Premijerom dokumentarnog filma „Sita i rešeta majstora Debeljaka“ i izložbom rukotvorina Muzeja Ribnica slovenačka nacionalna manjina u Srbiji obeležiće svoj dan 14. juna u Sali Opštine Vračar. Događajće biti i u sklopu obeležavanja slovenačkog Dana državnosti.   


Dokumentarni film Sita i rešeta majstora Debeljaka, autora Polone Rigler Grm i Dragomira Zupanca, koji se prvi put prikazuje u javnosti, jestepriča o sitarskoj radionici na Crvenom krstu i poslednjem majstoru tog zanata Ivanu Debeljaku, čiji su preci došli u Beograd iz Slovenije posle Prvog svetskog rata. Debeljak je jedan od osnivača društva beogradskih Slovenaca, Društva Sava, a u jednom segmentu filma govori se i kako su se Slovenci okupljali i družili u predratnom Beogradu. Njegova sitarska radionica bila je povezana sa Ribničkim krajempreko radnika i robe koja je dolazila specijalnim vagonom u Beograd. Pravo da prave, proizvode i prodaju robu od suvog materijala, drvene prerađevine koje se kao alatke koriste u domaćinstvu, Ribničani su stekli pre 520 godina na osnovu patenta koji im je dao cesar Fridrih III.


Pre filma u 18.30 sati biće otvorena putujuća izložba Muzeja Ribnice pod nazivom Širom sveta su se razmileli svoju robu nudili, posvećena „krošnjarima“,  Ribničanima, koji su okićeni svojom robom putovali širom sveta i prodavali sita, kašike, grabulje, oklagije, metle i ostale drvene kućne potrepštine. Izložbu postavljaju kustosi Muzeja i saradnici Rokodelskog centra iz Ribnice, izlagačkog i edukativnog prostora u kome se mladi obučavaju u starim zanatima.


Osim Opštine Vračar i Opštine Ribnica u organizaciji događajakoji će biti i u sklopu obeležavanja Dana državnosti Republike Slovenije (25.juna)učestvuju Ambasada Republike Slovenije i Nacionalni savet slovenačke manjine u Srbiji koji će tom prilikom proslaviti i Dan Nacionalnog saveta (6. jun).


Izložbu će otvoriti ambasador Republike Slovenije Franc But, a premijeru Milan Knežević, reditelj, predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..