Radio-industrijaŠta je donela tehnika narodu? Kako se promenio život u Jugoslaviji kada su u domove ušli radio i televizor, a kuhinje postale nezamislive bez modernih električnih aparata? Kako su se promenili dinamika i sadržaj svakodnevice – druženja, slobodno vreme, kupovina/potrošnja? Da li je tehnika bila važno sredstvo za izgradnju slobodnijeg društva i svetlije budućnosti SFRJ?

Izložba TEHNIKA NARODU predstavlja razvoj tehnike za svakodnevnu upotrebu u Jugoslaviji od sredine pedesetih do sredine sedamdesetih godina 20. veka. U periodu koji izložba prikazuje gradi se nova slika socijalizma – novi ideal sreće socijalističke Jugoslavije. Kućni aparati, automobil i televizija su glavni nosioci korenitih promena svakodnevice Jugoslovena.

U proučavanju tehničke kulture autori izložbe prvenstveno sagledavaju društvene i ekonomsko-političke okolnosti koje su dovele do pojave potrošačkog mentaliteta. Kroz arhivska dokumenta, fotografije, muzejske predmete i video zapise, naučno-popularne časopise, oni prikazuju momente u istoriji jugoslovenskog društva u kojima je masovno korišćenje tehnike ostavilo najdublji trag: elektroniku u svakodnevnom životu i razvoj elektronske industrije, sajmove tehnike, futurističke vizije progresa. Posetioci će moći da saznaju na koje načine je socijalistička vlast narodu približavala tehniku, kao i kako je masovna upotreba „malih kućnih aparata“, radija, televizije i automobila oblikovala život i trajno promenila navike i običaje.

Autor izložbe: Ivan Manojlović; Stručni saradnici: Jovana Nedeljković, Tatomir Toroman, Radovan Cukić; Dizajn postavke: Ivan Benussi

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta od 10.00 do 16.00 časova svakoga dana, osim ponedeljkom.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, a partneri izložbe su Narodna biblioteka Srbije, Muzej nauke i tehnike, Muzej primenjene umetnosti, Redakcija za istoriografiju TVB-RTS, Programski arhiv TVB-RTS, Muzej automobila – Zbirka Bratislava Petkovića i Beogradski sajam.

Tokom trajanja izložbe biće organizovane različite edukativne (i zabavne!) igre za decu i odrasle. Sa animatorima ili samo sa prijateljima i/ili roditeljima, deca će, igrajući se, saznati kako se nekada i sada zamišlja(la) budućnost, na koji način nastaju tehničke inovacije, kako tehnologija menja svet oko nas. UČESTVUJTE U ISTRAŽIVANJU TEHNIKE I OSMIŠLJAVANJU NOVIH PRONALAZAKA!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..