Proizvodnja-elektricnih-graI pored činjenice da je tokom godine najposećeniji muzej u Srbiji, MIJ nastavlja sa proširivanjem svojih aktivnosti. Programima tokom Noći muzeja predstavljamo različite aspekte našeg rada. Izložbama u Beogradu i Novom Sadu MIJ će na 9. Noći muzeja biti najprisutniji muzej:

- za posetioce ćemo otvoriti sve prostore u kompleksu MIJ u Botićevoj 6 - „Muzej 25. maj“ (izložbe Tehnika narodu i Nedovršene modernizacije), „Kuću cveća“ (izložba štafeta) i „Stari muzej“ (izložba Put oko sveta za 23 minuta),
- u Gete institutu u Beogradu umetnici Armin Linke i Fabian Behtle pokazaće svoj rad na dokumentarnoj foto-građi MIJ,
- izložba MIJ Zlatni album gostuje u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu,
- izložba Zbirka slika druga predsednika koja se održava u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu izbor je autora izložbe Nenada Radića iz likovne zbirke MIJ,

Navedeni programi su autorske izložbe naših kustosa (izložbe Tehnika narodu i Zlatni album), rezultat su interesovanja za građu MIJ drugih muzeja i autora - istoričara umetnosti, umetnika - koji nisu kustosi MIJ (izložba u Galeriji Matice Srpske, prezentacija u Gete institutu).  Ovo posebno naglašava otvorenost u radu MIJ - građa MIJ dostupna je istraživačima i autorima različitih profila i interesovanja koje nude nova viđenja i metodologije rada sa muzejskom građom.


VIŠE O IZLOŽBAMA

Izložba NEDOVRŠENE MODERNIZACIJE: između utopije i pragmatizma - Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama naslednicama (Muzej 25. maj) biće otvorena za Noć muzeja. Izložba obrađuje širok raspon tema, od izgradnje novih gradova i planiranja turističkih regija na jadranskoj obali, do javnih građevina, izložbenih paviljona na međunarodnim izložbama i istorijskih spomenika u svim republikama bivše Jugoslavije. Sve ih povezuje (nedovršena) modernizacija, a autori se posebno bave projektima - prekretnicama i njihovom sudbinom nakon sloma zajedničke države. Izložba je finale dvogodišnjeg projekta u kome je učestvovalo preko 30 istraživača s područja bivše Jugoslavije.

Izložba Muzeja istorije Jugoslavije TEHNIKA NARODU (Muzej 25. maj) predstavlja razvoj tehnike za svakodnevnu upotrebu u Jugoslaviji od sredine 50tih do sredine 70tih godina XX veka. U sagledavanju tehničke kulture autori izložbe pokazuju društvene i ekonomsko-političke okolnosti koje su dovele do pojave potrošačkog mentaliteta i nove slike jugoslovenskog socijalizma. Kroz arhivska dokumenta, fotografije, muzejske predmete, video i audio zapise, naučno popularne časopise prikazuju se segmenti u kojima je uticaj propagande upotrebe tehnike bio najizraženiji, a masovno korišćenje ostavilo najdublji trag: elektronika u svakodnevnom životu i razvoj elektronske industrije, sajmovi tehnike, futurističke vizije progresa. Posetioci će moći da saznaju na koje načine je socijalistička vlast narodu približavala tehniku, kao sredstvo izgradnje slobodnijeg društva i svetlije budućnosti, kao i kako je masovna upotreba "malih kućnih aparata", radija, televizije i automobila oblikovala život i trajno promenila navike i običaje.

Posetioci Noći muzeja će moći da posete i stalne postavke u muzejskom kompleksu MIJ: štafete u Kući cveća i izložbu Put oko sveta za 23 minuta u Starom muzeju. „Kuća cveća“ MIJ je sagrađena 1975. godine kao zimska bašta, a u njoj je pre trideset godina, po sopstvenoj želji, sahranjen Josip Broz. U „Kući cveća“ izložen je deo zbirke štafeta MIJ (ukupno ih ima 22000): lokalne štafete su poklanjali pioniri, omladina, društvene i političke organizacije; savezne štafete vezane su za period posle 1957. godine kada 25. maj počinje da se slavi kao Dan mladosti, a „Titova štafeta“ dobija naziv „Štafeta mladosti“. Mnoge štafetne palice izradili su poznati jugoslovenski umetnici (Karanović, Soldatović, Hadži-Boškov, Kučukalić i dr.), a mogu se videti i pisane poruke koje su nošene ’u’ štafetama, fotografije nošenja i predaje štafeta, ulaznice i progami sletova i druga arhivska građa.

Stalna postavka u „Starom muzeju“ MIJ je izbor iz zbirki Muzeja istorije Jugoslavije: iz etnografske zbirke, zbirke oružјa zanatske izrade, iz zbirke primenjene umetnosti (muzički instrumenti, nakit itd.) - iz različitih delova sveta. „Stari muzej“ јe za života Јosipa Broza korišćen kao depo za poklone koje je Broz dobijao a postavka Put oko sveta (za 23 minuta) ističe raznolikost porekla eksponata koje baštini MIJ. Pored programa i izložbi za Noć muzeja u kompleksu Muzeja istorije Jugoslavije (Botićeva 6) MIJ je sarađivao u pripremama i realizaciji izložbi sa kolegama iz Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, Gete instituta, Muzeja Vojvodine. Posle izuzetnog interesovanja koje je izazvala u Beogradu, izložba Zlatni album – Modne slike predsedničkog para Jugoslavije gostuje u Muzeju Vojvodine. U Galeriji Matice Srpske na izložbi Zbirka slika druga predsednika biće izloženo 36 slika iz likovne zbirke MIJ.

MIJ je otvorio prostor za saradnju za umetnicima. U Gete institutu biće predstavljeno  istraživanje foto građe MIJ nemačkih umetnika Armina Linkea i Fabijana Behtlea. Fotografije koje su - prateći rad Josipa Broza - snimili fotografi Kabineta predsednika Jugoslavije videćemo očima umetnika, imaćemo prvi uvid u njihov dokumentarni, eksperimentalni i umetnički rad sa istorijskim fotografijama. 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..