U četvrtak 18. april u 19.00 Galerija SKC, izložba slika, Emila Sfera: Točkovi. Ciklus slika „Letelice“, predstavlja večitu čovekovu težnju za onim što nije mogao ili mu nije dato, a to je da leti. Čovek i to uspeva zahvaljujući „Letelici“koja poprima odlike ljudskog bića izdiže čoveka i daje mu iluziju plivanja kroz oblake.

 

Na ovim slikama vidimo jednu vrstu intimne posvete i snažnu viziju koju do nas donosi onaj nevidljivi vetar koji nam se uvlaci u kosti. Ove slike predstavljaju umetnikov doživljaj nepodnošljive lakoće i lepote glisiranja kroz nebeska prostranstva. Ove slike velikog formata prosto uvlače posmatrača u ogromno plavetnilo neba. Krajnje jednostavnim sredstvima minimalnim intervencijama slike predstavljaju zaustavljeni trenutak onog uzbuđenja koje imamo dok letimo.


Emil Sfera (1969, Pančevo) diplomirao je na FLU 1994. u klasi profesora Marije Dragojlović i Slavoljuba Čvorovića  od tada aktivno  predstavlja svoje stvaralaštvo kroz više desetina samostalnih izložbi i nekoliko kolektivnih.  Bavi  se slikarstvom koje neguje figuraciju, predstavljanjem urbanih motiva, automobila, bicikala, letelica do motiva koji predstavljaju  delove enterijera i eksterijera karakterističnih za podneblje u kome živimo. Izložba „Točkovi“ upravo predstavlja  te neizostavne simbole dvadesetog veka koji su ubrzali tehničku revoluciju . Izložbom „Točkovi predstavljaju se prvi avioni koji su ujedno i bili prvi uspesi čoveka da prevaziđe samoga sebe i da ostvari svoju davnašnju želju da poleti. Kao i bicikl koji je deo našeg života i predstavlja taj ubrzani čovekov hod.                                        

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..