slikeU SKC-u vas očekuje:




LIKOVNI PROGRAM
sreda, 1. februar
19:00  časova Galerija SKC Novi Beograd
Bulevar Zorana Đinđića 152a
„KOLAŽ – UMETNIČKA PROVOKACIJA“
Galerija SKC Novi Beograd organizuje  izložbu kolaža sa idejom da preraste u stalnu manifestaciju. Izložba je pozivna i predstaviće preko dvadeset autora,  a pratiće je katalog (sponzorstvo Opštine Novi Beograd).
Početkom XX veka i pojavom novih tehnologija, kolaž je ukazivao na  paradoksalan, uništavajući odnos između automatizovane okoline i čoveka koji u njoj deluje poput mašine. Ta aktuelnost tehnike ostala je Satirična, ironična ili duhovita montaža, spoj slike, fotografije i reči uz sopstvenu formu u duhu opomene, napomene ili obaveštenja, SVE U SLUŽBI UMETNOSTI !
organizator Ljiljana Subotić

četvrtak, 2. februаr
19:00 Galerija SKC
Kralja Milana 48
(traje do 22. februara)
Ilustrаcije iz knjige „Buntovnici” Milenka Bodirogića
ilustratori: Miloš Vujаnović, Ivicа Stevаnović, Duško Bjeljаc, Drаgаn Bibin i Vаnjа Todorić
Knjigа „Buntovnici – srpskа mitologijа” treći je, i poslednji, deo trilogije Srpskа mitologijа, kojom njenih sedаm аutorа zаvršаvа rаsvetljаvаnje i likovno uobličаvаnje srpskog mitološkog nаsleđа, zаpočeto još 2005. godine.
Nаkon „Vilа i zmаjevа” i potom „Prognаnih bićа”, „Buntovnici” se nаslаnjаju nа, u svetu, bogаtu i obimnu literаturu kojа se bаvi mitskim nаsleđem rаznih nаrodа, kombinujući umetnost reči i umetnost ilustrаcije.
Autor tekstа, Milenko Bodirogić, krenuo je od etnogrаfske i etnološke grаđe kаo osnove, nаdogrаđujući je u veomа zаnimljivoj, kontemplаtivnoj i lirski intonirаnoj nаrаciji. Pet ilustrаtorа (Miloš Vujаnović, Ivicа Stevаnović, Duško Bjeljаc, Drаgаn Bibin i Vаnjа Todorić) krećući od Bodirogićevog tekstа čine neku vrstu vizuelne etnološke rekonstrukcije. U rаzličitim tehnikаmа – crtež, аkvаrel, ulje, jаjčаnа temperа, litogrаfijа – oni uspevаju dа nаm nаše mitološko nаsleđe učine svežim, sаvremenim i likovno pristupаčnim. Rаzličite tehnike i rаzličitа generаcijskа pripаdnost ipаk ih ne sprečаvаju dа u rаdu postignu zаvidno umetničko jedinstvo, pа je njihov rаd dve godine zаredom nаgrаđivаn od strаne ULUPUDS-а, а Drаgаn Bibin je zа svoje ilustrаcije u knjizi „Buntovnici” dobio i Grаn pri Međunаrodnog bijenаlа ilustrаcije Zlаtno pero.
Zаnimljivo je dа su svi ilustrаtori zаvršili studije nа Likovnoj аkаdemiji u Novom Sаdu, а dvojicа od njih – Miloš Vujаnović i Ivicа Stevаnović – dаnаs nа njoj i predаju, pа se čitаv ovаj opsežni i dugogodišnji, trotomni poduhvаt može shvаtiti i kаo uspeh novosаdske ilustrаtorske škole, kome je, u nаšim uslovimа, teško nаći pаrаlelu.  M. Bodirogić
organizator Anđelija Stanojević

četvrtak, 16. februar
19:00 GALERIJA SKC Novi Beograd
Bulevar Zorana Đinđića 152a
(od 16. do 29. februara)
„TRI“
„… Tri mlade umetnice, studentkinje slikarstva na FILUM – u u Kragujevcu, u klasi profesora Željka Đurovića, nameću se likovnoj publici kao zreli crtači koji se  svojim različitim rukopisima i poetikama dopunjuju i pričaju priču koja seže od makro (kora) do mikro (lilit) prostora naseljenog čovekom (đubrište), koji polako tone u sumrak civilizacije. Crteži velikog formata su rađeni kombinovanim tehnikama, fino usklađenim sa osnovnom idejom u funkciji likovnosti dela…”
Željko Đurović, akademski slikar
organizator Nataša Brkić

Petak 23. februar
(do 9. marta)
19.00 Srećna galerija
Dušica Pejić
izložba slika
Dušica Pejić (1976. Beograd), je završila Specijalističke studije na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, 2010.godineSlikarski odsek.
Diplomirala na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, Slikarski odsek. Član je ULUS-a od 2005. godine. Od 2003. do 2010. izlagala na samostalnim i kolektivnim izložbama u Beogradu, Parizu, Majamiu i Njujorku (SAD), Sentandreji (Mađarska), Skoplju i Ohridu (Makedonija), Igalu i Nikšiću (Crna Gora), Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Somboru.
1998. godine dobija Nagradu za crtež, Interkomerc banke Beograd.
Organizator Miki Pješćić

sreda, 29. februar
18:00 Galerija SKC Novi Beograd
Bulevar Zorana Đinđića 152a
Ciklus: ,,U kontaktu sa stvaralačkim činom“
Tema predavanja i demonstriranje tehnike:
FRESKO SLIKARSTVO
autori programa: Bojana Pokrajac i Nataša Brkić
Govorni program i Galerija SKC Novi Beograd predstavljaju
novi ciklus predavanja na kojima u galerijskom, izlagačkom prostoru  profesori demonstriraju tehnike, tehnologiju i umeće na licu mesta.
Razotkrivanjem procesa nastanka umetničkog dela demistifikuje se stvaralački čin i pruža mogućnost da i publika učestvuje u uzbuđenju i tremi umetnika i oseti atmosferu ateljea, inspiracije i kreativnog zanosa.
Kroz niz predavanja mr. Miroslava Lazovića, profesora FPU na glavnom stručnom umetničkom predmetu Zidno slikarstvo, na temu tajni slikarskih tehnika i tehnologija, otkrićete:
Kako nastaje mozaik? Šta je to zgrafito? Kako se slikaju freske? A ako želite da naslikate mural ili odštampate grafiku, uz pomoć studenata FPU savladaćete strah i radoznalost kroz zajednički proces rada.
FRESKO SLIKARSTVO
Freska je najstarija tehnika u slikarstvu i datira iz vremena praistorije. Dobila je ime i usavršena je u italijanskoj Renesansi ( Đoto, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči...). Freska se izvodi vodom razređenim prirodnim bojama na svežem krečnom malteru. Postojanost tehnike postiže se sušenjem i vezivanjem boje za malter. Umetnik mora da vodi računa da na vreme započne sliku i predvidi  koliko može da naslika za jedan dan i poveže sa glavnom kompozicijom.
organizatorke Nataša Brkić i Bojana Pokrajac

ponedeljak, 27. februar
19:00 Galerija SKC
Kralja Milana 48
(do 10. marta)
Izložba diplomskih radova studenata sa  odseka za Dizajn enterijera i Grafički dizajn ALU 2011
Studenti odseka za Dizajn enterijera prikazaće projekte u kojima su se bavili ispitivanjem  estetike  na temu muzeja, projektovanjem kuće bez zidova, malim gradskim design hotelom.  Izložiće i  radove iz oblasti urbanog dizajna, makete senila, urbanog mobilijara  za sedenje, osenčenje prostora i  korpe za otpatke. Te elemente  raspoređuju u okviru malog urbanog ambijenta, trga, sa primenom svih značajnih elemenata koji čine  neki javni prostor prepoznatljivim:  popločavanje, urbani mobilijar, javna rasveta, zelenilo i vodene površine ili česme...
Grafički dizajn je prisutan u svim medijima koji se promovišu i štite vizuelnim identitetom u javnosti, pokrivajući oblasti koje zahtevaju i nameću striktna pravila u kreiranju sopstvenog total dizajna, kao što je na primer prehrambena i hemijska industrija, gde se stručna i kreativna veština dizajnera svodi na minimum tokom procesa rada u stvaranju vizuelnog identiteta navedenih oblasti. Neki studentski radova su nastali kao reakcija  na dizajnerski uniformisanu konditorsku ponudu na našim prostorima, ”Divna” je  zapravo pokušaj unošenja neke nove komponente u istu.
organizatorka Anđelija Stanojević

REDOVNI PROGRAM
Srećna galerija
Kralja Milana 48
Otvorena radionica i škola stripa i ilustracije
Subotom i nedeljom
od 11.00 do 15.00
Moderator programa Vladimir Vesović

MUZIČKI PROGRAM - KLASIKA (organizator Miša Savić)
Sreda, 8. februar
20:00 Velika sala
Koncert studenata FMU i Akademije umjetnosti, Banjaluka iz klavirske klase prof. Nevene Popović

Ponedeljak, 13. februar
20:00, velika sala
Klasa kontrabasa prof. Srđana Stošića FIALUM-a
Klavirska saradnja Uki Ovaskainen /Fmu Beograd/
Na programu dela Miseka, Franka, Eklea i Vivaldija

MUZIČKI PROGRAM – party
četvrtak 2, 9, 16 i 23. februar
Klub Novi Beograd
22.00 Big latino party

Subota 4, 11. i 25. februar
Klub Novi Beograd
22.00 Studentski DJ party

FILM FORUM (organizator Stevan Vuković)
Utorak, 7. februar
19:00 Velika sala
Lične povesti i pripovesti
(filmski mozaik o nepoznatim junacima istorije)
Program:
Nemanja Babić i Romana Vujasinović: Lopata je mala (24’20'')
Ivan Tasić: Kako sam ostao bez krila (23’23’’)
Ivana Todorović: Makiš City (20’45'')
Marija Đorđević: Konac, igla, mastilo (8’18’’)
Aleksandra Spasov i Marko Pavlović: Taština svojine (40')
Centar za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti će premijerno predstaviti rezultate filmske radionice realizovane u okviru istraživačkog projekta Od dionizijskog socijalizma do predatorskog kapitalizma, koju su osmislili i vodili Zoran Erić i Stevan Vuković. Učesnici filmske radionice su  kroz timski rad i stalne preispitivačke razgovore, pod stručnim nadzorom mentora Želimira Žilnika, istraživali kulturne tokove u Srbiji i Jugoslaviji  prethodnih pola veka. Tokom radionice osmislili su svoje filmske priče, da bi se od njih oformio svojevrsni mozaik ličnih tumačenja istorijskih narativa.  Cilj projekta je bio da se kroz praktičan rad  razvije aktivan kritički stav spram načina na koji se istorija piše, i da se sa tim stavom pristupi kreativnom procesu u medijumu filma, odnosno umetničkog videa. Kao njegov rezultat ostvareno je pet kratkometražnih filmova koji su transformacije lokalnih društvenih struktura  prikazali u vizuri svojih protagonista, nepoznatih junaka istorije, kroz male lične priče prepletene sa arhivskim materijalima.  
Projekat je realizovan uz podršku ERSTE Stiftung.

utorak, 14. februar
20:30 Novi prostor
Profil filmske i video produkcije Mihala Ristića
U toku već pune četiri decenije rada u domenu pokretnih slika, Mihajlo Ristiće je ostvario veoma upečatljiv, a ujedno dosta raznorodan opus, koji odlikuje naglasak na procesu, uz visok stepen samorefleksije i stalni preispitivanje i demistifikaciju medija u kojem se ti radovi realizuju. Tu se prepliću naracija u prvom licu i dekonstrukcija tv, video i filmske slike; segmeti filmova i video radova se recikliraju i  prekodiraju; upotrebom video feed back tehnike i široke palete specijalnih efekata, slike se umnožavaju, razlažu i talože u slojevima, i u njihovoj transformaciji ponekad učestvuju i drugi umetnici, pa čak i običan svet bez iskustva rada u umetnosti.

utorak, 21. februar
20:30 Novi prostor
Rastko Ćirić: Metamorph
Metamorph je začudno i zaumno biće, čije gajenje i razmnožavanje čine narativ ovog veoma  uspešno dramaturški i crtački realizovanog polusatnog autorskog animiranog filma. Osnova za film, koji je realizovan 2005. godine, bila je Ćirićeva knjiga pod nazivom Priručnik za gajenje domaćeg metamorfa (metamorphus domesticus), čija se digitalna verzija može videti na sajtu http://www.rastkociric.com/images/books/Metamorph/index.html. Ovaj film je obitnik više festivalskih nagrada, u Beogradu, Moskvi i Hirošimi. Narator u njemu je Timoti Džon Bajford, a dizajn zvuka radio je Svetolik Zajc.

utorak, 28. februar
20:30 Novi prostor
Aleksandra Jovanić: Bajt ima 8 bitova
Interakativni internet rad pod nazivom Bajt ima 8 bitova realizovan je 2011. godine kao umetnički doktorski rad kod mentora Milete Prodanovića, na katedri za digitalnu umetnost na postdiplomskim interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Osam lako rešivih zadataka postavljeni su pred posetioca sajta, pozvanog na interakciju, čiji rezultat otkriva stihove pesama različitih autora koji sun a ovaj način vizualizovani. Tokom razgovora sa autorkom rada demonstriraće se način na koji se on koristi i način na koji je on konstruisan, da bi se potom razgovor poveo ka opštijim temama upotrebe pokretnih slika u različitim internet aplikacijama. 

FORUM PLUS + (organizatori Branka Ceković i Smiljka Grbić)
četvrtak, 2. februar
18.00, Novi prostor
Ciklus „Petnica u SKC-u”
Povodom trideset godina postojanja Istraživačka stanica Petnica predstavlja mlade ljude, bivše polaznike svojih programa, koji su, iako studenti, već počeli da se ostvaruju u svojim naukama. I prirodnjaci i društvenjaci i inženjeri će na popularan način predstaviti šta su to aktuelnosti u njihovim naukama, a zatim sa svim zainteresovanim porazgovarati o očekivanim prodorima u nauci. Biće to prilika i da se porazgovara o Petnici, njenim programima, i načinu rada. Sve aktivnosti u godini jubileja podržao je i UNESCO.
Šta je Petnica?
govori: Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica
U godini u kojoj Istraživačka stanica Petnica obeležava 30 godina postojanja predstavljamo rezultate ove jedinstvene institucije. Kako se radi sa srednjoškolcima koji vole prirodne, tehničke i društvene nauke? Kakve projekte srednjoškolci rade? Koje su to zanimljive teme iz nauke kojima se i kao srednjoškolci možemo baviti? Zašto je cool doći u Petnicu?

utorak 7. februar
18:00 mala sala
Patagonija, Ognjena zemlja i Magelanov prolaz
Put na kraj sveta
predavanje sa projekcijom
govori: prof. dr Milan P. Rakočević, arhitekta
Patagonija je nešto kao duša zemlje, poslednje pronađeno i slabo istraženo područje koje se dugo suprotstavljalo materijalnom svetu u kome žive ljudi.
„Pre polaska na ovo putovanje jedan meni vrlo dragi prijatelj, kojeg sam mesecima nagovarao da krene sa mnom, zatražio je da mu kažem bar jedan valjan razlog zbog kojeg bi on krenuo na kraj sveta, gde na prvi pogled nema ama baš ničega... To je ono večito pitanje: zašto ljudi nešto rade, zašto putuju, zašto planinare... Moj odgovor na to pitanje bio je kratak: da vidim Magelanov prolaz. Da bacim pogled i vidim šta je na kraju sveta. Tako nešto se ne propušta...“

utorak, 14. februar
18.00, Novi prostor
Sunce iznutra
govori: Ivan Milić, Istraživačka stanica Petnica
Naša zvezda koju svaki dan gledamo na nebu je za nas uvek ista. Ali kako izgleda kada joj se približimo? Kako kada zavirimo u nju? Kako stvara energiju? Šta sve dolazi, sem svetlosti, do nas? Upoznajte Sunce u potpunosti.

utorak, 21. februar
18.00, Novi prostor
Šta je to otrov, a šta lek?
govori: Vojin Petrović, Istraživačka stanica Petnica
Šta je to što čini neku supstancu otrovnom, a šta je čini lekovitom. Kako se otrovi mogu koristiti kao lekovi i obrnuto? Ravnoteža koja postoji u organizmu može se lako narušiti, međutim, nije svejedno na koju stranu i pod kakvim okolnostima. Da bi se utvrdilo šta je otrov, a šta lek, moraju se detaljno ispitati svi aspekti delovanja neke supstance.

utorak, 28. februar
18.00 Novi prostor
Greške u opažanju
govori: Smiljana Jošić, Istraživačka stanica Petnica
Često nam se desi da nas oko prevari. Kako mozak, da bi brže obradio informaciju, stvara greške u opažanju? Koje nam iluzije i mađioničarske trikove mozak stalno priređuje?

FORUM NOVI BEOGRAD (organizator Bojana Pokrajac)
sreda, 8. februar
18:00 Galerija SKC Novi Beograd
predavač: Aneta Stojnić, doktoranat na  Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
organizator: Bojana Pokrajac
predavanje-performans:"Video Killed the Theatre Star?"
ključne reči: performans, novi mediji, pozorište, film

petak, 24. februar
18:00 Galerija SKC Novi Beograd
predavač: sociolog, dr Slađana Dragišić Labaš, Filozofski fakultet u  Beogradu. 
moderator: Bojana Pokrajac
Prevencija bolesti zavisnosti
Predavanjem će biti obuhvaćeni različiti modeli prevencije alkoholizma i narkomanije koji se primenjuju u nekim zapadnim državama, kao i  istraživanja koja se bave evaluacijom (praćenjem efekata) ovih modela.

Utorak  28. februar
18:00 Galerija SKC Novi Beograd
predavač: mr Slobodan Marinković, profesor Filološko- umetničkog fakulteta u Kragujevcu odsek zidno slikarstvo.
moderator: Bojana Pokrajac
"Vitraž i fuzionisano staklo"
- tehnika i primena u savremenoj arhitekturi

POZORIŠNI PROGRAM (organizator Miki Milutinović)
Petak 10. februar
20.00 velika sala
Ljudmila Razumovska: DRAGA JELENA SERGEJEVNA
pozorišna predstava; prevod: Mirka Janković; režija: Miki Milutinović;
scenski pokret: Pjer Rajković; scenografija: Nenad Paranosić; kostim: TimeZone i Sting; izbor muzike: Vladica Lazarević.
Lica: Jelena Sergejevna/ Marina Bukvički, Vica/Peđa Damnjanović, Ljalja/Milica Gutović, Volođa/ Aleksandar Trmčić, Paša/Ivan Nikolić

Sreda 22. februar
20:00 velika sala
Haruki Murakami: KAD PADNE NOĆ
pozorišna predstava; režija: Miki Milutinović;
igraju: Ljuma Penov, Aleksandar Trmčić, Milica Gutović, Ivan Nikolić, Marina Bukvički, Rejčel Ćosović, Miša Gajić, Luka Piljagić
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..