servantes098Institut Servantes i Ambasada Kube u Beogradu organizuju izložbu posvećenu primabalerini Alisiji Alonso i Kubanskom nacionalnom baletu koji je nastupao na najznačajnijim pozornicima sveta. Izložbu će svečano otvoriti u 19.15h u galeriji Instituta ambasadorka Kube u Beogradu, g-đa Mercedes Martines Valdes i direktor Instituta Servantes, Antonio Lasaro Gosalo.


Pre svečanog otvaranja u 18.30h biće prikazan dokumentarni film “Buđenje jednog sna”, reditelja Luisa Ernesta Donjasa. Film će biti prikazan u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku. 

Ulaz slobodan.

 

Povodom 64. godine od osnivanja Kubanskog nacionalnog baleta koji je nastupao na najznačajnijim pozornicama sveta Institut Servantes i Ambasada Kube organizuju izložbu posvećenu ovoj značajnoj instituciji. Izložba pretstavlja najznačajnije trenutke ovog renomiranog ansambla sa posebnim osvrtom na rad primabalerine Alisije Alonso. Fotografije, koje su predstavljene u vidu postera, su rezultat umetničkog rada različitih fotografa koji su pokušali da uhvate posebne trenutke u kojima se vide emocije u pokretu.

 

Alisija Alonso, primabalerina asoluta i direktorka Kubanskog nacionalnog baleta, jedna je od najznačajnih ličnosti u istoriji plesa i  najistaknutija figura klasičnog baleta Iberoamerike. Ona je svojim stilom, međunarodno poznatim, uticala na čitave generacije kubanskih plesača.

Ona je izjavila: “Igra je vrsta umetničkog izraza koji naš narod voli, a Kubanski nacionalni balet predstavlja njegov vrhunac. Za mene je balet ostvareni san koji ću, nadam se, nastaviti da sanjam.”

 

Kubanski nacionalni balet jedan je od najprestižnijih plesnih trupa u svetu i zauzima istaknuto mesto u savremenoj hispanoameričkoj kulturi. Disciplina njenih plesača u umetničkom i tehničkom smislu, kao i širina i raznovrsnost u estetskom pristupu koreografa obezbedili su ovoj trupi značajno mesto na međunarodnoj sceni. Na sceni su se našli najznačajniji komadi kao što su: Žizel, Labudovo jezero, Karmen, Don Kihot…

 

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..