Projekat saradnje Centra za vizuelne komunikacije PROTOK, Banja Luka i Doma omladine Beograda. Selektor izlozbe: dr Predrag Terzic, teoreticar umetnosti i medija.Odabrani umetnici: Borjana Mrča, Irena Sladoje, Igor Bosnjak, Grupa TAČKA, Miodrag Manojlovic, Mladen Miljanovic, Bojan Stevanic, Nenad Malesevic, Miroslav Stakic, Viktorija Banda, Jelena Pristas, Radenko Milak, Slobodan Vidovic.

 

Predrag Terzic: "Kada se govori o danasnjoj umetnosti, postavlja se niz pitanja i zahteva na koja umetnik mora da odreaguje ili da se im prilagodi. Mozemo i navesti nekoliko pitanja: da li je ta izlozba angazovana, ima li u nju upliv neki od teorijskih okvira koji su u tom trenutku aktuelni, da li ima u sebi dovoljnu dozu ekoloske svesti ili je to izlozba koja je protiv necega sto se u drustvu desava,...drugim recima, sta se zeli uciniti sa izlozbom.

 

Ako je rec o izlozbi Mogu biti gadno strpljiv(a), ona je okrenuta ka onom sto svaki umetnik u sebi ima, i sto zeli na adekvatan nacin da prikaze...osobenu liniju koja ga izdvaja od drugih, a koja ima dovoljno potencijala da se moze razvijati i dalje nadograđivati. Svako od umetnika tezi da bude primecen i da bude aktuelan u svom vremenu. Zbog toga su na izlozbi pod nazivom Mogu biti gadno strpljiv(a), okupljeni umetnici koji u svojim radovima poseduju suptilnu crtu i osobenost, a koja budi u posetiocu zelju za stvaranjem, za buđenjem onoga sto nas cini posebnim u vremenu brzine."

 

* Centar za vizuelne komunikacije PROTOK* PROTOK je osnovan u Banja Luci 2005. godine. Cilj PROTOKA, kao organizacije koja se bavi savremenom umetnoscu, je formiranje umetnicke scene koja deluje komplementarno i alterativno u odnosu na postojece institucije i organizacije na lokalnom nivou. PROTOK svoju misiju ostvaruje produkcijom, promocijom i razmenom (doga?aja) savremene umetnosti u regiji i inostranstvu. Projekti se planiraju u skladu sa procenama potreba lokalne i regionalne umetnicke scene. U periodu od 2008-2011. PROTOK implementira trogodisnji razvonji projekat "Ozivljavanje lokalne umjetnicke scene", projekat su podrzali Svajcarski razvojni program i Svajcarska fondacija za kulturu Prohelvecija. U okviru ovog programa je pokrenuta Me?unarodna godisnja izlozba SpaPort. Do sada Centar za vizuelne komunikacije PROTOK je relizovao preko 30 projekata u zemlji inostranstvu. 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..