Renomirani internacionalac Mihael Milunović predstavlja beogradskoj publici novi kuratorski projekat koji obuhvata šest “duplih” izložbi, sa ukupno dvanaest umetnika od kojih je polovina iz inostranstva. Posle dve izložbe koje smo realizovali u maju mesecu, uspešno nastavljamo sa ciklusom DUPLEX,  već u četvrtak 13. juna od 20 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u okviru koje će svoj rad ovoga puta predstaviti Erik Binder i Slavimir Stojanović Futro.

 

Futroovi radovi u mnogočemu opisuju uticaj masovnih medija na pojedinca i njegovu percepciju života u savremenom svetu. Buka koja nastaje između poruke i način da se ona prenosi - pomoću očitog, opšteprihvaćenog i naizgled jasnog vizuelnog jezika naredbi i uputstava - ostavlja dubok trag na ličnom životu svakog pojedinca. Futrov jezik koristi grafički satiru i običan, čisti humor. Vrlo često apsurdan, svet advertajzinga i marketinga Futro dovodi na ivicu logičnog i očekivanog.

 

“Sve je lakše kad je pogrešno i naopako. Čovek može da zaroni dublje, da leti više i da u tim amplitudama sagleda sebe i svoje mesto u ovom životu. Ja se zalažem za pogrešno i naopako, pod uslovom da znam šta je pravilno, tek tada mogu sa veseljem da ga napustim, da lutam, istražujem van granica i živim potpuno slobodnog duha”.  
   Slavimir Stojanović Futro

 

“Slovački umetnik vidi umetnosti kao otvorenu platformu za otvorene ljude. Njegovi projekti uvek se odnose na masovnu kulturu, na njene junake i dežurne krivce. Umetnički koncept Erika Bindera može se opisati u prenesenom smislu kao igralište, gdje se pravila uspostavljaju tokom igre”.  
   Ernst Hilger

 

“Mislim da je umetnost emitovanje i volim da "emitiram" na raznim kanalima i frekvencijama. Pokušavam da stvaram svoje radove u različitim stilovima i žanrovima, pa se ne mogu definisati kroz određeni medijum. Sviđa mi se sprej, pisanje poezije ili čak pravljenje muzike sa vizuelnim elementima. Igram se konstantno, pokušavam da napadam tradicionalne ideje o tome što je umetnost, kako bi umjetnost trebala izgledati i kako bi se integrisao život i umetnost. Često se bavim i oraganizovanjem interdisciplinarnih aktivnosti u kojima se mešaju umetnost, muzika, kung-fu, skejtbording, itd. Umetnost kao emitovanje. Umetnost kao kuhinja. Umetnost kao mix dj Salat. Najnoviji sastojci menija su: konceptualni pop pomešan s elementima enformela, protest protiv diktature vremena i poziv na poštovanje zakona fizike, umetnost populizma sa očima iluzije, realna apstrakcija, minimaximalizm…


Samo spavajte, budućnost će vas ionako pronaći ”
    Erik Binder

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..