Povodom Dana žena Narodni muzej u Beogradu uz podršku Kuće čaja u Galeriji fresaka za sugrađanke i sve zainteresovane priređuje Čajanku uz umetnost. Ovoga dana za sve dame ulaznice će, za sve izložbene prostore Narodnog muzeja, biti besplatne, a u periodu od 14 do 17 časova u Galeriji fresaka uz šolju čaja publika će imati priliku da, sa zaposlenima Narodnog muzeja porazgovara o svim interesantnim pojedinostima koje čine muzejsku svakodnevicu.

 

 

U istom terminu zainteresovani posetioci biće u prilici da u društvu naših mladnih saradnica pogledaju izložbu Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi.


Na neposredan i slikovit način, u prijatnoj atmosferi Gelerije fresaka, stručnjaci Narodnog muzeja će svim zainteresovanima predstaviti deo izueztne srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja ali i brojne aktivnosti i veštine koji su nužne za uspešnu realizuju jedne izložbe, a koje najčešće javnosti nisu vidljive.


O srednjovekovnoj slikarskoj delatnosti, njenom razvoju, uticajima, pričama koje je prenosila i na koji način je uticala na svakodnevnicu tadašnjeg čoveka govoriće autor izložbe Bojan Popović. Pripovedajući o ikonama muzejska savetnica Branka Ivanić će nam reći više o značaju ovog vida umetničkog izraza osvrćući se i na značaju koje su one imale za srednjovekovno društvo. O nakitu koji danas kao i u srednjem veku predstavlja statusni simbol, o njegovom nastanku i razvoju zlatarske delatnosti na teritoriji Kosava i Metohije, govoriće viši kustos Nataša Cerović. O značaju i rezultatima sistematskih arheoloških iskopavanja, više ćemo moći da saznamo kroz razgovor sa muzejskom savetnicom Eminom Zečević. Još jednu zanimljivu temu za razovor podariće nam konzervatori Radovan Piljak i Milica Anđelić koji će pokušati da nam dočaraju i približe delatnost Ateljea za konzervaciju i restauraciju Narodnog muzeja koji svakodnevno ulaže veliki trud kako bismo mi bili u prilici da sagledamo kulturna dobra u njihovom punom slaju i lepoti.


Pozivamo Vas da nam se pridružite i da uz šolju čaja sa nama podelite nova iskustva, otkrijete drugačije aspekte srednjeg veka i muzejske delatnosti i da zajedno sa nam na novi način doživite izložbu Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..