Ovaj ciklus izložbi započet u drugoj polovini prošle godine, donosi predstavljanje radova mladih umetnika koji su na početku stvaranja svojih prepoznatljivih poetika. Rođeni krajem osamdesetih, rasli i stasavali devedesetih i početkom novog milenijuma, mladi umetnici - studenti, formiraju svoje karaktere isto onako kao što i samo  društvo u kome žive formira iste.

 

Kao ljude koji će se baviti umetnošću, krasi ih senzibilnost kojom apsorbuju svu apokaliptičnost ovoga vremena i koja je već uočljiva na radovima nekih od njih. Zrelost i lični prepoznatljivi pečat karekteriše njihove radove već u ovoj ranoj fazi stvaralaštva.


Nikola - Kolja Božović


Nebojša Gligorić, rođen 1987. godine u Loznici. Učesnik je 31. i 34. đačkog Vukovog sabora u Tršiću. 2012. godine, diplomirao je na odseku zidno slikarstvo FPU u klasi Nikole - Kolje Božovića. Samostalno izlagao 2010. godine – „Crteži, slike i skulpture”, Galerija „Mina Karadžić“, Loznica u okviru programa 39. đačkog Vukovog sabora. Na kolektivnim izložbama izlagao je u Beogradu, Firenci (2010. Outside project, galerija „La Corte conteporanea“, Firenca), Majdampeku i Rumi. Dobitnik je Nagrade ULUPUDS-a za slikarstvo na Izložbi diploma 2012. Autor je izvedenog rada u prostoru - Reljef memorijal Aleksandar - Saša Petrović, legat Saše Petrovića, Banja Koviljaca, 2011.


Izbor: prof. Nikola Kolja Božović, docent na  FPU Beograd

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..