Izložba umetničkih fotografija i mobilografija Ivana Grlića "Bgd. my view" nastalih 2000.-2013. biće otvorena 24. Aprila u Kući Kralja Petra na Senjaku u 19h u okviru Art-Marketa. Kao sastavni deo projekta Serbian Jazz Bre band će na sebi svojstven način ozvučiti fotografije.

 

Nakon uspešnih umetničkih projekata i izložbi “Serbian soul, BRE!” I “Serbian jazz, BRE!” Ivan Grlić predstavlja Beograd na svoj način. Kosančićev venac, Zvezdara, Čubura, Dorćol, Vračar, Sava mala,Zemun i Novi Beograd. Neki stari Beograd sa dušom i posebnom estetikom, Beograd Duška Radovića, Mome Kapora, predstavljen kroz fotografije i mobilografije Ivana Grlića.

 

Sve fotografije predstavljaju autorovo viđenje, razmišljanje, i doživljaj ovih delova grada, ne slučajnim izborom, nego unapred smišljenim i režiranim odlascima u određene delove grada, odredjene ulice, unapred odabrene gradjevine čekajući pravi trenutak da svetlost da čaroban kolorit i ofarba stari Beograd onako kako je to Ivan već video u svojoj mašti.

 

Autorski umetnički ciklus je Grlićev povratak u neki prošli život ovog grada, bežanje od poniženja Beograda. Beograd bez bilborda, Beograd bez reklama koje skrećući pažnju na sebe prikrivaju njegovu lepotu. Kombinovanjem medija na kojima izlaže, klasično uramljenih fotografija galerijskog formata i majici sa odštampanim fotografijama i citatima Duška Radovića o Beogradu kao primenjenim umetničkim artifaktima koji u najboljem svetlu predstavljaju Beograd, Grlić prikazuje Beograd-grad sa dušom.

 

"Ko se probudio u Beogradu, za danas je dovoljno postigao u životu" – Duško Radović

 

Ivanov cilj je da se zadrži trenutak i duh tog Beograda, da savremeni život i urbanizacija grada ne potisnu sećanja na stari Beograd...

"Kad neko priča o Beogradu, on ne misli na neku znamenitost, on ne misli na neku prelepu aleju ili arhitektonsko čudo. To se dešava samo onima koji nemaju vremena da se udubljuju ili nemaju vremena nizašta.

 

Oni koji misle na Beograd, pominju da ima nešto u vazduhu, neke prisnosti u distanci, punoće u praznini..."- Duško Radović

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..