Najpoznatiji novosadski foto festival se ove godine održava tokom 4 vezana dana, od 30. maja do 2. juna. Fotografe očekuju brojne aktivnosti, sjajni predavači i odlična zabava! Program festivala obuhvata: online konkurse, foto radionice, predavanja, izložbe i takmičarsku manifestaciju kao glavni event Fotomaratona.

 

Sve aktivnosti Fotomaratona možete redovno pratiti na zvaničnom portalu www.fotomaraton.rs.

Danas u četvrtak 30. maja održava se prva radionica u okviru festivala FOTOMARATON NOVI SAD.

Tema: dokumentarna fotografija
Predavač: Ivana Tomanović – profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad
Lokacija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Vreme: 17h – 21:30

Polaznici koji su se prijavili za učestvovanje imaće priliku da se upoznaju sa socijalnim i kulturološkim uticajima na urbanu fotografiju, kao i novom estetikom fotografije. Polaznici će tokom praktičnog dela radionice fotografisati na zadatu temu i te fotografije će kasnije biti analizirane od strane predavača i oko kojih će se povesti interaktivna diskusija. Za kraj radionice prof. Tomanović će napraviti prikaz nekoliko autora kroz fotografske projekte, te će na taj način govoriti o stvaranju priče i stava prema određenoj temi i kreiranju prepoznatljivog vizuelnog rukopisa autora.

Kao predaktivnost, u sredu 29. maja održano je predavanje na temu “Autorska prava fotografa” koje je vodio gospodin Andreja Čivtelić iz advokatske kancelarije Bućković. Predavanje je održano u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Posetioci su mogli da nauče važne i korisne informacije u vezi sa zakonom o zaštiti autorskih prava, ali i sudskom praksom. Brojna pitanja posetilaca bila su dokaz da je tema od izuzetne važnosti za sve fotografe bez obzira da li se fotografijom bave profesionalno ili amaterski.

 Ulaz je slobodan za sve posetioce!

 

PROGRAM:


Za sjajan program koji nas očekuje ove godine zaslužni su najbolji fotografi današnjice sa ovih prostora. Foto radionice koje smo pripremili biće nezaboravno iskustvo za sve polaznike. Fotografi će imati priliku da saznaju sve o dokumentarnoj fotografiji od Ivane Tomanović, ugostićemo Boogia koji stiže iz Njujorka, gde se godinama bavi street fotografijom a uz to ima izuzetno iskustvo i u radu sa velikim klijentima. Konačno, u subotu 1. juna očekuje nas izvanredna radionica Photoshop-a koju vodi Milan Živković, urednik "ReFoto" časopisa.


Posebna nam je čast da u Novom Sadu ugostimo kolektiv Kamerades i premijerno predstavimo izložbu "Izbori 2012". Članovi Kameradesa će se predstaviti na tribini koja je planirana za subotu 1. juna. Zanimljiv događaj biće još jedno predavanje koje se održava kao predaktivnost festivala 29. maja, na temu Autorska prava fotografa. Predavanje će voditi Andreja Čivtelić iz advokatske kancelarije Bućković iz Beograda.

 

Radionice
30. maj // Ivana Tomanović (Bgd) // Dokumentarna fotografija
31. maj // Boogeie (NY) // Street fotografija
1. jun // Milan Živković (Bgd) // Photoshop

 

Tribine i predavanja
29. maj // Autorska prava fotografa
1. jun // Kamerades – dokumentarna fotografija


Izložbe
1. jun // Izbori 2012 // Kamerades

 

Takmičenja i konkursi
Online foto konkursi // Tokom 4 nedelje u maju


2. jun // 5. FOTOMARATON NOVI SAD

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..