ranih 80-ih, umetnik posmatra na dva različita načina: uz fascinaciju neverovatnim razvojem gradova s jedne strane i kroz kritiku brutalnog uništavanja kapitala zemlje i kulturnog nasleđa. Hai Čang pokušava ujedno da obradi ljudsku dimenziju doživljavanja masovnog nestajanja i nastajanja životnih ambijenata. Sam je rekao: Moram da nastavim svoje putovanje, da idem dalje i dublje, dok ne budem potpuno izgubljen.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..