Nagrada-Zrenjanina-05U banatskoj prestonici, u najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji održana je svečanost povodom dodele Nagrade grada Zrenjanina za 2011. godinu.



Nagrade su pripale čuvenim olimpijskim odbojkašicama poreklom iz Zrenjanina - Jovani Brakočević, Brižitki Molnar i Maji Ognjenović, umetniku Izele Karolju i novinarki Branki Jajić, kao i Nezavisnom sindikatu penzionera javnih službi. Za društveno angažovanje i doprinos kulturnom životu grada, nagrada je dodeljena osnivaču i ideologu čuvenog zrenjaninskog brenda „Zeleno zvono“, Branislavu Guti Grubačkom.

Nagrade su dodelili gradonačelnik Zrenjanina, Dr Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton i predsednica Komisije za dodelu nagrada i priznanja, Nada Sporin.

Kako je Grubački istakako, prethodna godina zrenjaninskog “Zelenog zvona” bila je u znaku obeležavanja 20. godine postojanja i aktivnog delovanja prepoznatljive ideologije grada, pokrajine, republike i regiona, a krunisana je dodeljivanjem „Nagrade grada Zrenjanina“ za 2011. godinu osnivaču „Zelenog zvona“. Grubački se u svom obraćanju zahvalio predlagačima njegovog imena za laureata godišnje nagrade grada Zrenjanina, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine koje svojim delovanjem doprinosi demokratizaciji društva i promoviše vrednosti građanske Vojvodine i spisateljici, pozorišnoj rediteljki, ambasadorki naše zemlje u Danskoj, predsednici srpskog PEN centra, gospođi Vidi Ognjenović.

„Prihvatanjem ovog priznanja, na neki način je zatvoren krug od mene kao perspektivnog preduzetnika do propalog ugostitelja, od takozvanog NATO lokatora do takozvanog petooktobarskog oslobodioca, a smešno je i netačno i jedno i drugo, od narodnog poslanika do ekskomuniciranog društvenog poslenika.
Uz društvenu satisfakciju koju sam ovim putem dobio, postoji i jedna žal zbog činjenice da mnogi za mene znameniti Zrenjaninci nikada nisu ni bili u situaciji da se o njihovom životu i delu raspravlja, a kamoli javno verifikuje - poput majstor Joce, najboljeg brice u celom Zrenjaninu, Tome Repca, najboljeg čistača zrenjaninskih ulica svih vremena, Ilije, najboljeg poštara u gradu i mnogih drugih koju su dali doprinos ovoj sredini, a nikada javno nisu spomenuti.
Takođe se zahvaljujem i nekim mladim ljudima i našim starim i novim sugrađanima koji svakodnevno svojim radom utiču da nam život bude lepši i optimističniji.“ – istakao je Grubački u svom obraćanju.

Završavajući svoj govor krajnje satirično, Grubački se zahvalio okupljenima i zaključio „Pošto je za stupanje u redove delikvenata u našoj zemlji dovoljno posedovanje privatne firme i automobila, kao permanentni saobraćajni delikvent, takođe se zahvaljujem na razumevanju predsednici Opštinskog suda za prekršaje, Jeleni Gatarić, koja pokazuje milosrđe za moje ispade i isto prenosi na ostatak svog kolektiva te Vam se srećom obraćam iz najstarije pozorišne sale u zemlji, a ne iz objekta u Gundulićevoj. Zahvaljujem se i predstavnicima istaknutih preduzeća JKP Gradska toplana, JKP Vodovod i kanalizcaija i Elektrovojvodina, što strpljenjem nisu dozvolili da laureat istaknutog gradskog priznanja ovaj govor piše u mraku, žedan i smrznut. A pošto sam načuo da ova nagrada sadrži i novčani deo, predlažem svim javnim pretendentima na moje dugove da ili sačekaju da se novac od opštine prebaci na moj račun ili da sa opštinom u ime mojih dugova izvrše direktnu kompenzaciju.“


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..