U okviru obeležavanja Frankofonije, u ponedeljak 25. Marta, u 18 časova, u Galeriji NBS na Slaviji, Nemanjina 17, biće svečano otvorena izložba  „Pariz - Beograd 1886 - 2012. Priče o jednoj saradnji“, koja je u junu 2012. Godine gostovala u Banci Francuske u Parizu.

 

Izložba je posvećena saradnji i bogatim istorijskim vezama Narodne banke Srbije i Centralne banke Francuske. Saradnja, koja je uspostavljena početkom rada Narodne banke Srbije, ogledala se u savetodavnoj funkciji vezano za organizaciju poslovanja i personalnih pitanja. Važan deo te saradnje odnosio se i na izradu novčanica.

 

Na izložbi će biti predstavljeni arhivski dokumenti, fotografije i drugi multimedijalni sadržaji. Biće izloženi istorijski eksponati Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider: originalne gravure u drvetu i u metalu aversa i reversa nekih od novčanica rađenih u Francuskoj, kao i crteži za novčanice i fotografije Zavoda.

 

Tokom obilaska postavke posetioci će moći da pogledaju i prezentacije o saradnji dve centralne banke, kao i film  „Srbija i Francuska u Prvom svetskom ratu“, koji je priredila Jugoslovenska kinoteka za potrebe Narodne banke Srbije.

 

Izložbu će otvoriti guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković i Fransoa Gzavije Denio (François - Xavier DENIAU) , Ambasador Francuske u Republici Srbiji

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..