Posle Novog muzeja u Njujorku i MUMOK muzeju u Beču, bosanski umetnik Mladen Miljanović dolazi do Venecije sa svojom prvom samostalnom izložbom u italiji "Laku noć" - Stanje tela u A Plus A slovenačkoj galeriji. Izložba će biti predstavljena sledeće jeseni u Regensburgu i Njujorku.

Mladen Miljanović je jedan od najzanimljivijih savremenih umetnika na umetničkoj sceni iz istočne Evrope. U stvari, on je izabran od strane Massimiliana Gionia za njegov trijenal "Mlađi od Isusa" održanom u Novom muzeju u Njujorku 2009.

Posle izložbe Ibro Hasanović u novembru 2011, nastavlja svoje istraživanje balkanske umetnosti sa novom izložbom koji sadrži dva rada autora Mladena Miljanovića: Film Do You Intend to Lie to Me? i fotografski rad  Show By Your Hand Where do You Feel Pain . Tokom otvaranja, umetnik će imati performans na ivici margine, gde će se obesiti svoje telo ispred galerije.

Snažan vizuelni uticaj Miljanovićevog rada prevazilazi kliše posleratne Balkanske umetnosti i ima široku međunarodnu pažnju. Umetnik uzima kao polaznu tačku refleksije stvarnosti koja ga okružuje. On stvara originalna dela koja mogu istovremeno biti uznemirujuća i ima sposobnost da otkrije istinu na veoma direktan, gotovo brutalan način.

Mladen Miljanović je rođen 1981 godine u Zenici, industrijskom gradu u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi 70 km severno od Sarajeva, i diplomirao je na Akademiji umetnosti u Banja Luci. Godine 2007. prima nagradu za najboljeg mladog bosanskog umetnika. Usledila su brojna međunarodna Učešća, kao što je Busan bijenale u Južnoj Koreji - 2008, Palazzo Forti u Veroni, Italija - 2009, Muzej Kunst Stiftung Ludvig Moderner Vien (MUMOK) u Beču - 2010 i 53. Oktobarski salon u Beogradu - 2011.

Film Da li nameravate da legnete sa mnom? je predstavljen na Sarajevskom filmskom festivalu 2011. Ovaj rad je zamišljen kao ekstremni gest  koji je Miljanović uradio kao poklon Vesi Sovilju za proslavu 30. godišnjice umetničke karijere, koja je bila potpuno ignorisana od strane bosanskog javnog mnjenja. Film pokušava da otkrije istinu o brutalnosti života, umetnosti i odgovornosti u poslijeratnoj BiH. Pripadnici specijalne policijske jedinice Oluje u kafiću, hapse čoveka i prate ga u policijsku stanicu u lisicama, a cela operacija se prati iz helikoptera. Sledi ispitivanje...

Fotografski rad Prikažite rukom Gde osećate bol je pak intimni šokantni dijalog između jednog bračnog para. Muž, bivši vojnik u bosanskoj vojsci, potpuno gluv i invalid  (PTSP, posledica poslednjeg jugoslovenskog rata). On komunicira sa suprugom putem pisanog dnevnika u kojoj izražava svoje najviše privatne i lične potrebe. Ove fotografije nas suočavaju sa svakodnevnicom nečije brutalne stvarnosti.

Laku noć - stanje tela umetnik nas poziva da razmišljamo o granicama i ulozi umetnosti. Da li možemo da prihvatimo brutalnu akciju izrežiranu u ime umetnosti? Koliko daleko umetnik može da  tera u ime umetnosti?


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..