Savamala-danasU subotu u 19. časova, u prostorijama Goethe-Instituta, otvorena je završna izložba fotografija generacije Goethe-Gerile 2012. Po obimu najveća do sada, izložba obuhvata preko 100 fotografija na kojima su projekti koje su članovi Gerile realizovali u toku ove godine.

 

Akcenat ove izložbe biće na akcijama i projektima ostvarenim u Savamali, koja je ove godine bila glavno područje delovanja Goethe-Gerile. Pravljenje alternativnog Off-vodiča kroz Savamalu, saradnja sa umetnicima iz Nemačke na Oktobarskom salonu, Flashmob akcija čišćenja prozora na železničkoj stanici samo su neke od tih akcija. Samoj izložbi prisustvovaće i nekoliko žitelja Savamale, bez čije pomoći realizacija nekih od ovih projekata ne bi bila moguća jer su ljudi u Savamali bili i motiv i uzrok ovih kreativnih intervencija.

 

Pored toga će, između ostalog, na izložbi biti prikazane i akcije povezane sa Otvorenom bibliotekom, Đubrofonijskim orkestrom Goethe-Gerile, kao i rezultati regionalnog projekta u Herceg-Novom i međunarodnog kulturnog inkubatora u nemačkom gradu Volfenbutelu podržanom od strane Evropskog programa "Mladi u akciji".

 

Uz fotografije biće prikazano i nekoliko video radova koje su članovi Goethe-Gerile snimili prilikom različitih akcija.

 

O Goethe-Guerilla i Savamali 

 

Goethe-Gerila (Goethe-Guerilla) nastala je 2010. godine na inicijativu Goethe-Instituta u Beogradu. Neobično ime sadrži dva na prvi pogled suprotstavljena pojma - "Goethe" predstavlja instituciju, "Gerila" je simbol slobodne akcije. Spojeno oni predstavljaju simbol zajedničkog kreativnog prostora u kome mladi ljudiizmeđu 20 i 25 godina, u saradnji sa Goethe-Institutom osmišljavaju, organizuju i ostvaruju kulturne programe sa ciljem da mladima približe nemačku kulturu na drugačiji i direktniji način, ali i da podstaknu pozitivne promene u sopstvenom životnom okruženju i da društvo navedu na aktivniji pristup. Zajednička tema Goethe-Gerile je grad kao kreativni javni prostor u čijem oblikovanju učestvuju svi građani.

 

Grupa "Gerilaca" iz Beograda od ove godine odlučila je da svoje aktivnosti usredsredi na područje Savamale. Namera je da se kroz projekte i radionice u Savamali, a u saradnji sa ljudima koji tu žive, proširi svest o ovom značajnom i zapostavljenom delu grada.

 

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..