slika-izlozba-Bar-kod-DzoaInstitut Servantes i izdavačka kuća Darkwood, uz podršku Ambasade Republike Argentine i Jugoslovenske kinoteke, organizuju izložbu i okrugli sto povodom prvog objavljivanja na srpskom jeziku strip albuma „Bar kod Džoa“, argentinskih autora Hosea Munjoza i Karlosa Sampaja.

 

Izložba izabranih reprodukcija Munjoza i Sampaja biće otvorena u utorak u 19.30h u galeriji Instituta Servantes. Pre svečanog otvaranja u 18.00h svi ljubitelji stripa imaće priliku da saznaju više o argentinskim autorima na okruglom stolu čiji su učesnici Momčilo Rajin, istoričar umetnosti, i Mićun Ristić, kritičar popularne kulture. Izložba će biti otvorena do 22. februara. Ulaz slobodan.

 

„Bar kod Džoa“ proslavljenog dvojca u svetu stripa, Hosea Munjoza i Karlosa Sampaja, već je osvojio ljubitelje devete umetnosti u svetu, a po prvi put na srpskom jeziku imaće prilike da ga upoznaju i čitaoci u našoj zemlji. Sa željom da približe umetnost stripa, Institut Servantes i izdavaćka kuća Darkwood pripremili su okrugli sto i izložbu.


Momčilo Rajin i Mićun Ristić predstaviće u utorak u 18.00h posetiocima rad argentinskih autora i uticaj koji je njihova saradnja ostavila na svetski strip. Autori stripa „Bar kod Džoa“ ne bave se zabavnim stripom i lakim štivom o čemu govori i izjava Đorđa Bajića iz Popboks-a koji kaže: „Munjoz i Sampajo ne štede svoje junake, ne uljuljkavaju čitaoca lažnom nadom, ali tim pre još više zavređuje pažnju ozbiljnih poklonika strip umetnosti.“


Nakon okruglog stola u 19.30h biće otvorena izložba odabranih reprodukcija strip tabli i vinjeta iz bogatog opusa Hose Antonija Munjoza. Na otvaranju izložbe nastupiće jazz sastav Joeheppo Aekemo.


Izložbu će pratiti i ciklus filmova posvećen stripu i filmu „Senke žive noću“ koji će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci od 28. do 31. januara 2013. godine. Tom prilikom biće prikazano čak 12 filmova iz Španije, Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

 

„Bar kod Džoa“ u stripu je mesto gde se sreću izgubljenje duše koje pokušavaju da nađu svoje mesto u nasilnom svetu. Art Špiglman kaže da sveprožimajuća tuga i nežnost ovih priča koje proganjaju čitaoca nisu do sada viđeni u stripu.

 

Hose Antonio Munjoz jedan je od najznačajnih autora savremenog stripa. Od 1972. godine počinje njegova uspešna saradnja sa scenaristom Karlosom Sampajom. Zajedno su stvorili detektivski lik Alack Sinner i niz značajnih dela devete umetnosti kao što su Joe’s bar, Sudor Sudac, Billie Holiday i Carlos Gardel. Hose Antonio Munjoz 2007. godine dobio je nagradu „Grand Prix de la Ville D’Angouléme”  u Francuskoj.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..