U sredu, 5, juna u 19.00 Galerija SKC Novi Beograd otvaranje izložbe: KONSTANTINOV EDIKT – UMETNIČKI FRAGMENT  KULTURNE BAŠTINE. Godina 2013. je u znaku  proslave 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta potpisanog 313. godine u Mediolanu, današnjem Milanu. Edikt je doneo car Konstantin Veliki i njime se proglašava verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana.


 Još jedan veliki jubilej, ali ne manje značajan, vezan  je za ovu godinu: devet vekova od rođenja Stefana Nemanje (1.113. god), oca srpske državnosti.  Stefan Nemanja  rodonačelnik  je dinastije koja je vladala Srbijom 200 godina, a  njegov sin Rastko, odnosno Svezi Sava s pravom se smatra  ocem Srpske crkve.


Ove dve ličnosti povezuje  hrišćanstvo, odnosno, pravoslavlje. Ono što je omogućio Konstantin, Stefan Nemanja je prihvatanjem  i ozakonjenjem, obeležio nacionalni, verski i kulturni identitet  naroda.


 Vreme Nemanjića, koje je ostavilo  značajnu riznicu kulturnih spomenika i  za umetnike veoma inspirativne arheološke nalaze iz vremena cara Konstantina, protkano  je izuzetnom duhovnošću. U  obeležavanje dva jubileja uključili su se poznati likovni umetnici zajedno sa grupom RASART.  Preko dvadeset autora svih generacija predstavlja se radovima u mozaiku, slikama u ulju, akvarelom, crtežom, kaligrafijom i grafikom, zaokružujući postavku u kvalitetnu homogenu celinu. Ovo je jedina izložba u Beogradu, a verovatno  i  u Srbiji, koja tematski uključuje naše savremene stvaraoce. Oni na taj način doprinose kvalitetu, značaju i sadržaju jubileja, približavaju kulturne vrednosti građanima i upućuju na značaj  zaštite kulturnih dobara i kulturnog identiteta. Izložba „Konstantinov edikt – umetnički fragment kulturne baštine“ jeste i promovisanje kulture Republike Srbije jer se posle beogradskog otvaranja,  „seli“ u julu u Modernu galeriju Narodnog muzeja Požarevca,  a u avgustu domaćin ove izložbe biće Narodni muzej Zaječara.

 

autor izložbe Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..