Fado-PlakatNa svečanom otvaranju nastup srpskog Alfama Quinteta koji izvodi fado muziku. Fado je izvođački žanr koji u sebi spaja muziku i poeziju koje su se razvile u Lisabonu u drugoj četvrtini 19. veka kao rezultat multikulturalnog spajanja... ...afro-brazilskih pesama i plesova tek pristiglih u Evropu sa lokalnim muzičkim nasleđem, kako iz ruralnih delova Portugala koje je doneto sukcesivnim talasima unutrašnje imigracije, tako i kosmopolitskih gradskih pesama s početka 19. veka.

Stavljanje Fada  na reprezentativnu listu Svetske nematerijalne kulturne baštine je priznanje univerzalnosti ovog portugalskog muzičkog žanra i dobar je primer za moguću zaštitu sličnog nematerijalnog nasleđa i u Srbiji.

Izložba "Istorija Fada" rezultat je saradnje Instituta Camões i Muzeja Fada i ostvarena je u okviru kandidature Fada kao Svetske nematerijalne baštine za stavljanje na listu UNESKO-a tokom 2011. godine. Beogradska postavka organizovana je u saradnji Ambasade Portugala u Srbiji i Informativnog centra Evropske unije.

Sastav Alfama Quintet nastao je 2006. godine u Beogradu. Do 2009. godine sastav dobija svoju konačnu formu koju i danas čine Nina Zelić (vokal), Petar Nikolić (akustična gitara), Milan Dereta (akustična gitara), Mladen Vulević (kontrabas i kahon) i Slavica Perić (violina). Među prvima u Srbiji počeli su da se bave tradicionalnom fado muzikom, istupajući, međutim, na momente iz okvira pomenutog žanra, uplićući ritmove i duh Balkana, ali i jazz elemente. Kao takav, u saradnji sa ambasadom Portugalije u Beogradu, kao i Katedre za portugalski jezik Filološkog fakulteta, održao je nekoliko koncerata na teritoriji Beograda, Sombora i Novog Sada.

U okviru programa otvaranja izložbe, u Velikoj sali DOB od 21:00 projekcija filma  "Amália" o životu legendarne fado pevačice Amalije Rodrigeš, režisera Karlosa Koelja da Silve (Carlos Coelho da Silva).
ULAZ JE SLOBODAN!

*******
U okviru programa ISTORIJA FADA, 04. oktobra od 18h biće održana debata: "NEMATERIJALNO NASLEĐE - OD FADA DO SRPSKE PERSPEKTIVE"

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..