Samostalna izložba Marijane Popović i Milene Marković, izabrana žiriranjem na konkursu Galerije Stepenište za 2013. godinu, biće otvorena u četvrtak, 4. aprila u 19.00, u Galeriji Opštine Vračar,  Njegoševa 77, u Beogradu.

 

Serija radova kojima Marijana Popović mapira društvenu i kulturnu istoriju modernog doba, predstavlja zapravo niz inovativno izvedenih mozaika. Umesto keramičkih i kamenih pločica, Marijana je sliku gradila pomoću šrafova i tiplova u različitim (originalnim) bojama. Na dvadesetak mozaičkih instalacija, kojima je data funkcija savremene ikone, predstavljeni su motivi koji asociraju na određene ličnosti iz sveta umetnosti i nauke, koje su prema mišljenju autorke dale upečatljiv doprinos našoj civilizaciji. Tu su naočare Endija Vorhola (na slici iznad), za koje je autorka nagrađena na prošlogodišnjem Belgrade Design Week-u), prepoznatljivi brkovi Salvadora Dalija, Rubikova kocka, gavran Edgara Alan Poa, motivi muzičara Morisona, Hendriksa itd. Poput zlata na sjajnim vizantijskim mozaicima, metalne glave šrafova, koje najčešće ostaju nevidljiva podrška raznim konstrukcijama, predmetima i instalacijama, postaju graditelji forme i blistaju pod galerijskim reflektorima veličajući uspomenu na slavne stvaraoce, i njihova dela koja u svakodnevnom životu često nisu u fokusu naše pažnje, a koja su utkana u suštinu modernog života savremenog društva i čoveka u njemu.


Koliko umetnost može doprineti ukupnom kvalitetu našeg života, pokušaće da prikaže dizajnerka nameštaja Milena Marković, koja će na izložbi u Galeriji Opštine Vračar predstaviti kolekciju pod nazivom Sculptural Functional Design. Pored brenda Dinamic Cahir, tu su i stolovi, lampe, kojima je autorka pokušala da objedini udobnost, funkcionalnost i estetski koncept kojim odiše dizajn-studio RMD čiji je i osnivač zajedno sa ocem Radetom Markoviće, vajarem. Njen rad prepoznaje se po upotrebi drveta i metala, inovativnim spojevima ravnih i oblih površina, maštovitim inverzijama.


Izložba će biti otvorena do 17. aprila, svakog radnog dana od 9.00 do 17.00 časova.

 

Iz kataloga...

 

Prostor Galerije opštine Vračar tokom jedne nedelje aprila 2013. godine koji Marijana Popović označava konceptualnim i operativnim osobenostima, tzv. umetničkog razmišljanja.


Označeno polje  prodire u naizgled nesvodljivi prostor teksta izvođačkih umetnosti... Baš tu se lako i jednostavno Marijana igra  sa dominantnim mejnstrim manirom ponavljanja i citata. Šššš... nećemo je uznemiravati.
Sedne.


Pored Milene.


Disperzivni, fragmentovani objekti hladnih izražajnih tonova!


Tu su negde... oseća... pojmovi pluralizma i heterogenosti, fenomeni pojedinačnih i izdvojenih pojava, izbora i govora... oni sa kojima se, izgleda ozbiljno suočila u devedesetim godinama prošlog veka.


Redi-mejd umetničkog mišljenja... zamisao ispred realizacije/prezentacije proizvoda/objekta/vidljivog i taktilnog artefakta, koji nije odstranjen iz ili od ovoga sveta, već u jasnoj i bliskoj vezi sa konceptom, materijalizacijom ideje koja uvek prethodi u prvom činu.


U drugom činu je sav komponovan, dizajniran, kombinovan, nešto mu je dodato, nešto oduzeto... ukršteno, prekršteno, označeno, krivotvoreno... on zna i ,,svesno“ preuzima različita i vanumetnička znanja, a ipak neprestano se osvrće i obraća prvobitnom kontekstu...


Dok u sledećem, dobija sopstveni umetnički izraz. On je nasilno označeni prostor, kod i ikona. Izlazi iz umetnosti i izvodi/predstavlja/zastupa samog sebe...prevodi samog sebe u integralnu i nerazdvojnu celinu, upisuje se u polje umetnosti, u značenje samog dela, odnosno sebe samog... A, da! I autor ga potpisuje, neshvatajući da ga je proizvod već napustio i samostalno živi u nekoj drugoj ili trećoj po redu stvarnosti...


- Sedite, draga. Popićemo kafu, zar ne? Evo, ovde pored Milene...


- Kažete: Uticajan je i aktivno živi. Moglo bi se reći da znači i zrači u punom smislu te reči...u naučnom, društvenom, umetničkom životu... da, da i svakako... u političkom. Spektakularno!


mr Vesna Bogunović, teoretičarka umetnosti i medija

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..