remontU ponedeljak 5. decembra 2011. u 19 časova otvaranje izložbe Nikole Markovića
"Slike 2010-2011"
Izložba je otvorena do 16. decembra.

Povodom otvaranja nove izlagacke sezone u novom galerijskom prostoru nezavisne umetnicke asosijacije Remont publika ce imati priliku da vidi nove radove beogradskog umetnika Nikole Markovica.

Oslanjajuci se na dugu tradiciju slikarstva 20. veka, njegove predstavljacke problematike, kao i raznovrsne formalne dileme, Markovic u svom radu odgovara na ove neizbezne teme u domenu savremenog slikarstva kroz razlicite strategije formalno-sadrzinske dekonstrukcije slike kao umetnickog medija.

Koristeci poznate predstave iz novije kulturne istorije, kao sto su fotografije festivala Vudstok u Sjedinjenim Americkim Drzavama 1969. ili scene iz crtanog filma Tom i Dzeri iz 40-ih i 50-ih godina proslog veka, za vizuelne predloske svojih slika, on, kroz eksperimente sa slikarskim tehnikama kolaza, crteza i ulja na platnu, rasprsuje i prevodi date predstave u repetativne kompozicije monumentalnog karaktera, ali bez predstavljackih intencija.

Fokus njegovog rada okrenut je ka ispitivanju ekspresivnog potencijala slikarstva u situacijama kada prepoznatljive vizuelne informacije bivaju svedene na fragmentarne formalne odjeke svojih nekadasnjih narativa, sa ciljem stvaranja novih slikarskih polja, koja, na granici izmedju figurativnog i nepredstavljackog, izazivaju beskonacne asocijacije u percepcijskom polju gledaoca.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..